X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zidus
    Coś już napisał
    • 2009
    • 52

Tania lufa do macro

Witam.
    Ostatnio zaopatrzyłem się w EOS 500D i chcę zacząć przygodę z macrofotografią
    Proszę o pomoc w doborze obiektywu do body. Zależy mi na dobrym ostrzeniu, powiększeniu no i żeby był nie drogi ;p
    Zastanawiałem się nad:
    -Tamron 18-200 mm F/3.5-6.3
    -SIGMA 17-70 2.8-4.5
    -Tamron 55-200 4-5,6
    -Canon EF 55-200 mm f/4.5-5.6

Ważna dla mnie jest każda rada, słowa krytyki, w końcu się czegoś nauczę. Pozdrawiam!
  • rubio
    Zablokowany
    • 2008
    • 85

....jesli tanio i przyzwoicie to soligor 100mm 3,5mm z soczewka ORYGINALNA albo jeszcze taniej, cos z m42 (+ np mieszek); najlepiej byloby miec jakiegos tamrona 90mm 2,8; zaden z tych co wymieniles...

Komentarz

• jack070
      Bywalec
      • 2008
      • 144

To raczej nie są obiektywy do makro.
      Obiektywy do makro z AF to np Tamron 90/2.8 (najlepszy z tańszych szkieł makro).
      Nie wiem tylko co znaczy 'dobre ostrzenie'. Dobrą ostrość czy sprawny AF?
      Jeśli chodzi o ostrość to można poeksperymentować z 50/1.8 z pierścieniami, odwróconym kitem lub obiektywami M42, też z pierścieniami lub mieszkiem.

Rubio mnie wyprzedził... :P

Komentarz

• siudym
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2254

Masz pewnie na razie 18-55 IS? Dokup sobie uzywanego DCR-250. Z kitem w 55mm daje naprawde fajne efekty, do tego masz (?) IS, ktory w macro przyda sie znaczaca. Efekty naprawde Cie zadziwia i obejdzie sie bez wydawania sporek kasy na szkla macro z AF.

Komentarz

• Zidus
          Coś już napisał
          • 2009
          • 52

chodziło mi raczej o sprawny AF Wszytko O.K. tyko ten tamron trochę przydrogi :< może więc jakiś spacerzoom z jakimś możliwym zbliżeniem ;s?

Komentarz

• siudym
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2254

Z innymi szklami nawet z KITem dziala to znakomicie. Lepiej niz ze stałka, bo masz zoom i mozna kadrowac itp. Z 85 sporo ograniczone jest.
            Ostatnio edytowany przez siudym; 7602.

Komentarz

• Zidus
              Coś już napisał
              • 2009
              • 52

Czyli KIT 18-55 IS + Konwerter MAKRO RAYNOX DCR-250 do CANON 500D tak ;>? to chyba będzie najlepsze na początek ^^ mały wkład pieniężny a na początek powinno wystarczyć

Komentarz

• Kolaj
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3293

Zamieszczone przez Zidus
                chodziło mi raczej o sprawny AF
                AF w makrofotografii rzadko kiedy ma zastosowanie. Popatrz na przykład na zdjęcia z linku z mojej stopki. Żadne nie zostało wykonane z włączonym AF.

Komentarz

• siudym
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2254

Testowalem 18-55 z DCR i bylo ok. Tylko pamietaj, ze do macro statyw zdecydowanie sie przydaje.. Rozumiem, ze jakis masz?

To zjdecie zrobione Tamronem 17-50 w 50mm F10. Z DCR oczywiscie.

Komentarz

• Zidus
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 52

Siudym, twoja praca (post) bardzo mnie zaciekawił, dzięki za pomoc. Jeśli nie znajdę innej alternatywy na pewno zastosuje KIT z konwerterem ;]

Komentarz

• siudym
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2254

Te zdejcia robione Kompaktem 5mpix sony + DCR.
                      Majac 18-55 IS z DCR-250 jestes w stanie zrobic naprawde piekne zdjecia macro, ograniczone praktycznie tylko Twoimi zdolnosciami.

Komentarz

• Zidus
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 52

bez statywu ani rusz :P

Kolaj, czyli wszystkie foty były na manualu ; o !?!?

Komentarz

• Kolaj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3293

Zamieszczone przez Zidus
                          bez statywu ani rusz :P

Kolaj, czyli wszystkie foty były na manualu ; o !?!?
                          Tak wszystkie makro na MF. I zdecydowanie bez statywu. Nie wyobrażam sobie polowania na lecącego owada ze statywem. Na siedzącego zresztą też. Myślisz, że ile czasu pszczoła usiedzi na jednym kwiatku? Zdążysz w tym czasie ustawić odpowiednio statyw?
                          Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• Zidus
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 52

Jestem w szoku ; o ten DCR musi nieźle pacać ;] ja bawiłem się starym kitem 28-90, myślałem że zrobiłem jakieś fajne zbliżenia ale teraz stwierdzam że są do bani ^^
                            ...w sumie to zoom a nie macro ;s

Host your images online with an easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Host your images online with an easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            wydaje mi się że statyw jest przydatny ale zależy co się foci. Też ie wyobrażam sobie statywu i lecącego owada, ale do przyczajonego ptasznika, czy modliszki - owszem.
                            Mam takie zwierzaki i z myślą o nich chce macro ^^
                            Ostatnio edytowany przez Zidus; 27853. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• najeli
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 992

moja galeria na picasie -- też raynox. Szału nie ma, to były jakieś moje pierwsze próby a nic lepszego nie mam w necie, ale generalnie taki konwerter daje radę :>

W sumie to nie wiem, czy nie warto by Ci było wziąć jeszcze 50/1.8 do tego, miałbyś całkiem fajny obiektyw do "normalnej" fotografii.
                              www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
                              C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

Pracuję...