X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lok
    Bywalec
    • 2008
    • 146

Czy to bf

Witam

Posiadam obiektyw Canona 85/1.8 po przesiadce na 5d wczesniej mialem 400d ostrość była bardzo dobra. Po przesiadce na 5d mam wrażenie że obiektyw jest mydlany. Zrobiłem dziś test tak na szybko i wyszło mi coś takiego. Czy to rzeczywiście back focus. Czy powinienem zrobić dokładniejsze testy. Co w takim przypadku zrobić z obiektywem. Czy można go wysłać na Żytnią w ramach gwarancji. Na 400d wszystko było w porządku. Czy może wysłać im do kalibracji. Ale jak mi go skalibrują skoro na 400d wszystko było w porządku. Czy może powinienem wysłać razem z body do kalibracji.
    Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

• Sainty
    • 2009
    • 9

Body winno się skalibrować do jakiegoś jasnego standardu, więc myślę, że wyślij :]
    Głowa, puszka, słoiki... Oraz trochę innych istotnych lub mniej elementów fotograficznej kuchni.

Komentarz

• lok
      Bywalec
      • 2008
      • 146

No tak ale jak mi skalibrują body to inne obiektywy będą wymagać kalibracji. A jak na razie tylko ten wykazuje takie objawy.

Komentarz

• filip71
        Początki nałogu
        • 2004
        • 250

Zamieszczone przez lok
        No tak ale jak mi skalibrują body to inne obiektywy będą wymagać kalibracji. A jak na razie tylko ten wykazuje takie objawy.
        wyślij obiektyw do kalibracji jeżeli z resztą szklarni body chodzi OK.
        Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• Wats0n
          Uzależniony
          • 2006
          • 996

BF to pół biedy. W zeszły weekend przekonałem się, że jedno z moich rzadko używanych szkieł współpracuje z body jedynie w rybie random focus (jakiś nowy patent Canona, ani chybi).
          Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• lok
            Bywalec
            • 2008
            • 146

A jak chcesz naprawić ten problem z obiektywem. Czy będziesz go wysyłał na kalibrację.

Komentarz

• Wats0n
              Uzależniony
              • 2006
              • 996

Najpierw posprawdzam na innych puszkach, zobaczymy. Potem albo serwis, albo - jak znajdzie się ktoś, komu owo szkło dobrze rozmawia z aparatem - sprzedam, i kupie sobie coś bardziej kompatybilnego. Wszystko niestety zależy od egzemplarza. Zarówno szkła jak i body.
              Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• lok
                Bywalec
                • 2008
                • 146

No właśnie u mnie na 400d działało bardzo dobrze. Teraz na 5d jest tak zle ze nawet nie mam ochoty go używać.

Komentarz

• gietrzy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 5727

BF na tym szkle to pikuś, ustawiaj ostrość na mostku nosa zamiast na źrenicy. Gorszy jest FF w połączeniu z nosem jak klamka od zachrystii
                  the silence is deafening

Komentarz

• szandor
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 624

Miałem podobną sytuację. Przesiadka na 5D+jasne szkła jest bardzo fajną sprawą, pod warunkiem że ten zestaw ostrzy tam gdzie ostrość być powinna. Proponuje sprawdzić puszkę, kupowałem na wiosnę używany 5D. Pierwszy kupiłem w fotoaparaciki.pl, puszka miała mały przebieg, ale całkiem spory FF, więc ją zwróciłem. Po następną pofatygowałem się osobiście (250 km) i stwierdziłem tą samą przypadłość, pomimo idealnego wyglądu zewnętrznego i przebiegu 4500 klatek, . Dostałem upust na kalibrację więc ją wziąłem. Po wysyłce na Żytnią jest OK, również przebieg okazał się rzeczywisty.
                    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• Matsil
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2022

A jak sytuacja z innymi obiektywami na tym body? Jeżeli jest OK, to oddaj 85-kę do kalibracji ale obowiazkowo z body. Niech Ci skalibrują pod aparat, robiłem kiedyś taką akcję z 70-200/4L i 30D. Po zakupie nowego obiektywu okazało się, że na 70mm jest dość duży BF. Po telefonie na Żytnią poinformowali mnie, ze sama kalibracja obiektywu może być bez sensu, oddałem razem z body i od tamtego czasu ze szkła byłem bardzo zadowolony .

P.S. Ja po przesiadce na 5DmkII co do 85/1.8 mam zgoła odmienne zdanie, od f/1.8 jest ostry jak brzytwa. Dopiero teraz to szkło pokazuje swoje mozliwości, podobnie zresztą jest w przypadku 50/1.4 .
                      R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• lok
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 146

Z pozostałymi szkłami jest ok. Problem jest tylko właśnie z 85. W takim razie będę musiał oddać. Obiektyw razem z body. Tylko niech body nie ruszają a skalibrują 85. Czy takie coś jest możliwe kalibracja tylko obiektywu. Czy jeżeli obiektyw jest na gearancji można to zrealizować w ramach gwarancji.
                        dziękuję wszystkim za pomoc.

Komentarz

• Matsil
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2022

Zamieszczone przez lok
                          Czy takie coś jest możliwe kalibracja tylko obiektywu. Czy jeżeli obiektyw jest na gearancji można to zrealizować w ramach gwarancji.
                          Oczywiście, że jest taka możliwość. Jeżeli masz obiektyw na gwarancji zrobią to za darmo - przynajmniej mi zrobili .
                          R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

Pracuję...