X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hunter

Zamieszczone przez Goomis
    Do portretu to zamiast 24-70 zdecydowanie lepiej 50/1.4 i 85/1.8
    Hunter a co do Twojego pytania poprzedniego to lepiej dolozyc do 70-200/2.8 no i wtedy masz już szkło na którym możesz reporterka zarobic. Wspominałeś coś o koncertach - to szkło jest ********e do tego celu! :-D Wiem bo robiłem i wzdycham kiedy będę miał własne ;-)

taki właśnie mam plan i szukam najtańszej oferty.......

Komentarz

• hunter

A więc mój zestaw marzeń wygląda tak:
      5D 50/1,4 + 85/1,8 + 70-200/2,8

Pytanie nie wliczając zwrotu od canona ile to będzie kosztować, zakładając że faktury nie potrzebuję??
      10k ??

Komentarz

• werek
        Początki nałogu
        • 2007
        • 404

najmniej 10k a po cenach sklepowych to blizej 14k-15k
        Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• michal_sokolowski
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1159

Zamieszczone przez hunter
          Skuszony naprawdę atrakcyjną ceną 5d zawitałem w Wasze progi
          Trochę już sie naczytałem ale jeszcze jakieś wątpliwości są, budżet bardzo ograniczony:

5000 - 5D
          1200 - 85/1,8
          2000 - 17-40/4
          1800 - 70-200/4
          1100 - 50/1,4

99% zdjęć jakie robię to portrety.... więc się tak zastanawiam czy w miejsce tego 17-40 nie wrzucić TAMRONa 28-75/2,8???

Naczytałem się tutaj że do portretu FF to lepiej 135.... Powiem tak mam 135 i w analogu oki fajne ale chyba 85tka też wyciąga fajna GO myślę że ta WASZA to tak już przy dziurze rzędu 2?? powinna być całkiem używalna

Z góry dzięki za pomoc

Wracam do przeszukiwania forum...
          jeśli nastawiasz się na portret - czyli zdjęcia statyczne, to po co Ci zoomy ?
          ja bym na Twoim miejscu wziął do 5D :
          - 28 mm 1.8 jako szeroki
          - 50 mm 1.4 jako jaśniutki standard.
          - 85 1.8 lub 135. do portretu
          I to na razie wszystko.
          tymi szkłami zrobisz zarówno portrety jak reporterkę (jak będziesz miał zlecenie...).
          Przemyślałbym jeszcze kwestię 28 1.8 - czy nie lepiej wyposażyć się w jakieś dobre lampy studyjne..... ? (jeśli nie masz)
          moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• hunter

Zamieszczone przez michal_sokolowski
            jeśli nastawiasz się na portret - czyli zdjęcia statyczne, to po co Ci zoomy ?
            ja bym na Twoim miejscu wziął do 5D :
            - 28 mm 1.8 jako szeroki
            - 50 mm 1.4 jako jaśniutki standard.
            - 85 1.8 lub 135. do portretu
            I to na razie wszystko.
            tymi szkłami zrobisz zarówno portrety jak reporterkę (jak będziesz miał zlecenie...).
            Przemyślałbym jeszcze kwestię 28 1.8 - czy nie lepiej wyposażyć się w jakieś dobre lampy studyjne..... ? (jeśli nie masz)
            Zoom bo ty by mieć jakąś uniwersalność w obwodzie (wiadomo że stalka to nie jest ale jakość powinna być dobra) 28nie potrzebuję na razie, z tego jak przeglądałem swoje fotki to owszem jest kilka zdjec na 28mm ale +crop więc na razie wykluczyłem ten dolny zakres...
            Lampy tak ale nie w tym sezonie
            Wacham się tylko czy 70-200/2,8 nie zmienić na 4 i w za różnicę lampę dodać (chociaż z lampą zdjęć nie lubię, to różnie może być)

Komentarz

• Goomis
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1893

Raczej ponad 10k
              - 5D: 5600
              - 70-200/2.8: 4000
              - 50/1.4: 1100
              - 85/1.8: 1300

