X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    PREMIUM member
    • 2006
    • 4250

Zamieszczone przez ripek
    Jakie wątpliwości. 70-200/4 L jest swietnym obiektywem.. Oprócz światła nie mam sie do czego przyczepić!
    Troszkę flaruje i traci kontrast pod światło :-)
    Digart

Komentarz

• ukasus
      Bywalec
      • 2007
      • 165

zapomniales o sigmie 70-200 f/2,8
      światło bardzo dobre ..
      cenowo .... hmm
      używany koleżka miał miał za 1800
      na krótkim końcu przy 2,8 przewyższa ostrością nawet eLke przy tej samej dziurze ..
      AF HSM nie należy do najwolniejszych ..
      ja mam takową .. i nie narzekam .. sample przykład ostrości przy f/2,8 ..
      Eos system

Komentarz

• jarekA
        Początki nałogu
        • 2005
        • 326

Zamieszczone przez MMM
        Troszkę flaruje i traci kontrast pod światło :-)
        Mam ten obiektyw i sam mam o nim podobne zdanie, ale muszę jednak bronić mojej eLki. Może to wszystko prawda, ale tylko te wady wychodzą przy porównaniu 70-200/4 do innych eLek. Ja porównywałem ją do 70-200/2,8 i mojego 24-70/2,8. A w porównaniu do sporo tańszych tele Canona i firm niezależnych jakość optyki jest znacznie lepsza, a to wszystko w świetnej obudowie z szybkim cichym i niezawodnym AF.
        chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• g_w
          Dopiero zaczyna
          • 2005
          • 45

no i kupione
          70-210/3.5-4.5 USM
          zobaczymy jak sie sprawdzi w praktyce...
          Grzegorz

Komentarz

• g_w
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 45

Po wakacjach, gdzie odebralem w/w obiektyw - kupilem go przez eBaya we Francji, i tam odebralem. Cena byla ok 160 euro, jakos tak jak pisal jak nowy. Jedyne zastrzezenie to ze jest luzny zoom, spodziewalem bo pisano o tym na grupie.
            Dzieki wszystkim za porady bo obiektyw hjest super USM jest naprawde szybki i jestem z calosci zadowolony.
            Grzegorz

Komentarz

• Matsil
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2022

Zamieszczone przez g_w
              Cze,
              Mam pytanie a'propos obiektywu tele do 30D. Chodzi mi o opinie na temat dwoch na ktore natknalem sie przegladajc forum i nie tylko:

1. Canon EF 70-210mm f/4 MACRO
              2. Cosina 70-210 f/2.8-4.0 AF

wczesniej bralem pod uwage Sigme 70-300 APO macro, ale wolny AF troche ja dyskryminuje bo czasem robie zdjecia na rajdach i wtedy to jest problem.
              Jaka jest wasza opinia na temat w/w szkielek ?
              Cosine mozna dostac nowa, Canona z drugiej reki, na ebay'u np.
              Jeżeli chcesz robić to o czym piszesz, to żaden z powyższych. Ich AF też pozostawia wiele do życzenia. W grę wchodzi canon 70-300 wersja z IS i USM bądź wspomniana już przez kolegów eLka 70-200/4.
              Też robię zdjęcia na rajdach, swego czasu używałem sigmy 70-300 APO DG Macro. Nie było tak źle, dobiegaczka 350D radziłą sobie całkiem nieźle z tym szkłem i zdjęcia wychodziły nawet niezłe. Moim zdaniem w tej cenie najlepszy obiektyw o tym zakresie cenowym i ogniskowej z producentów sigma, canon, tamron.
              Po przesiadce na eLkę, duża różnica pod każdym względem. Polecam 70-200/4 - naprawdę warto, teraz jest w całkiem niezłej cenie.
              R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

Pracuję...