X
-
-
1.8 a 4.0 to wystarczajaca róznica aby nabyc dodatkowo 28 1.8
i jakie różnice chcecie zobaczyc porównując oba na 4.0
różnica w ostrości powiedzmy 5%
róznica w GO
bokeh???
aberacje, beczki, winietę
ludzie nie tutaj jest fotografia i bryndzlowanie się że ten ciut ostrzejszy a ten nie
dwa różne szkła i warto miec obydwa.http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!Komentarz
-
-
ja nawet zaryzykuje (w przypadku dzisiejszych obiektywów- czyt. nie uszkodzonych)ostrość to nie wszystko
że w zasadzie nie ma znaczenia
wyłącznie temat, i świadome naświetlanie ma znaczenie!
dla mnie przewaga danego obiektywu nad drugim tkwi wyłącznie w jakości wykonania(szybkość, celność, trwałość) i światłosile (nie mówię o ogniskowej)
i tyle mi potrzebne
a ostrość taka czy siaka na takim a owym otworze mnie już nie interesuje, bo jak napotkam coś ciekawego to kto będzie oceniał ostrość, CA, winietę i resztę.
tak mnie naszło jak pooglądałem parę prac wykonanych pudełkiem po butach z malutka dziureczką.
pzdr
http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!Komentarz
-
a czytałeś pierwszy post autora wątku? gdzie pisze że f4 w 24-105 mu pasuje i nie ma wyjątkowego parcia ja jaśniejsze szkło?
no gorzej jak nie możesz zrealizować tematu w 100% bo masz szkło jest np. nieostre...
A przytaczanie zagadnienia jakim jest fotografia otworkowa w tym temacie nie ma zupełnie sensu...20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600RKomentarz
-
Jeśli do cropa to nie ma. Jeśli do ff i lubisz tą ogniskową, to z nieduże pieniądze masz świetne szkiełko do reportażu. U mnie ustąpiło dopiero przed 24L, a i teraz czasami brakuje mi jego kompaktowośći. Do krajobrazu nie nadaje się - tzn. da się zrobić, ale nowe szeroki zoomy mają lepszą rozdzielczość.Pentax K-5 II, Leica M9Komentarz
-
czytałema czytałeś pierwszy post autora wątku? gdzie pisze że f4 w 24-105 mu pasuje i nie ma wyjątkowego parcia na jaśniejsze szkło?
)))
żuję gumę o smaku miętowym,
czy kupić o smaku morelowym,
dodam że na smaku mi nie zależy
dajcie spokój!
nie wiem o jakim temacie piszesz skoro ostrość (nie walniętego obiektywu może Ci w tym przeszkodzić)no gorzej jak nie możesz zrealizować tematu w 100% bo masz szkło jest np. nieostre...
to tylko dygresjaA przytaczanie zagadnienia jakim jest fotografia otworkowa w tym temacie nie ma zupełnie sensu.._
i może ma znaczenie-autor zacznie się zastanawiać nad istotniejszymi czynnikami kreującymi fotografie aniżeli ostrość obiektywu,
pozdrawiam ciepło
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pierwsza odpowiedź pod pytaniem autora powinna być ostatnią w tym wątku.http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
-
Hmmmmmm.... a jakby pytanie sformułować inaczej. Czy mając 24-105/4 L warto kupować 50/1.4 - 50/1.2, 85/1.8 - 85/1.2 ?
Najlepszy zoom jest zwykle optycznie gorszy od przeciętnej stałki. Kropka. Koniec. 28/1.8 domknięte do 2.8 wygląda o niebo lepiej od 24-105 na 28mm i f/4.
Jedyne sensowne pytanie to - czy kogoś na to stać? Jak stać to kupować i d... nie zawracać, Jak nie stać to nie kupować i też d... nie zawracać
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
nie chce dalej ciągnąć tego wątku bo od kilku forumowiczów już się dowiedziałem co mi było potrzebne. Ale na koniec coś do - majku.
jest guma o smaku miętowym i guma o smaku brzoskwiniowym ale...
jedna może mieć bardziej aromatyczny smak niż druga, jedną można żyć dłużej i zachowa smak a druga nie:-)... nie liczy się jedynie smak...
