Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Cytujesz moją wypowiedź o punktach AF w 40D, a mówisz o mydle Swoja drogą nie naczytalem się tyle uwag na temat mydła w 40D na zdjeciach, co na monitorze..
Zamieszczone przez fret
Slider, ale do nich są chyba nowe kity z IS, a to są żylety.
Nie chyba, tylko napewno, ale żylety to to nie są. żaden obiektyw nie ostrzy jak żyleta na pelnej dziurze (choć Janusz Body pisał w któryms wątku, że są szkła do tego pzystosowane) w przypadku kita pełna dziura i tak duzo nam nie da, bo zaledwie przysłonę f/3.5-f/5.6, co pewnie bedzie najczęściej uzywaną wartoscią z powodu niedoboru swiatła.. Swoją drogą nie sądzę, by ktoś ciągle latał z kitem na przysłonie f/8 żeby mieć dobrą ostrość (choc tam juz faktycznie to szkło osiąga dobre rozdzielczości.)
i doszedłem jednak do wniosku, iż 450 przebija 1000d wszystkim poza jakością obrazu. Nie wiem czy wierzyć też testom w magazynie NEXT bo tam 1000d przebija również 450d jakością własnie obrazu.
noeee napisał
Co do mydła ...
to trzeba by poczytać troszkę o GO i jej rozkładzie w przestrzeni względem punktu w który celujesz AF i przesłony ....
100% mydeł bierze się właśnie z niewłaściwej kombinacji wyżej wymienionych składników .....
No chyba że "mydło" jest powtarzalne ... to wtedy wada obiektywu/puszki (FF albo BF do korekcji w serwisie)
O tym wiem, i czytałem, to będzie moje pierwsze (czyt. własne) lustro ale nie pierwsze którym robiłem zdjęcia, więc mniej więcej wiem o co chodzi, no może poza tym że nie spotkałem się nigdy z problemem ostrzenia przed lub za obiektem, ale tego raczej sam i tak nie poprawię.
Niedługo dojdziesz do tego że zdjęcia robi obiektyw a nie puszka .... (ona tylko rejestruje - lepiej lub gorzej .
To też wiem, dlatego pytałem się o te modele bo więcej chcę przeznaczyć na obiektyw niż na puszkę, a skoro po zabawie 1000d zdjęcia wydją mi się mniej zaszumione od tych sampli z 450d na optyczne to dlatego się pytam jak jest w odczuciu innych userów na forum. Chcę wybrać z tych 2 puszek bo 30d nie kupię już nowego a używki nie mam zamiaru, nie za tą kasę, jak już coś mam mieć zepsute to wolę to sam zepsuć lub nie dokładać potem do aparatu na nową migawkę. Jak narazie do 450d przekonuje mnie tylko: AF, wizjer, 3,5 kl/s poza tym jeśli 1000d nie ma gorszego AF od 350d to raczej zdecyduję się na niego bo te 12mpx na APS-C mnie przeraża, no chyba że 450d będzie działał lepiej z optyką M42, bo tych szkiełek też trochę posiadam.
pozdro i dzięki za pomoc
Canon 50D + TAMRON 17-50 2.8 Di II VC + EF 50mm f/1.8 II + 55-250 4-5.6 IS + Tamron SP 70-300 f/4-5.6 Di VC USD + Nissin Di622 + Velbon CX640 + M42: Jupiter 21M 200mm f/4, Jupiter-37A 135mm f/3.5, Helios MC 44-3, Helios 44-2, Tair -S3 300mm /4,5, TK-2-M + Canon Deluxe Gadget Bag 10EG + Lowepro Micro Trekker 200, Dużo chęci, mało umijętności:wink:
Cytujesz moją wypowiedź o punktach AF w 40D, a mówisz o mydle
To zacytuję całość 8).
