X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kinski
    Początki nałogu
    • 2007
    • 273

50 mm na weselu to moje podstawowe szkło - robię nim ok. 75% zdjęć, jak nie więcej. To wersja f1.8, ale i w tańcu daje radę (nie za szybkim). Trochę denerwuje mnie bokeh, bo zawsze wychodzi większy niż widać, no, ale to szczegół.
    Myślę, że rezygnacja z 24-70 na rzecz 28 f1.8 i np. 85 lub 135 będzie ciekawszym rozwiązaniem (razem z 50 starczy). Zamiast 28 f1.8 można wybrać 24 f1.4, ale cenowo wyjdzie zdecydowanie drożej.
    Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Komentarz

• MM-architekci
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2227

Zamieszczone przez bako
      no tak tez sie tego boje wesela z 50mm,,,,,,,kosiol zabawa to jednak 24-70 daje rade
      jak masz zamiar wybrac sie tylko z 50 na slub to lepiej przemysl to bo bedzie ciezko
      no comment...

Komentarz

• sebcio80
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2655

Mnie trochę przeraża twoja mała wiedza, co do podstaw... Ktoś, kto zarabia na fotografii taką podstawową wiedze powinien mieć opanowaną perfekcyjnie a nawet powinien wiedzieć sporo więcej…
        Pisałeś, że już nie raz robiłeś zdjęcia na ślubach i portfolia modelek. W zasadzie dwa takie zlecenia dają Ci pieniądze na choćby na 50 1.4. Zdecydowanie lepiej było porobić jeszcze trochę zdjęcia starym sprzętem, zadać te pytania na forum, co zadałeś i dopiero mając kasę i określony plan, co kupić rozpocząć update sprzętu. To, co zrobiłeś, czyli „zaryzykowałeś” to posunięcie kompletnie nielogiczne i rzekłbym nawet głupie.

Wracając jednak do Twoich pytań.

Sprzedaj mało wartościową pod pełną klatka sigmę 18-50.

50mm 1.8 sobie odpuść

50mm 1.4 jest ok, ale według mnie są ważniejsze ogniskowe (pod pełną klatkę).

85mm 1.8 będzie odpowiedni, ogniskowa w sam raz na fajne ujęcia w kościele i w plenerze pewnie 90% zdjęć będziesz robił tym szkłem. (ja osobiście wole dłuższe i najczęściej używam 135L).

Z szerokim katem będzie nie lada problem.
        Chyba najlepszym wyjściem była by jakaś tańsza stałka, nią i 85 1.8 dałbyś rade obskoczyć spokojnie ceremonia i plener, z weselem byłby problem, na nim zoom się przydaje, co nie znaczy ze nie można zrobić go z takimi dwoma stałkami.
        Moje wątki na forum: sport | fashion
        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• MM-architekci
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2227

Na slub to i tak cos szerokiego , 24-28 sprawdza sie swietnie
          no comment...

Komentarz

• ARN
            Uzależniony
            • 2008
            • 757

skoro piszesz, że ZARABIASZ na zdjęciach, to weź na kredyt/leasing Canona 24-70 2.8 i obskoczysz wesele.
            Klient (i ty) będzie zadowolooooony

Komentarz

Pracuję...