nom i mam odpowiedź i o to chodziłoOstatnio edytowany przez lukasz8402; 10601.40D+50D+T17-50/2.8+50/1.4+70-200/4+580ex II+580exKomentarz
-
No tu się nie zgodzę. 24-105 jest rewelacyjny już przy f/4 i zysku nie będzie a za to ma ISa. Kupowanie 28/1.8 żeby używać od f/4 jest moim zdaniem bez sensu.
porównanie 24-105@28 f/4 do 28/1.8 na f/4
Z tego co widać to zoom jest ostrzejszy i bardziej kontrastowy, ma też większą beczkę i trochę większe CA w narożnikach.Komentarz
-
Zgadzam się z Januszem ;posiadam te dwa szkielka ;28/1,8 stosuję tam gdzie jest potrzebne światlo do f/4 a 24-105 tam gdzie trzeba być uniwersalnym.Hmmmmmm.... a jakby pytanie sformułować inaczej. Czy mając 24-105/4 L warto kupować 50/1.4 - 50/1.2, 85/1.8 - 85/1.2 ?
Najlepszy zoom jest zwykle optycznie gorszy od przeciętnej stałki. Kropka. Koniec. 28/1.8 domknięte do 2.8 wygląda o niebo lepiej od 24-105 na 28mm i f/4.
Jedyne sensowne pytanie to - czy kogoś na to stać? Jak stać to kupować i d... nie zawracać, Jak nie stać to nie kupować i też d... nie zawracać

28/1,8 jest rewelacyjne choć trzeba uważać żeby nie podchodzić blisko bo robi się beczka .Do widoczków jak najbardziej się nadaje do reporterki również .
Prawie zawsze mam go zalożonego na zmiane z 35/2 na analogu 300V ,malutkie to i poręczne.
A 24-105/4 na stale zalożony na analogu ale 33V .
Pozdrawiam__________________________Komentarz
-
Ja sobie zadałem pytanie: czy lepiej mieć 24-70/2.8L czy 28/1.8, 35/2 i 50/1.4. W przypadku 28 i 35 nie miałem żadnych wątpliwości. Przy 50/1.4 już trochę większe ale po swoich doświadczeniach z kilkoma egzemplarzami tego obiektywu zobaczyłem że używalny jest dopiero gdzieś od f/2 poza tym ma gorszy bokeh od 24-70 (nie żartuję :-))Komentarz
-
mialem tez obydwa szkielka - niestety 28 kupione jeszcze za czasow cropa a 24-105 na FF. Stalka to stalka, kupuje sie je glownie dla swiatla. 24-105 to bardzo fajny zoom jesli lubisz kompaktowosc - ja stwierdzilem ze zakres na FF odpowiada mniejwiecej jakiejs malpce wiec po co mi do 5D taki zoom - dlatego sprzedalem a 28 zamienilem na 35 po tej sprzedazy tez
28 fajne szkielko, na 1.8 mydelko niestety wiadomo, to nie Lka wiec inaczej byc nie moze w zasadzie.
Ja powiem tak, jesli nie potrzebujesz tele (>50mm w 24-105) to odpusc sobie tego zooma. Za 28 + 24-105 mozesz miec 35L ale to by cie ograniczylo ogniskowo. Ja uniwersalnosc schowalem daleko za siebie bo tak jak mowie 5D+24-105 przypominalo mi focenie kompaktem, zakes do wszystkiego i w zasadzie do niczego, jak chcialem robic jakies "fajniejsze" fotki to zawsze bralem stalke.5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux UserKomentarz
-
No chyba juz dziwniejszego uzasadnienia nie slyszalem.
Ze zakres ogniskowych za dobry?Komentarz
-
uniwersalny bardzo, pozwala praktycznie na focenie wszystkiego - oczywiscie bez przesadnego tele bo tylko 105 ale tak czy owak tele jest. Po prostu z tego zooma pomimo super zakresu mialem zdjecia powiedzmy technicznie super ale nic wiecej - brakowalo mi takiej jakosci zwlaszcza rozmycia tla dla max przeslon itp jak stalki. Wole zmienic obiektyw 100 razy niz miec jeden i zdjecia dobre a nie super
W koncu stwierdzilem ze do jasnej ciasnej lustrzanka po to jest zeby zmieniac optyke skoro mozna
Wiec zmieniam a z mojego 24-105 cieszy sie nowy nabywca
End of story
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux UserKomentarz
Komentarz