Zamieszczone przez Slider
Bo nie wypowiadali się uzytkownicy 1000D
nie ma się czemu dziwić. Zwykle uzytkownicy 450D kupują je w zestawie z kitowym szklem, które (jak niektorym wiadomo) nie jest najwyższych lotów.. Martyca 450D ma wieksza rozdzielczość niz 1000D, wiec jest jeszcze mniejsze mydło, ale po prostu "kit ogranicza"
Drugim wyjściem jest brak zlapania ostrosci. To może się zdarzyc, bo mamy 9 punktow AF, z ktorego tylko centralny jest krzyzowy pracujacy lepiej ze szkłami ze swiatlem f/2.8 i jasniejszymi. Lekarstwem na to jest zakup 40D, który wszystkie punkty AF ma krzyzowe.
Trzecia możliwoscia jest BF/FF, ale na kitowych szkłach to bardzo rzadko występuje, więc nie będe Cie straszyl poki co..
Pozdro:wink:
Pisałeś o mydle. Odnosząc się do tego fragmentu wypowiedzi kolegi jurek44.
Zamieszczone przez jurek44
450tki obawiam się głównie z powodu wielu tematów posiadaczy skarżących się na mydlany obraz.
I uważam że AF nie jest tu kwestią kluczową. Ani kit (bardzo przyzwoity jeśli chodzi o ostrość), ani BF/FF (co sam stwierdziłeś) tylko to o czym była mowa wyżej. Pomijając już, że te wszystkie zjawiska w równym stopniu mogą wystąpić w 40D w związku z tym nie jest to skuteczne "lekarstwo" na dolegliwość o której mowa. CBDU 8).
Zamieszczone przez Slider
Swoja drogą nie naczytalem się tyle uwag na temat mydła w 40D na zdjeciach, co na monitorze..
Ja czytałem nie raz i nie dwa dlatego się na to powołałem.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Mam jeszcze prośbę do noeee, Portal lub innego posiadacza 450d czy moglibyście wysłać mi na e-mail ([email protected]) lub jakiś serwer typu rapidshare zdjęcia z 450d robione kitem obojętnie jaka scenka tak od czułosci 100 ISO do 1600 ISO, zalaży mi aby były w pełnej rozdzielczości w jpg nie ruszane w żadnym programie, z góry dzięki
Canon 50D + TAMRON 17-50 2.8 Di II VC + EF 50mm f/1.8 II + 55-250 4-5.6 IS + Tamron SP 70-300 f/4-5.6 Di VC USD + Nissin Di622 + Velbon CX640 + M42: Jupiter 21M 200mm f/4, Jupiter-37A 135mm f/3.5, Helios MC 44-3, Helios 44-2, Tair -S3 300mm /4,5, TK-2-M + Canon Deluxe Gadget Bag 10EG + Lowepro Micro Trekker 200, Dużo chęci, mało umijętności:wink:
Tutaj kilka fotek .... z boku w Exif masz szczegółowe dane ... przesłona i ISO - fotki najlepiej pobierz na dysk i zobaczyć 1:1 w szczegółach bo na stronie www nic nie widać ...
To są gołe RAW'y przerobione na jpg'i (kompresja 6 w DPP)
I jeszcze uwaga ... fotki będziesz robił w przyszłości w RAW a nie jpg
Dojdziesz do tego co ci to da z czasem czytając to zacne forum
i jeszcze n/t samego KIT'a ..
on wcale nie jest taki zły ... jest naprawdę ostry/używalny ... w zakresie przesłony 5.6 - 8 są fajne fotki ....
Ale porównując go do innych obiektów które mam ....
50 1.4 (ona jest mega ostra i ma super małą GO)
70-200 f/4 L IS to szkło wybitne - cały czas mnie zachwyca (ulubiona zabawka)
a 28 1.8 też jest lepsze w dolnym zakresie (pomimo aberracji ma super światło)
KIT najlepiej nadaję się do krajobrazów w zakresie 18 ....
Rada:
do zakupionego aparatu czy to 1000d czy 450d
dd razu nastaw się na dokupienie np. 50 1.8 - śmieszna cena a zobaczysz prawdziwe zdjęcia z lustra tj. mała GO i super ostrość
5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 IS, 70-200/4 IS, 24-105/4 IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
100 2.8 macro - sprzedam
Witam
Na jakimkolwiek forum się nie znajdę, zawsze zaznaczane jest, że 1000d jest 'połkę' nizej od 450d (na jedym forum nawet pisano, ze o dwie ).
