X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pirx
    Początki nałogu
    • 2006
    • 485

Zamieszczone przez Krzychu
    Irfan odpowiednio ustawiony potrafi wyświetlić "surowego" RAWa....
    W kolorze ?
    Pozdrawiam,
    Pirx

Komentarz

• papierzyna
      Bywalec
      • 2006
      • 122

Zamieszczone przez Pirx
      W kolorze ?
      Tak, w kolorze. A jeżeli wg Ciebie wyświetlany jest ukryty JPG to w jaki sposób mogę dowolnie "katować" Rawa bez konsekwencji? Wszelkie operacje na JPG są nieodwracalne (mówiąc w dużym skrócie), a tu wystarczy "Reverse to shot settings" i zdjęcie wygląda tak jak z puszki.
      Chyba należy nam obojgu wykład z "Rawów", który gdzieś napisał Janusz Body

Komentarz

• Pirx
        Początki nałogu
        • 2006
        • 485

Ale z nas dwóch... tylko ja go przeczytałem

Tak, w kolorze.
        RAW jest MONOCHROMATYCZNY.

A jeżeli wg Ciebie wyświetlany jest ukryty JPG to w jaki sposób mogę dowolnie "katować" Rawa bez konsekwencji?
        Bo nie katujesz RAW-a, a tylko parametry konwersji tegoż RAW-a.

Wszelkie operacje na JPG są nieodwracalne (mówiąc w dużym skrócie), a tu wystarczy "Reverse to shot settings" i zdjęcie wygląda tak jak z puszki.
        Bo po prostu przywracasz początkowe parametry konwersji.

DPP ma tę zaletę, że "pokazuje RAW-y" na obraz i podobieństwo tego co sobie ustawiliśmy w puszce, czyli domyślnie konwertuje RAW-y ze wszystkimi parametrami konwersji ustawionymi w aparacie. Inne odrawiacze odczytują zwykle tylko balans bieli ustawiony w aparacie, a pozostałe parametry przyjmują podług własnych algorytmów.
        Pozdrawiam,
        Pirx

Komentarz

• quail
          Początki nałogu
          • 2008
          • 400

Ale po co dalej wałkować ten temat? RAW to RAW, nie jest wyostrzany i koniec. Najwyżej metadane zapisywane razem z nim niosą informację o tym jak ma być wyostrzany.

Komentarz

• Malekithan
            Coś już napisał
            • 2008
            • 66

aha ok byłem w błędzie.
            40D 20D 70-200 2.8L is 17-40 4L 50 1.8 50 1.4 430exII Kit a to wszystko żeby plecy prostować bo zdjęć robić nie umiem...

Komentarz

Pracuję...