X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zamieszczone przez mamut9
    Bo cala linia aparat-ekran-drukarka może byc ustawiona w profilu Adobe.
    Jeśli ekran lub drukarka NIE pracuja w AdobeRGB - to sposób wyswietlania ( a wlasciwie przekształcania barw przebiega nieliniowo) co daje lepsze efekty końcowe.
    A co znaczy że ekran pracuje w AdobeRGB ? Albo drukarka ? Zupełnie nie kapujesz o co chodzi w CMSie

Zamieszczone przez mamut9
    RAW - jest bezcenny. Ale ma swoje ograniczenie.
    Jak masz na to duuuuużooooooo czasu.
    Ja - i pewnie spora część forumowiczów nie. Dlatego w aparacie mam jpg.
    Niezłe tłumaczenie ale bezsensowne. Za jakiś czas to załapiesz...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Slider
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1052

Zamieszczone przez rychu
      Profil Adobe RGB - wyłącznie przy założeniu obróbki w Photo Shopie i przekonwertowania później do sRGB. W pozostałych przypadkach od razu sRGB.
      No dobrze, a jaki będzie problem w robieniu zdjęć w przestrzeni AdobeRGB, bez ich późniejszej obróbki?

Komentarz

• rychu
        Bywalec
        • 2006
        • 242

Zniekształcenia kolorów - wszystko - monitory, drukarki, laby pracuje w przestrzeni sRGB.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Cytat z instrukcji Canona 40d s.74: Ta przestrzeń wykorzystywana jest do wydruków komercyjnych oraz innych zastosowań przemysłowych. ... W związku z tym, że obraz w środowisku komputera osobistego korzystającego z przestrzeni barw sRGB (podkreślenie moje) lub wydrukowany za pomocą drukarek niezgodnych ze standardem DFC 2.0 (Design rule for Camer File System 2.0) (Exif 2.21) będzie miał złagodzone barwy, będzie on wymagał dodatkowego przetworzenia programowego. Oj, mamut9 - chyba jednak nie wiesz, co piszesz!
        Ostatnio edytowany przez rychu; 8204. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...