Interesuje mnie skad biora sie tego typu wnioski?
Oto różnice, które znalazłam: 1000d .........................450d
10,1 mpx ................... 12,4 mpx
3 kl/s ........................ 3,5 kl/s
lcd 2,5' ....................... lcd 3'
7p AF ........................... 9p AF
Więcej nie znalazłam . Weźmy pod uwagę, że matryca w obu modelach jest taka sama, co daje nam mniej szumów w 1000d.. Różnice klatek na sekundę są niewielkie, LCD zdjęć nie robi więc trudno traktować to jako wadę dużej rangi. Pozostają te dwa nieszczęsne pola AF, trudno w sumie mi ocenić, czy jest to odczuwalna różnica.
Opinie jednak głoszą, że w 1000d jest bardzo plastikowa obudowa i sama też to zauważyłam.
I to są moje spostrzeżenia.. Mam więc pytanie, czy jest coś istotnego, co tak dzieli te aparaty? I skąd biorą się stwierdzenia o wielkiej przewadze 450d?
zalecanego już tutaj
Nie znam 1000D ale w ostatecznej opinii sugerują, że wystąpują pewne niedostatki w pracy AF, wizjer jest dość mały, prędkość z użyciem RAW ograniczona. Jest więc o czym myśleć. Z kolei zamieszczone sample porównawcze 1000D z innymi aparatami tej klasy wypadają bardzo dobrze. Poza tym wykazano mnóstwo zalet 1000D i jego dobrą użyteczność w amatorskim zastosowaniu.
Witam
Na jakimkolwiek forum się nie znajdę, zawsze zaznaczane jest, że 1000d jest 'połkę' nizej od 450d (na jedym forum nawet pisano, ze o dwie ).
Interesuje mnie skad biora sie tego typu wnioski?
Oto różnice, które znalazłam: 1000d .........................450d
10,1 mpx ................... 12,4 mpx
3 kl/s ........................ 3,5 kl/s
lcd 2,5' ....................... lcd 3'
7p AF ........................... 9p AF
Więcej nie znalazłam . Weźmy pod uwagę, że matryca w obu modelach jest taka sama, co daje nam mniej szumów w 1000d.. Różnice klatek na sekundę są niewielkie, LCD zdjęć nie robi więc trudno traktować to jako wadę dużej rangi. Pozostają te dwa nieszczęsne pola AF, trudno w sumie mi ocenić, czy jest to odczuwalna różnica.
Opinie jednak głoszą, że w 1000d jest bardzo plastikowa obudowa i sama też to zauważyłam.
I to są moje spostrzeżenia.. Mam więc pytanie, czy jest coś istotnego, co tak dzieli te aparaty? I skąd biorą się stwierdzenia o wielkiej przewadze 450d?
Pozdrawiam
Magda
Wiesz porównanie suchych cyferek na ogół tak wypada. Istotne różnice - to zależy dla kogo co jest istotne 8).
AD rem: w kwestii AF-a na przykład to nie jest tutaj istotna ilość pól ale ich "jakość". A ta w 450D jest zdecydowanie na "+". Przede wszystkim środkowy pracujący ze zwiększoną precyzją dla obiektywów o jasnośći F2,8 i większej i to jako krzyżowy, a nie liniowy i do tego dużo sensowniej rozmieszczone.
450D ma spota co dla niektórych jest istotne, ma też możliwość robienia zdjęć seryjnych w RAW-ach (w 1000D to śmiech na sali). W 450D masz zauważalnie większy obraz w wizjerze. 450D jest odczuwalnie większy (lepiej się go trzyma IMO).
Oczywiście Twoją rzeczą pozostanie czy te różnice są istotne czy nie.
BTW: co do mniejszych szumów 1000D względem 450D - hmmm... jakoś trudno to dostrzec .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Komentarz