X
-
-
W przypadku jpg-ów to bardzo dobre rozwiązanie. Niestety w 450D nie ma możliwości ręcznego nastawu WB w stopniach K. Pozostaje szara karta i to działa. IMO łatwiej i szybciej jest robić zdjęcia w RAWach oprócz wpływu na WB mamy jeszcze ogromne możliwości pracy nad zdjęciem.
No to jest zmora czasem nie do przeskoczenia nawet przy wywoływaniu rawa.Ponadto proszę pamiętać, że kolorowe ściany w pomieszczeniu, powodują rozmaite ciężkie do zniwelowania, zafarby. Światło trzeba koniecznie odbijać od czegoś o neutralnej barwie, najlepiej białego.
Użycie lampy błyskowej i odbicie jej od białego sufitu pomaga ale przy samym świetle zastanym zdarzają się mieszkania nie do ogarnięcia
Komentarz
-
-
-
Szara karta nie służy do ustawiania WB, jest pomocna przy prawidłowym ustawianiu ekspozycji.Można sobie radzic róznie.Np.szara karta,bracketing WB,znajomość temp. barwowej stosowanego światła i jej ustawienie w aparacie,metoda prób i błedów żmudna ale przy powtarzajacych się warunkach wystarczajaca.Kosztowny swiatłomierz z rodziny "Color Meter".Generalnie jest to niezbyt trudne przy jednorodnym świetle.Gorzej jak mieszane.
Komentarz
-
Komentarz
-
Jeżeli jest prawdziwie szara to się nada. Bez przesady z tą absolutną wiernością kolorów. To nie jest katalog farb
Jak potrzebuję mieć naprawdę idealnie, to używam WhiBala ale w sumie nie często jest potrzebna aż taka dokładność. Czasem wręcz potrafi zaszkodzić.Komentarz
-
To prawda, zdjęcie powinno oddać klimat, a nie kolorymetryczne wartości. Jednak poruszony tu problem, raczej nie dotyczy przywiązywania nadmiernej wagi do kolorów, a szaleństwa automatycznego WB w pomieszczeniach z kolorowymi ścianami. W takich warunkach zdjęcia z jednej serii będą się od siebie różnić. Na to nie ma innej rady jak wyłączenie AWB.Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: [email protected]Komentarz
-
Generalnie przy świetle, które jest niepewne i nie wiemy jak ustawić poprawnie temperature kolorów warto cyknąć w RAWie - bez obaw obrobimy zdjęcie w domu.
A co do pracochłonnej obróbki fotografii, istnieje również obróbka seryjna która znacząco przyśpieszy ten proces..
Komentarz
-
Dangorka z fotek które tu wstawiłeś, przy 1 i 3 zdaje mi się powinieneś zmniejszyć ekspozycję lampy lub odbijać od innej strony ściany-sufitu. Robiłem taki test i przy dobrym ustawieniu odbicia nie trzeba grzebać w sofcie, kolory są jak najbardziej ok.Witam
Jestem aktualnie posiadaczem canona 450d, z kitowym obiektywem i z lampa 430 ex
Mam olbrzymi problem,z ustawieniem własciwego balansu bieli,przy jpgach...Oczywiscie przy rawach,mozna bez problemu potem to ustawic, ale przyznam ze ustawianie odpowiedniego balansu bieli do kazdego zdjecia jest monotonne i zmudne.
Otoz kolorystyka wiekszosci moich zdjec wyglada tak:
przewaga zieleni, czasami zolci...nic nie pomaga kombinowanie z balansem bieli, strasznie ciezko jest uzyskac w pomieszczeniu dobre kolory...
Co moze byc przyczyna problemu?
PS prosze o nieocenianie zdjec pod wzgledem kompozychi,tylko chodzi mi glownie o kolorki...Waldeczek
40D, 7DII i zabawki
Komentarz

Komentarz