X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12158

to moze po prostu wrzuc te zdjecia na jakis serwer i podlinkuj (te z 450D i z ktoregos z tych innych aparatow). bedzie latwiej ocenic
    www albo tez flickr

Komentarz

• Cohen
      • 2008
      • 11

Zamieszczone przez ewa_olsztyn
      zamień go na 40D, mówię Ci! Za 2-3 miesiące sam do tego dojdziesz
      Z całym szacunkiem, ale jak czytam takie odpowiedzi to odechciewa mi się tutaj zaglądać (chociaż bardzo lubię to forum). Autor tego wątku ma problem z czym innym i nie zadaje pytania jaki aparat wybrać. To tak jak na forach dotyczących systemów operacyjnych. "Nie działa mi w Viście ..." - "Olej Vistę, instaluj XP" (albo Linux). Toż to żadna porada. Tym bardziej, że na dniach mam zamiar kupić 450D i chętnie czytam wszystkie tematy dotyczące tego modelu.

Chyba każdy wolałby mieć 40D, albo jeszcze lepiej, 5D z FF i Lkami, ale barierą są pieniądze (przynajmniej w moim wypadku).

Przepraszam za offtopic, ale musiałem ...

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

Zamieszczone przez ewa_olsztyn
        Deevs - zamień go na 40D, mówię Ci! Za 2-3 miesiące sam do tego dojdziesz, ale już będziesz miał parę stówek w plecy.
        A może od razu na Ds-a co się kolega będzie rozdrabniał .
        Tak jak pisze Akustyk najlepiej zapodać jakiś przykład. Będzie wiadomo w czym problem (albo nie).
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• sprocket73
          Początki nałogu
          • 2008
          • 489

Odbiór kolorów to bardzo subiektywna sprawa. Co ciekawe ja też miałem wrażenie, że zielony na moim 450D jest za mało zielony, a za bardzo żółty. Ustawiłem go sobie tak jak mi odpowiada za pomocą regulacji "nasycenia" oraz "tonu koloru". Czyli podniosłem nasycnie o 1, a ton koloru przesunąłem o 2 kreski w prawo. Na takich ustawieniach ładnie wychodzą roślinki. Oczywiście nie jest to złoty środek na wszystko, przy słabym dziennym świetle (cieniu) zielony jest zbyt intensywny, w ostrym słońcu podbijanie kolorów kończy się przepaleniem czerwonego. Nie ma już uniwersalnego "auto", ale każdy problem można rozwiązać zmieniając różne ustawienia.
          SPROCKET
          80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
          Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• zygfr3d

Hej, piszę w podobnej sprawie... jestem posiadaczem Canona 300D + kit i wszystko byłoby pięknie gdyby nie te kolory właśnie. Najgorsze jest to [a może własnie nie najgorsze ], że zmiana kolorów nie występuje zawsze, a wręcz można by powiedzieć, że rzadko - najczęściej gdy aparat działa w warunkach mniej korzystnych - deszcz, wilgoć/mróz, upał - ale bez przesady, takich extremalnych sytuacji nie mamy w kraju by sprzęt tak szwankował raczej..

Większość zdjęć robie normalnie, bez żadnych wad, no może są nieco zbyt ciemne ale to przecież kwestia obiektywu, natomiast zmiana kolorów "włącza się sporadycznie" i tak samo nagle jak znika... naprawdę nie mam pojęcia od czego zależy, większość zdjęć raczej robie na AWB, ISO 100-200, tryby Tv/Av/M

Oto przykłady co się dzieje z niektórymi zdjęciami...

czerwony ulega jakiemuś wzmocnieniu, niebieski przechodzi w zielony, pojawia się grubsze ziarno... wygląda na to, że to ten sam problem co u autora topicu, czy ktoś jest w stanie cośtakiego zdiagnozować? z góry dzięki.

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Zamieszczone przez zygfr3d
              Hej, piszę w podobnej sprawie... jestem posiadaczem Canona 300D + kit i wszystko byłoby pięknie gdyby nie te kolory właśnie. Najgorsze jest to [a może własnie nie najgorsze ], że zmiana kolorów nie występuje zawsze, a wręcz można by powiedzieć, że rzadko - najczęściej gdy aparat działa w warunkach mniej korzystnych - deszcz, wilgoć/mróz, upał - ale bez przesady, takich extremalnych sytuacji nie mamy w kraju by sprzęt tak szwankował raczej..

