X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Manaj
    Coś już napisał
    • 2009
    • 50

kilka testów zrobionych - prócz wagi nie mam co zarzucić swojemu modelowi (oprócz mega mega wagi) :P

od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem sigmy 70-200 2.8 apo hsm.

Komentarz

• Tom77
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2874

Miałem sigmę w reku 10 minut i nie wiem jak można z czymś tak ciężkim chodzić. Na 2,8 mydło, Af sympatyczny ale do 70-200 F4 mu daleko. Mam od miesiąca elkę i żadko zdarza się żeby nie trafiła w poruszający się obiekt. Robię zdjęcia w plenerze i nigdy nie potrzebowałem IS.

Komentarz

• Klusek
        Coś już napisał
        • 2009
        • 50

Porównywałem AF z Sigmy z AF F4 (bez IS) - Sigma zwyciężyła. Nie wiem, może mam jakiś udany egzemplarz (chociaż to drugi, bo pierwszy był do bani), ale oprócz udanego AF'a, mam też ostry obrazek (oprócz oczywiście 200/2.8, bo tu istotnie jest lekkie mydełko, ale do portretów w sam raz ).

@Manaj - witaj w klubie Sigmalux'ów 70-200

Komentarz

• ThYX
          • 2008
          • 6

Decyzja zapadła, będzie to Canon 70-200 f/4 L USM. Pozostaje jeszcze kwestia czy brać sporo droższy IS czy brać wersję bez IS.

Proszę o informację w jakich szczególnie sytuacjach przydaje się IS ? Chcę wiedzieć kiedy będę miał pożytek z IS. Nie chce mieć sytuacji takiej, że dziś kupię wersję bez IS a potem okaże się że najbardziej brakuje mi właśnie IS, lub odwrotnie .. kupię wersję z IS a potem włączę to raz czy dwa razy...

Co decyduje o tym czy włączacie stabilizację ? Jest tam jeden czy dwa tryby stabilizacji ?

Komentarz

• moher
            Bywalec
            • 2009
            • 143

IS się przyda do robionia statecznych ujęć z ręki. czy jest przydatny? BARDZO. szczególnie przy długich szkłach, gdzie latają ręce, bo skraca czasy, czasem decyduje to o poruszeniu lub nie zdjęcia. ale do dynamicznych ujęć czyli np. do sportu lub biegających dzieci się nie używa, bo niweluje on ruchy Twojej ręki, a nie obiektów które fotografujesz - takiego cuda jeszcze nie wymyślono

czy warto kupić wersje z ISem - imho tak. bo zyskujesz nie tylko stabilizacje, ale także najnowszą konstrukcję, bo obiektyw stosunkowo świeży, uszczelnienia, które się przydają, i wg. testów szkło jest ostre jak brzytwa od pełnej dziury.

pożytku z nowego szkła życzę
            Ostatnio edytowany przez moher; 23282.
            C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42

Komentarz

• Klusek
              Coś już napisał
              • 2009
              • 50

Zamieszczone przez ThYX
              Decyzja zapadła, będzie to Canon 70-200 f/4 L USM. Pozostaje jeszcze kwestia czy brać sporo droższy IS czy brać wersję bez IS.

Proszę o informację w jakich szczególnie sytuacjach przydaje się IS ? Chcę wiedzieć kiedy będę miał pożytek z IS. Nie chce mieć sytuacji takiej, że dziś kupię wersję bez IS a potem okaże się że najbardziej brakuje mi właśnie IS, lub odwrotnie .. kupię wersję z IS a potem włączę to raz czy dwa razy...

Co decyduje o tym czy włączacie stabilizację ? Jest tam jeden czy dwa tryby stabilizacji ?
              Powiem tak - zrobienie nieporuszonego zdjęcia przy czasie rzędu 1/60, przy ogniskowej większej niż 150 graniczy z cudem (to oczywiście zależy jeszcze od tego, jak pewną masz rękę) W takich momentach IS się przydaje, zatem jeśli przyjdzie Ci robić fotki w pomieszczeniach, to brak IS (biorąc pod uwagę światło F4) może być uciążliwy, no ale to tylko moje zdanie.
              Pozdrawiam

Komentarz

• noeee
                Bywalec
                • 2008
                • 146

z autopsji ...
                na długim końcu na kropie (czyli 200x1.6=320)
                udaje mi się zrobić nieporuszone foty przy 1/20 sek ... z IS
                5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 IS, 70-200/4 IS, 24-105/4 IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
                100 2.8 macro - sprzedam

Komentarz

• nor
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 220

Zamieszczone przez ThYX

Zdecydowanie wersja z IS.

