Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
I właśnie o takie informacje mi chodzi, jeżeli ktoś coś jeszcze ma do powiedzenia w tym temacie to zapraszam.
....
Plastyka zdjęć z 5D (MkI) bije na głowę wszystkie Nikony
Nie no na poważnie. To są różne systemy, różne aparaty, różne szkła. Tego się nie da tak łatwo i prosto opowiedzieć "który lepszy" podobnie jak nie da rady odpowiedzieć na pytanie które auto lepsze Opel czy Peugeot.
EDIT: Systemy nie są zamienne. Silnika z Peugeota nie da się łatwo podłączyć w Oplu choć po pewnych adaptacjach daje się to zrobić.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
systemy roznia sie tym, ze obie firmy na zakladke pozycjonuja (pozycjonowaly) swoje produkty i najczesciej miedzy dwoma modelami Canona mozna znalezc cenowo i mozliwosciowo wyposrodkowany model Nikona i vice versa. dlatego startujac od zera mozna sobie wybrac dosc dokladnie koprus jednej z tych firm za dana pule pieniedzy.
I właśnie o takie informacje mi chodzi, jeżeli ktoś coś jeszcze ma do powiedzenia w tym temacie to zapraszam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
O i fajnie, dzięki bardzo.
:-D
info1: BMW M3 w wersji z 2005 roku ma twardsze zawieszenie niż Merc C-klase kombi z 2007.
info2: Merc serii M lepszy w teren niż BMW 318d
info .....
Naprawdę tego typu "informacje" Cię interesują ? Śmiesznie
Raczej bedzie to strata czasu, a wybór systemu na podstawie tego typu "informacji" bedzie równie dobry jak po rzuceniu monetą.
Tak naprawdę NIE MA ZNACZENIA CO WYBIERZESZ.
Oba systemy są bardzo dobre. Weź dowolny z nich.
Jeśli wybór ma byc sensowny i chcesz rzeczywistej pomocy podaj co konkretnie body i w jakiej cenie musi mieć żebyś je kupił... choć jest duża szansa, że nawet wtedy będziesz mógł wybrac dowolny system.
Jeśli chcesz stabilizacje w body to masz problem ... wtedy bierz Audi
No ale zadaj pytanie konkretnie! Co chcesz porównać? Jakie aparaty, może obiektywy, może wyniki na wysokich ISO przy poszczególnych body?
Zadaj pytanie szczegółowe, nie ogólne.
PS. To nie jest forum interpretowania wierszy
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No a Canon 40D jest lepszy od Nikona D70. Łomatko ....
Moje pytanie o systemy wzięło się stąd, że od dawna słyszę: system nikona, system canona.
Teraz już jest jasna sprawa, w słowie system chodzi o rozróżnienie Canona i Nikona tzn.,że mają różne mocowanie, pomiar światła, itd..., i że jak napisał Janusz Body "Silnika z Peugeota nie da się łatwo podłączyć w Oplu":-D
Dalszych informacji na temat poszczególnych różnic pomiędzy tymi dwoma systemami i jakie korzyści są dla użytkownika dowiem się z innych postów, lub z www.
Dziękuję Wszystkim za zainteresowanie.
Eos 400D, sigma 18-200, tamron 70-300+macro.
Kilka filtrów
Może mi ktoś wyjaśnić lub podesłać jakiś link co to jest i czym się różni system Canona od systemu Nikona?
Dla mnie główne różnice to:
- dostępność szkieł; w Nikonie tragedia
- (wciąż) niezrozumiałe dla mnie ustawienie błysku doświetlającego w Nikonie - anyone?, w Canonie kółko, ciach -2 EV i po temacie.
- Nikon ma lepszy błysk out of box, zdjęcia z lampą (szczególnie wbudowaną) to w Canonie tragedia (w porównaniu do tych z chociażby D80 czy D200)
- błogosławieństwo w Nikonie (i od niedawna w Canonie) to przycisk AF-On
- błogosławieństwo nr 2 w Nikonie to AutoISO, w Canonie ztcp proteza
- AF... w Canonie AF mają tak naprawdę Jedynki...