Większość zdjęć robie normalnie, bez żadnych wad, no może są nieco zbyt ciemne ale to przecież kwestia obiektywu, natomiast zmiana kolorów "włącza się sporadycznie" i tak samo nagle jak znika... naprawdę nie mam pojęcia od czego zależy, większość zdjęć raczej robie na AWB, ISO 100-200, tryby Tv/Av/M

Oto przykłady co się dzieje z niektórymi zdjęciami...

czerwony ulega jakiemuś wzmocnieniu, niebieski przechodzi w zielony, pojawia się grubsze ziarno... wygląda na to, że to ten sam problem co u autora topicu, czy ktoś jest w stanie cośtakiego zdiagnozować? z góry dzięki.
              Mnie to wygląda na jakieś problemy z matrycą. To na pewno nie jest normalne zachowanie. Wygląda jak przerobione w PS .
              Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12158

za Kolekcjonerem. wyglada na mocno przerabiane. jesli to jest
                prosto z aparatu to zdecydowanie nie jest to dobry objaw
                www albo tez flickr

Komentarz

• wiechu02

Sprawdz przestrzeń barw - powinno być ustawione na sRGB

Komentarz

• mani4c

Co do kolorów 450D to niestety również jestem mocno zdegustowany. Barwy są ostro stłumione, wręfcz wyprane, smutne i nudne. Wcześniej miałem Oly E-400 i ten robił zdjęcia z wręcz fenomenalnymi, rzeczywistymi kolorami. Zero jakiejkolwiek postprodukcji... zmiany nasycenia czegokolwiek. Ale z drugiej strony miał niesamowitą pod tym względem matrycę Kodaka.
                    Jak narazie nie bawiłem się w zmianę parametrów zapisywanych JPGów, bo wolę RAWy, ale i zazwyczaj obrazy trzeba ostro podciągać do góry. Nie wiem skąd się to bierze, balans bieli nie wiele tutaj pomaga.

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18766

Zamieszczone przez mani4c
                      Co do kolorów 450D to niestety również jestem mocno zdegustowany. Barwy są ostro stłumione, wręfcz wyprane, smutne i nudne. (.....)
                      Musi masz zepsuty . Nie ma innego wytłumaczenia. Wszystkie sample jakie widziałem z tego aparatu w sieci przeczą temu co opisujesz.
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• Fotos
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 406

o do kolorów 450D to niestety również jestem mocno zdegustowany. Barwy są ostro stłumione, wręfcz wyprane, smutne i nudne.
                        A ja znam takie opinie. Bardzo czesto pochodza od osob ktore przesiadaja sie z kompaktow. Nie wiem jak to jest z E-400, ale niektore puszki maja podbite kontrasty i nasycenia, zeby wszystko bylo plastic-fantastic. Canon jest tu na szczescie dosc powsciagliwy zwlaszcza w lustrzankach. Mi pasuje.
                        Niestety nie znam zadnego testu ktory by potwierdzil opinie o slabych kolorach. Moze masz wypalony monitor ? :-)

Komentarz

• zygfr3d

Zamieszczone przez akustyk
                          za Kolekcjonerem. wyglada na mocno przerabiane. jesli to jest
                          prosto z aparatu to zdecydowanie nie jest to dobry objaw
                          Heh, że nie jest to dobry objaw ani normalne zachowanie to zdążyłem się zorientować :] Nie jest to też żadna obróbka w PSie, prosto z aparatu niestety.. aha, mam ustawioną przestrzeń na Adobe RGB..

Możliwe, że to coś jest z matrycą? Przyznam się, że nie usmiecha mi się płącenie w Canonie niewiadomo jakich pieniedzy ale chyba mnie czeka zdiagnozowanie tam tego problemu...

Komentarz

• Misiaque
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 392

na pewno czeka....

Komentarz

• denis35
                              • 2008
                              • 2

witam posiadam Canona 450d i mam tez takie blade kolorki ale ja jestem całkowitym amatorem w tych sprawach to moje pierwsze lustro i się dopiero uczę na pewno ja coś tam robię źle

Komentarz

• Aes:Dana

Witam, posiadam wspomnianą puszke 450D wraz z kitowym szkłem + IS od trzech dni,do tej pory wykonałem okolo 1000 zdjęc... i nie zauważyłem jakichkolwiek odstępst kolorów od rzeczywistych fotografowanych barw.

Kolory ich nasycenie są poprawne, choć to także kwestia - subiektywna, a i niee bez znaczenia mają poprzednie przyzwyczajenia dotyczące oceny kolorów wykonane innymi puszkami bądź - kompaktami z wyższej półki...

Tak jak pisali, poprzedni uzytkownicy albo ustawienia WB - proponowałbym skorygować, albo zapoznać się z ustawieniami : Picture Style, które mozna modyfikować i sprawić ze rzeczywiscie barwy będa inaczej odwzorowywane...

Jeżeli natomiast wszystko jest na 0, WB ustawiony - a kolory są nadal inne
                                to proponuje zapoznać się z warunkami gwarancji ...

Komentarz

Pracuję...