X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • an_zak
    Początki nałogu
    • 2006
    • 427

28-105 - bdb szkło zarówno na cyfrze, jak i analogu - poza tym będziesz miał zakres 18-300mm, z każdym szkłem o gwincie filtra 58mm, co bardzo pomaga przy wycieczkach i zakupach

P.S. dziura 15mm to tyle, co nic

Komentarz

• Nightranger
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 48

Ja bardziej skłaniałbym się ku canonowi 28-135 IS USM. Używany można kupić za około 1100 zł, czasem nawet taniej. Opierając się na recenzji z www.optyczne.pl to obiektyw ten wcale nie jest zły. Ma świetny zakres ogniskowych i stabilizację która umożliwi Ci wydłużenie czasu naświetlania o dobre 2 EV ( to tak jak byś miał jaśniejsze szkło o te dwie działki)
      Pozdrawiam
      Canon EOS 40D + 28-135 f3,5-5,6 IS USM + 50 f1.8 + kit

Komentarz

• magix
        Początki nałogu
        • 2006
        • 298

Zamieszczone przez Nightranger
        Ja bardziej skłaniałbym się ku canonowi 28-135 IS USM. Używany można kupić za około 1100 zł, czasem nawet taniej. Opierając się na recenzji z www.optyczne.pl to obiektyw ten wcale nie jest zły. Ma świetny zakres ogniskowych i stabilizację która umożliwi Ci wydłużenie czasu naświetlania o dobre 2 EV ( to tak jak byś miał jaśniejsze szkło o te dwie działki)
        Pozdrawiam
        Ale stabilizacja na nic sie zda jeśli fotografujesz obiekty w ruchu, wtedy tylko pomaga jasność lub zwiększenie czułości w aparacie. Mam Tamrona 28-75/2.8 i jestem zadowolony z jego jakości optycznej. Focus mógłby być lepszy ale jest znośny, oczywiście nie ma porównania do USM.
        C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
        http://magix.digart.pl/

Komentarz

• Blindseeker
          Uzależniony
          • 2006
          • 522

Zamieszczone przez Olej
          z waszych opinii wnioskuje ze najlepszym wyborem będzie tamron 28-75 f/2.8. tylko ze na tele zdecydowalem sie na Canon EF 100-300 mm f/4.5-5.6 USM.
          dziura 25mm to chyba za duzo, wiec jakis inne tele bede musial poszukac.

jeszcze jedno pytanko na koniec. czy AF w tamronie jest wolniejszy od tego w podstawowym kicie 18-55 czy taki sam. juz nie chodzi mi o glosnosc tylko sama szybkosc??
          Dziury 25mm nawet nie zauważysz - szczególnie w zakresie 75-100 mm.
          AF Tamrona jest mniej więcej tak szybki jak w kicie - może nawet ciut szybszy.
          A Canon 100-300 USM to dobre tele, szczerze polecam. Sam mam taki do sprzedania (nie za bardzo z niego korzystam, za duże ogniskowe jak dla mnie) - jak jesteś zainteresowany to zapraszam.

Komentarz

• Olej
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 44

jezeli AF w tamronie jest taki jak w kicie to nie jest az tak zle, mysalem ze jest wolniejszy. w takim razie decyduje sie na tamrona.

nie wiecie gdzie jest jakis niezadrogi sklep w Bydgosczy, Toruniu, albo Włocławku gdzie go kupie, bo na allegro to nie sprawdze czy ma BF/FF, chyba ze kogos polecacie.

Komentarz

• jarekA
              Początki nałogu
              • 2005
              • 326

Zamieszczone przez Olej
              nie wiecie gdzie jest jakis niezadrogi sklep w Bydgosczy, Toruniu, albo Włocławku gdzie go kupie, bo na allegro to nie sprawdze czy ma BF/FF, chyba ze kogos polecacie.
              Jak tysiąc innych osób na CB polecam Cichego - patrz w dziale sprzedam - tam sa namiary na niego w allegro. Szczerze polecam, bo sprzedaje naprawdę sprawdzone (tzn ostre) egzemplarze.
              chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• Bonku5
                Początki nałogu
                • 2006
                • 280

zawsze mozesz kupic uzywany i jakies 300pln oszczedzisz Ja kupilem od kolegi z Forum i jestem zadowolony

Komentarz

• jarekA
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 326

Zamieszczone przez Olej
                  dziura 25mm to chyba za duzo, wiec jakis inne tele bede musial poszukac.

jeszcze jedno pytanko na koniec. czy AF w tamronie jest wolniejszy od tego w podstawowym kicie 18-55 czy taki sam. juz nie chodzi mi o glosnosc tylko sama szybkosc??
                  Dziura 25 to nic - są tacy co mają dwie, trzy dobre stałki i jakoś z tym żyją (co wiecej maja tak z wyboru, a nie z braku kasy na zoomy). To, że bedziesz miał pełen zakres ogniskowych nic Ci nie pomoże, a i wiele nie zaszkodzi w robieniu fotek.
                  AF w Tamronie jest jednak sporo lepszy niż w kicie. Naprawdę nie jest to jakiś dramat - to nie ten zakres i światło co w ciemnych zoomach ( popatrz na opinie o Sigmie 70-300/4-5,6 - ma wg. mnie znacznie gorszy i częściej sie mylący AF, a jakoś nikt na to nie narzeka za bardzo biorąc uczciwie pod uwage jakość optyki i cenę tego szkiełka).
                  chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

Pracuję...