- światłomierz (pomiar matrycowy) generalnie w Canonie (nie dotyczy Jedynek III) tragedia
- brak odpowiednika D300 w Canonie, kupując D300 kupujesz za ułamek ceny profesjonalnych modeli D3/X bardzo udany, w zasadzie niezawodny układ AF.
powyższe wnioski mogą być nieprawdą, wszystko zależy od użytkownika i m.in. zestrojenia szkieł z body.
Jeśli zaczynasz zabawę z fotografią to bierz sprzęt z dowolnej firmy;C,N,P czy też O doskonale spełni na początek swoją rolę. Po pewnym czasie zobaczysz co ci brakuje,co ogranicza i w jakim kierunku idą Twoje "ciągotki" fotograficzne i dopiero wtedy będziesz mógl okreslić zgrubsza jaki zestaw spełni te wymagania.Ja dla przykładu zaczynałem od Pentaxa ale szybko zauważyłem że brakuje mi ilości "strzałów" na sek. (o af nie będę mówił ), ale miło wspominam kadyszkę,uszczelnienia jakie ma w Canonie dopiero jedynka i fajne sterowanie tymi dwoma pokrętłami.I oczywiscie masę tanich,świetnych szkieł,czego nie uświadczy się w innych systemach (zgodność bagnetu wstecz i stabilizacja w korpusie,fakt że marna ale lepsza niz nic). Przechodziłem do Canona w miarę świadomie, akurat pojawił sie 50D (+tania i dobra eL-ka 70-200f4 do niego), był tym co mi pasowało...stał sie mój .No a teraz mam jedynkę,coś wspaniałego jak dla mnie .
jedynka / EF 50-1,8mkI/ 24-105f4 /Lowepro SlingShot 200AW
..inne później
- (wciąż) niezrozumiałe dla mnie ustawienie błysku doświetlającego w Nikonie - anyone?, w Canonie kółko, ciach -2 EV i po temacie.
szkoda, ze do matryc o rozpietosci tonalnej siegajacej 8EV Canon daje drabinke na +/- 2 EV. sorki, ale to jest robienie sobie jaj z pogrzebu, albo traktowanie potrafiacych zmierzyc swiatlo spotem fotografow jak, nie przymierzajac, Yeti. albo moze jak inteligentnej blondynki, bo Yeti podobno ktos widzial
Zamieszczone przez gietrzy
- błogosławieństwo w Nikonie (i od niedawna w Canonie) to przycisk AF-On
nie wiem jak z tym niedawno, ale kurcze w 10D mialem ten przycisk. potem od 20D do 40D byl MIA, zeby sie na nowo odrodzic.
wiem co chcesz napisac o konsekwencji Canona w pelni sie zgadzam
Zamieszczone przez gietrzy
powyższe wnioski mogą być nieprawdą, wszystko zależy od użytkownika i m.in. zestrojenia szkieł z body.
tez prawda. mnie z punktu widzenia landszafciarza najbardziej wpienia brak sensownego MLU i kurtynki w celowniku. a po pobieznej znajomosci z 5D do lez doprowadza mnie rozwiazanie trybu "C", w ktorym niemozliwe jest przejecie parametrow ekspozycji z "M", w rezultacie czego niemozliwa jest wymienna praca miedzy tymi trybami (przy opcji "zapisz ustawienia", zwyczajowo dla Canona, ukrytej w cholere w menu aparatu).
jeszcze jedna rzecz, ktora jest kretynsko rozwiazana w Canonach ponizej 1-ek to brak C.fn.-a do zamiany rola kolek w trybie (M)istrzow. bo przy takim rozwiazaniu mozna wymiennie pracowac w M i Tv, ale za diably nie w M i Av. przerastaja moja zdolnosc pojmowania dlaczego nie mozna bylo tego dac w C.fn.-ach...
ale za to wymienie jeden argument, ktory ktora dla pewnej (sporej) grupy uzytkownikow rozstrzyga na korzysc Canona:
5D mkII + 17-40/4 + 24-105/4 IS + 70-200/4 IS = 4800 EUR
i pod wzgledem mozliwosci i jakosci obrazowania nie ma tu konkurencji w szeroko rozumianym poblizu tej ceny. zadnej. a ten epsilon przyjmuje naprawde po byku i bez komentarzy, ze warunkiem jest tu trafienie z ostroscia przez AF
Komentarz