Napisze jeszcze raz: wersja z IS ma tez inną (dużo lepszą) optykę i uszczelnienia. Zobacz jakies testy np.

lub
                  http://www.the-digital-picture.com/R...0&LensComp=104 (tu możesz porównac OBRAZ z 2 szkieł !!!)

Robiac z ręki bez IS powinieneś stosować czasy krótsze niż odwrotnosc ogniskowej, czyli np. 1/200 s na długm końcu, żeby nie poruszyć. (w praktyce sa oczywiscie odchylenia w zaleznosci od ręki ) IS daje b. dużo szczegolnie przy tak długim szkle.

Komentarz

• Jago
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1502

Zdecydowanie przychylam się do słów mojego przedmówcy. Zresztą jak ktoś nie dowierza, to polecam udać się do sklepu Foto i wypróbować działanie IS na jakimś zoomie. Już przez wizjer zauważy się jak w chwili ostrzenia na długiej ogniskowej obraz się "uspakaja". Stara zasada: dzięki IS mam zdjęcia ostre a dzięki USM zdążę je zrobić.
                    C R6; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• C80
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 855

Jeżeli stać cię na wersję z IS to ją bierz. Co zrobisz gdy kupisz bez IS i będziesz potrzebował? Prędzej czy później się przyda.
                      [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• Jago
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1502

Zamieszczone przez C80
                        ................ Prędzej czy później się przyda.
                        Raczej prędzej
                        C R6; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• tormentor
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 218

Zamieszczone przez rypson
                          sigmy, tamrony, bombony i inne dziwnie brzmiace marki to strata pieniedzy...
                          Zamieszczone przez rypson
                          canon to jest canon...
                          Nie ma to jak rzeczowa argumentacja... Nie moglem sie powstrzymac.
                          Czyli nie-sigmowe obiektywy dla lustrzanek Sigmy to tez bombony? :P

A wracajac do tematu: moge z czystym sumieniem polecic Tamrona 70-200/2.8, zwlaszcza do 40D. Bo o ile z 350D zdarzalo mu sie pudlowac, to z 40D jest miod.
                          W ogole osobiscie uwazam, ze lepiej nie przeplacac i kupic za roznice cen np. drugie szklo (albo lampe, ogolnie cos, co poszerzy mozliwosci zestawu), a jak sie okaze, ze "tanszy" odpowiednik Canona nie wystarcza, to wtedy zmienic - szkla malo traca na wartosci. No ale tutaj kazdy ma inne podejscie.
                          FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
                          Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
                          "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Komentarz

• jacek3282
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 36

Ja również długo się zastanawiałem nad tym samym problemem. Osobiście uważam, że ogniskowej 200 nie będę raczej używał w pomieszczeniach. Tele kupuję z myślą fotografii na zewnątrz zwykle w słoneczny dzień. Ja się zdecydowałem na 70-200 f/4 bez IS, a różnicę wolę przeznaczyć na coś jasnego do zdjęć w pomieszczeniach, np 28/1.8 (obecnie mam 50/1.8 ale czasami trochę wąsko, chociaż do portretów bardzo fajny i ekonomiczny)
                            450D + 10-22 + 50/1.8 + 70-200/4

Komentarz

• Alf182
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 27

też mam 70-200 f4 i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł ani jeden raz
                              co canon to canon

Komentarz

• Tom77
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2874

Zamieszczone przez ThYX

IS jest przydatny. Ja kupiłem bez bo cena z IS była dla mnie nie do przeskoczenia. Ja IS i tak bym nie używał w 90% przypadków. Gdybym robił statyczne fotografie z wykorzystaniem IS to wybrałbym Tamrona 2.8

Komentarz

Pracuję...