X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ukasus
    Bywalec
    • 2007
    • 165

z Uv jest trochę jak z kondonem ...
    bezpieczniej .. ale na jakość nie wpływa to za zbyt pozytywnie
    Eos system

Komentarz

• emilus100
      Coś już napisał
      • 2008
      • 75

adikPL, Poczytaj tutaj: http://canon-board.info/showpost.php...79&postcount=4 . UV wskazane jest nad morzem oraz w górach ze względu na większe wysokości(powyżej 2000m.npm), oraz większą ilość ultrafioletu. Widać niebieskawą mgiełkę zdjęciach.

Jak już masz założoną UV-kę to nie wykręcaj jej, zawsze to jakaś ochrona szkła Ja chyba też dokupię sobię filtr UV (też zamierzam w wakację focić nad morzem)
      EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Komentarz

• adikPL
        Początki nałogu
        • 2008
        • 349

dzięki emilus100, na razie ją zostawię, ale trochę się zdziwiłem bo wszędzie piszą, że np:
        "nie wpływa na balans kolorów w widzialnym spektrum, zwiększa jednak ich nasycenie i wyostrza obraz, redukując zamglenie" itd. a tu już 3 kolegów wyżej mówi, że pogarsza obraz. Będe robił tak jak tam pisze, czyli używał tylko w plenerze, nad morzem, no i gdy słońce mocniej przytarga w innych okolicznościach wykręce i do pudełka.
        ukasus, ten post Ci wyszedł nieźle, hehe masz umysł bystry niczym Kuba Wojewódzki Pozdro i dzięki
        www.adriankordas.blogspot.com
        -------------------------------
        sigpic

Komentarz

• rychu
          Bywalec
          • 2006
          • 242

To kolejny mit, że UV, szczególnie w cyfrze, cokolwiek poprawia! Pomijając bliki, których jest więcej - KAŻDE szkło psuje korekcję obiektywu. Na którymś z forów widziałem test, z którego JEDNOZNACZNIE wynikało, że bezbarwna szybka pogarsza ostrość! Można dyskutować o skali (prawie niezauważalna, nieznaczna, ja nie widzę itp.), ale pogorszenie obiektywnie jest na pewno!
          Nie dyskutuję o konieczności ochrony obiektywu w skrajnych warunkach - być może jest i konieczna - ale ja fotografuję bez żadnych filtrów, a obiektywów nie mam porysowanych. Z mojego doświadczenia wynika, że obiektywom najbardziej szkodzi częste wycieranie.

Komentarz

• ewa_olsztyn
            Początki nałogu
            • 2008
            • 311

Adik - używam UV i traktuję je jako ochronę obiektywów. Też nie wierzyłam, ale sprawdziłam i wiem - to tylko ochrona, ale naprawdę warto ją mieć.

Komentarz

• emilus100
              Coś już napisał
              • 2008
              • 75

To w takim razie jeśli to tylko ochrona to nie ma sensu kupować drogich UV-ek a wystarczy jakaś najtańsza HOYA?
              EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Komentarz

• Kolaj
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3293

Zamieszczone przez emilus100
                To w takim razie jeśli to tylko ochrona to nie ma sensu kupować drogich UV-ek a wystarczy jakaś najtańsza HOYA?
                zeby dodatkowe szkielko, ktore masz przed obiektywem w mozliwie maly sposob psulo zdjecie. Dlatego, jezeli w ogole uzywac UV-ek, to tych przyzwoitych.

Komentarz

• adikPL
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 349

w takim razie będe jej używał tylko w razie konieczności (warunki pogodowe) /
                  raczej dbam o sprzęt, wiec w torbie obiektyw będzie leżał z dekielkiem, a przy foceniu (gdy nie będzie dużego słońca) UVkę ulokuję w pudełku.
                  Z tego co mówicie UVka chroni nasze szkła tylko przed uszkodzeniami mechanicznymi, stąd jednak na plaży przy lekko wiejącym wietrze tez warto ją nałozyć aby jakies ziarenka nie dostały się bezpośrednio między szczeliny szkieł obiektywu (tym bardziej gdy nie ma IF'a).
                  OK, dzięki. Rozjaśniło mi się trochę jak obchodzić się z tego rodzaju narzędziem Pozdrawiam
                  sigpic

Komentarz

• Kubak82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2348

Zamieszczone przez adikPL
                    w takim razie będe jej używał tylko w razie konieczności (warunki pogodowe)
                    czyt. kurz, piasek, itp.. ja najczesniej uzywam nad morzem (gdy biore aparat na plaze) i na rajdach samochodowych..

Zamieszczone przez adikPL
                    przy foceniu (gdy nie będzie dużego słońca) UVkę ulokuję w pudełku.
                    a po co Ci uv'ka przy silnym sloncu ;-) ?? wtedy wlasnie mogo pojawiac slie bliki.. uv zakladaj najlepiej w syt. ktore opisalem powyzej :-)

Komentarz

• adikPL
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 349

ok, dzięki kubak stosując się do zaleceń dzisiaj trochę pofociłem, ale już bez UVki... Pozdro
                      sigpic

Komentarz

• Krasuski
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 279

Witam,
                        i też się podłacze do tematu. Jadę za dwa tyg nad nasze morze i na swój 16-35 2.8L kupiłem cośtakiego:
                        filtr
                        Nie znam się jeszcze na tych filtrach
                        może ktoś mi powie czy nie wywaliłem kasy w błoto ?
                        po pracy
                        www.krzysztofkrasuski.pl

Komentarz

• Kolaj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3293

Zamieszczone przez Krasuski
                          Witam,
                          i też się podłacze do tematu. Jadę za dwa tyg nad nasze morze i na swój 16-35 2.8L kupiłem cośtakiego:
                          filtr
                          Marumi DHG to dobry polar. Używam takiego, tylko mniejszego, od dłuższego czasu i jestem zadowolony.

Komentarz

• Krasuski
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 279

Dzięki Kolaj
                            No to super i mam nadzieję że jeszcze pogoda dopisze
                            po pracy
                            www.krzysztofkrasuski.pl

Komentarz

• SAM
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 206

Dzięki Kolaj
                              No to super i mam nadzieję że jeszcze pogoda dopisze
                              Jeżeli chcesz mieć fajne fotki z polarem, to powinieneś mieć nadzieję, że nie dopisze.

Komentarz

• punky
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 483

Witam,
                                filtr
                                ja rowniez mam marumi DHG slim tyle ze 77mm
                                potwierdzam slowa Kolaja
                                jest naprawde dobry
                                R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

Pracuję...