Jadę z pamięci także to tylko orientacyjnie pi razy oko. Najlepiej wejdź do szukaj i w dziale giełda poszukaj oferty Towersivy.
              5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• michal_sokolowski
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1159

pewnie, rób jak chcesz, ale nie widzę sensu wydawania pieniędzy na zooma klasy 70-200 2.8 jeśli nastawiasz się na portret.... to tylko moje zdanie...
                pozdrawiam.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                to było do autora wątku
                Ostatnio edytowany przez michal_sokolowski; 3388. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• hekselman
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 568

Eeee....
                  Kup taniej "5" - chodzą sporo pod 5000.
                  Tę kasę z 85/1.8 dołóż do IS w 70-200.
                  Nie zamieniaj 2.8 na lampę - przenigdy!
                  Nie kupuj tej stałki 50/1.4 tylko dołóż i kup 17-35/2.8 - nawet to stare!
                  Na FF - poznasz co to SZEROKI KĄT - a wtedy warto mieć nawet to "stare" szkło.
                  Lampę "olej" - szumy na 5 to ...historia.
                  No - jak będziesz miał fantazję - kup oryginalne 2x do 70-200.
                  I - miłej zabawy.
                  I - spójż na testy w wiadomym miejscu jaką kartę sobie kupić by ci RAWy w miarę sprawnie "wchodziły" do karty - różnica w cenie na minus a w jakości na plus!
                  aaa...coś doszło w "międzyczasiepisania"!
                  ....nie słuchaj faceta - nigdy nie miał w ręku 70-200...

Komentarz

• Hiv
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 321

24-70 L

Komentarz

• michal_sokolowski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1159

ok ok , ale wytłumaczcie mi po co mu obiektywy typu zoom do zdjęć statycznych ? Bo ja ciągle nie rozumiem...

Komentarz

• hunter

Zamieszczone przez michal_sokolowski
                        ok ok , ale wytłumaczcie mi po co mu obiektywy typu zoom do zdjęć statycznych ? Bo ja ciągle nie rozumiem...
                        Bo to "tani" substytut stałek z tego zakresu, bo zdarza mi się jakiś koncert strzelić, i czasem jakaś dalsza reporterka...

Komentarz

• hekselman
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 568

Może nie tylko "substytut" ale i wygodne narzędzie? A przy okazji: może mnie ktoś skierować do zdjęć - portretów zrobionych z przesłoną 1.4/1.8 czy 2. Nie - obiektywem z takim światłem tylko z taką przesłoną? Bo zastanawiam się nad jakąś "stałką" portretową.

Komentarz

• Riccardo
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 691

Zamieszczone przez hekselman
                            Może nie tylko "substytut" ale i wygodne narzędzie? A przy okazji: może mnie ktoś skierować do zdjęć - portretów zrobionych z przesłoną 1.4/1.8 czy 2. Nie - obiektywem z takim światłem tylko z taką przesłoną? Bo zastanawiam się nad jakąś "stałką" portretową.

np tutaj. Poza tym sa oddzielne watki dla portretowych ob.
                            No i ta, jak jej tam, taka znana, no, ten , wyszukiwarka!
                            Pozdrawiam
                            Riccardo
                            --
                            Fuji & Ricoh

Komentarz

• tomasek
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 169

24-70L + 85/1.8 + 70-200/2.8L - te trzy szkiełka bym brał na Twoim miejscu.
                              Mam narazie tylko to ostatnie - portrety świetnie wychodzą...
                              Pozostałych dwóch czasami udaje mi się poużywać - wiem, że kiedyś je kupię ;-)
                              5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Komentarz

• hunter

Zamieszczone przez hekselman

Ja pracuję na 2-2,5 powyżej 2,8 nie zrobiłem chyba nigdy zdjecia
                                1,4 kiedyś dla tego żeby ocenić jakość na pełnej dziurze

Tomasek no zestaw super, ale to taki koncert życzeń raczej...
                                Nie dysponuję taka kasą a nie chce bóg wie jak długo spłacać kredyt....

Komentarz

Pracuję...