X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

Zamieszczone przez pimo
    A ja się podepnę do wątku, dziś robiłem zdjęcia w formacie raw i na ok 20 zdjęć jedno jest w formacie jpeg... zdziwko mnie złapało, nie przestawiałem formatu zapisu... ktoś spotkał się z takim czymś?
    formatu zapisu może nie ale pewnie przekręciłeś pokrętło na któryś z programów automatycznych (zielony kwadracik itp.) a tam tylko jpg.
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• pimo

Zamieszczone przez arturs
      formatu zapisu może nie ale pewnie przekręciłeś pokrętło na któryś z programów automatycznych (zielony kwadracik itp.) a tam tylko jpg.
      A fakt... jedno pstryknąłem na automacie, cóż człowiek z wiekiem traci pamięć, a już podejrzewałem ciemną stronę mocy o manipulacje.

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

Zamieszczone przez pimo
        A fakt... jedno pstryknąłem na automacie, cóż człowiek z wiekiem traci pamięć, a już podejrzewałem ciemną stronę mocy o manipulacje.
        ja w 350tce miałem podobnie z tym że po jakimś roku używania - w ogóle nie włączałem tych programów i pożyczyłem komuś czy coś takiego i potem włączam i nie ma połowy menu... ale się wystraszyłem - że coś się zwaliło, nie da się RAWa ustawić itp. - potem się okazało właśnie że programy automatyczne tak mają stąd od razu skojarzyłem Twój przypadek
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• zyyys
          Bywalec
          • 2008
          • 152

Zamieszczone przez Slider
          Nie muszę go otwierać, chodzi mi o podgląd w aparacie
          w aparacie to już Ci odpowiedziano.
          Jeszcze raz przeczytałem Twoje pytanie i naprawdę nie wiesz?

możliwości zapisu:

Jpg - otrzymujesz zdjęcia w formacie jpg
          RAW - zdjęcia w formacie RAW
          RAW+JPG- zdjęcia w dwóch formatach ( i na kompie masz zarówno rawa jak i jpga )

Co ma do tego podgląd w aparacie?
          zyyys
          photodesign-studio.pl
          zbigniewswierczynski.com

Komentarz

• Slider
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1052

Zamieszczone przez zyyys
            Jeszcze raz przeczytałem Twoje pytanie i naprawdę nie wiesz?
            Wiem.. Generalnie, zrozumiałem to wszystko po poście artursa, ale rozumiem, że jako dobrzy koledzy musieliscie mi pomóc stad ciągle odpowiadałem:wink:
            Z podglądem w aparacie chodziło o to, że nie wiedziałem o tym zaszytym JPEG'u służącym do podglądu, mimo tego, tłumaczyłes mi o RAW'ie w DPP i ACR. Dobra, no nic, w każdrym razie wiem o co chodzi. Dzieki.

Pozdrawiam

Komentarz

• zyyys
              Bywalec
              • 2008
              • 152

Zamieszczone przez Slider
              Wiem.. Generalnie, zrozumiałem to wszystko po poście artursa, ale rozumiem, że jako dobrzy koledzy musieliscie mi pomóc stad ciągle odpowiadałem:wink:
              Ależ oczywiście że musieliśmy

Z podglądem w aparacie chodziło o to, że nie wiedziałem o tym zaszytym JPEG'u służącym do podglądu, mimo tego, tłumaczyłes mi o RAW'ie w DPP i ACR. Dobra, no nic, w każdrym razie wiem o co chodzi. Dzieki.
              Spoko, ja Cię też widać nie do końca zrozumiałem. Najważniejsze, że mamy już jasność.
              zyyys
              photodesign-studio.pl
              zbigniewswierczynski.com

Komentarz

Pracuję...