X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rychu
    Bywalec
    • 2006
    • 242

Sorki, kuduś, obiektyw nie służył do wbijania gwoździ, ani nie zliczył słonej wody - nie te objawy. A ponadto NIE MA niezużywających się elementów ruchomych - jest tylko kwestia czasu, po jakim się zużywają. Ponadto na forum wcześniej dyskutowałem n.t. opisanych przeze mnie objawów, i nie byłem osamotniony.

Komentarz

• Bahrd
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 3053

Zamieszczone przez AgaP
      Kupiłam niedawno C17-55 2.8 IS, sprzedawca powiedział, że robienia zdjęć z IS trzeba się nauczyć? Czy sa jakies zasady, które pomagają w używaniu obiektywów z IS (oprócz dyskutowanych wyżej, oczywiście)?
      http://web.canon.jp/imaging/lens/index.html - można zacząć tu...
      EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• svierq
        Coś już napisał
        • 2008
        • 53

Ja tez mam głownie cały czas wlaczony IS w swoim słoju, ale na statywie lepiej wylaczyc, gdyz z tego co wiem to stabilizator moze w takiej sytuacji generowac drgania ukladu optycznego. Chociaz czesto sie przydaje IS na statywie przy ostrzeniu recznym na podgladzie 10x LV przy dlugich ogniskowych by obraz nie latal na wyswietlaczu (ale to juz inne kwestia)

Komentarz

• AgaP
          Coś już napisał
          • 2009
          • 70

Zamieszczone przez Bahrd
          Się zapoznałam i IMHO raczej jest to reklamówkowy stuff, a nie praktyczne porady...
          Mnie chodzi raczej o technikę robienia zdjęć z IS, gdzieś wyszukałam, że trzeba odczekać chwilę z wciśniętym do połowy spustem, żeby zrobić zdjęcie i wtedy jak się to ma do zdjęć np. seryjnych, albo wtedy, gdy trzeba szybko reagować?
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez Bahrd
          Nie sposób nie przyznać racji starszemu z torreadorów :
          "The EF24-105mm f/4L IS USM achieves image stabilization equivalent to using a shutter speed about three steps faster. It has the following excellent features as well:
          • The image stabilizer is activated within half a second after pressing the shutter button halfway, allowing the user to capture the decisive moment.
          • The same image stabilizer effects can be attained when using a monopod as in hand-held shooting.
          • There are no restrictions on using a tripod." - za http://www.canon.com/camera-museum/t...10/200510.html
          Oba wytłuszczenia odpowiadają jednoznacznie na pytania Autora wątku...

Chociaż patrząc na pierwsze wytłuszczenie to chyba jednak tak długo nie trzeba czekać....
          Ostatnio edytowany przez AgaP; 24354. Powód: Automerged Doublepost
          Agnieszka
          5dmk2, 40D, C17-55/2.8, C 50/1.8, C 85/1.8, C70-200/4L Samyang 8mm, 430EX, 580EX II

Komentarz

• ds74
            Bywalec
            • 2009
            • 241

Układ działania is jest bardzo szybki. Na statywie niektórzy wyłączają a niektórzy nie - tak naprawdę różnica jest niewyczuwalna. Przy fotografowaniu z ręki można focić bez specjalnego oczekiwania na stabilizację. Uszkodzić się może jak każde urządzenie - jednak przy normalnym użytkowaniu zużycie jest niezauważalne - soczewka jest zawieszona na "układzie cewek" - tarcie w układzie prawie żadne a cewki "elektrycznie" się nie zużywają. Jedyne co go może uszkodzić to gwałtowny wstrząs, uderzenie - ale to może może uszkodzić też każdy inny element obiektywu. Jednym słowem jak jest is to cieszyć się, używać i nie zwracać na niego większej uwagi.

Komentarz

Pracuję...