X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubak82
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2348

jedna do tele, druga do kit'a

Komentarz

• guest1
      Bywalec
      • 2005
      • 164

facet jest spiety na tej focie jakby mu sie chcialo
      podniesc raz i sobie przestrzelic mozna podnies 20 razy to is juz mozna sobie mozna
      postrzelac bez statywu to mozna do dokumentacji i tylko tyle chociaz sa osoby na tym swiecie ktorym focenie 600mm nie stwarza probemow np Moris
      www.marekpaluch.pl
      www.fotoptaki.art.pl

Komentarz

• sebcio80
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2655

Zamieszczone przez dr11
        Kubak82 - normalka http://www.juzaphoto.com/shared_file...f4is-720px.jpg

Przy 600mm IS działa nawet na statywie. Podpinałem na targach korpus i przestrzeliłem chwilke. Widać było działanie IS przy kadrowaniu.

tylko ze uzywanie IS na statywie moze doprowadzić do uszkodzenia takowego i czesto doprowadzic do poruszenia zdjec :-)
        Ostatnio edytowany przez sebcio80; 3099.
        Moje wątki na forum: sport | fashion
        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Zamieszczone przez sebcio80
          tylko ze uzywanie IS na statywie moze doprowadzić do uszkodzenia takowego i czesto doprowadzic do poruszenia zdjec :-)
          Zależy od obiektywu, a konkretnie od wersji IS w nim.
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• dr11
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1143

Zdjęcia pstryknąłem na f/4, 1/60 i ISO1600. IS był włączony, klamot na statywie, foty nie są poruszone. IS znakomicie ułatwił sprawę, chyba statyw mieli lichy bo bez stabilizacji dłuższe kadrowanie w wizjerze groziło oczopląsem

Guest1 - zapomniałeś zacytować emotikony które tam wstawiłem Chyba to oczywiste, że lens nie jest do strzelania z ręki?

No właśnie - jeśli nie z ręki a IS powinien być na statywie wyłączany, jak sugeruje Sebcio80, to po co on jest?
            Ostatnio edytowany przez dr11; 12478.
            .

Komentarz

• sebcio80
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2655

do tego z czym najczęsciej takie obiektywy się uzywa, czyli z monopodem
              Moje wątki na forum: sport | fashion
              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Zamieszczone przez dr11
                No właśnie - jeśli nie z ręki a IS powinien być na statywie wyłączany, jak sugeruje Sebcio80, to po co on jest?
                W długich tele /* można używać IS gdy szkło jest na statywie i ma to wielki sens - szczególnie przy ogniskowej 600mm.

/*- z zastrzeżeniem jak pisał Muflon
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• dr11
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1143

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                  W długich tele można używać IS gdy szkło jest na statywie i ma to wielki sens - szczególnie przy ogniskowej 600mm.
                  Bingo!
                  Polecam, bo dobrze opisane kiedy, w czym i dlaczego:
                  JuzaPhoto è il più grande portale di fotografia in Italia dove puoi creare la tua pagina personale, partecipare al forum, leggere recensioni di fotocamere e obiettivi, trovare i migliori luoghi dove fotografare e tanto altro!

JuzaPhoto è il più grande portale di fotografia in Italia dove puoi creare la tua pagina personale, partecipare al forum, leggere recensioni di fotocamere e obiettivi, trovare i migliori luoghi dove fotografare e tanto altro!
                  .

Komentarz

• Jago
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1502

Zamieszczone przez Kubak82
                    w kontekscie tego watku - sugerujesz by trzymac w rece zestaw wazacy+/- 6kg i robic zdjecia na 600mm z is ?? .. wielke WOW za pomysl
                    Wybacz, ale ja taki zestaw (jak już używam do niego tylko kończyn górnych), to trzymam w rękach (obydwóch) a nie jak zasugerowałeś "w rece" U mnie nie byłoby problemów - u Ciebie rzeczywiście mogą być
                    I wtedy (w moim przypadku) IS jest niezastąpiony - chyba, że ktoś ma umiejętności strzelca wyborowego :-D
                    Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale za nim coś napiszesz, to szybciej pomyśl - z 6-cioma w ręce może mieć kłopot przedszkolak, ale nie dorosły facet (drugie zdjęcie w #23) - chyba że wypuści się on z takim w maraton
                    Ostatnio edytowany przez Jago; 16499.
                    C R6; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Kubak82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2348

Zamieszczone przez Jago
                      Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale za nim coś napiszesz, to szybciej pomyśl - z 6-cioma w ręce może mieć kłopot przedszkolak, ale nie dorosły facet
                      z całym szacunkiem dla Ciebie - IMHO bzdury wypisujesz.. co rozumiesz przez focenie? pare zdjec ?? bo jakos nie sadze ze wytrzymasz z tym wiecej niz minute wzglednie nieruchomo, nie mowiac juz o dluzszej sesji

chcesz sie dowartosciowac - prosze bardzo - z mojej strony EOT bo widze ze dyskusja nie ma sensu

Komentarz

• Jago
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1502

....... z mojej strony EOT bo widze ze dyskusja nie ma sensu
                        I tutaj się w pełni z Tobą zgadzam
                        C R6; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

Zamieszczone przez Jago
                          Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale za nim coś napiszesz, to szybciej pomyśl - z 6-cioma w ręce może mieć kłopot przedszkolak, ale nie dorosły facet (drugie zdjęcie w #23) - chyba że wypuści się on z takim w maraton
                          Jago - z całym szacunkiem - ewidentnie nie masz żadnego doświadczenia w używaniu długich supertele a się mądrzysz... Najpierw spróbuj, później pisz.
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez Jago
                            Wybacz, ale ja taki zestaw (jak już używam do niego tylko kończyn górnych), to trzymam w rękach (obydwóch)
                            Gdybyś miał 600tkę w podpisie to byłbyś bardziej wiarygodny a tak to...

U mnie nie byłoby problemów - u Ciebie rzeczywiście mogą być
                            ... niestety w Twoje gdybanie nie można uwierzyć.

Ja 40D z gripem + 100-400 potrafię cały dzień robić zdjęcia.
                            Tenże sam 40D z gripem i 600 4 IS L utrzymałem jakieś 2-3 minuty max. Po krótkim odpoczynku pewnie znowu mógłbym go podnieść na kilka minut , ale całodzienne focenie odpada.
                            Na podstawie tego porównania nie wysnuwałbym tak śmiałych tez, że 'u mnie nie byłoby problemów' . A Ty ile utrzymałeś ten obiektyw?

Komentarz

• Kubak82
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2348

Zamieszczone przez Vitez
                              Gdybyś miał 600tkę w podpisie to byłbyś bardziej wiarygodny a tak to...
                              przeciez ma
                              + trochę "drobiazgu"

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

przeciez ma
                                A... przepraszam

Komentarz

Pracuję...