X
-
-
Ależ zupełnie nie tak. Im lepszy monitor tym, zwykle, mniej "strojenia", kalibracji czy profilowanie potrzebuje. Ale to NIE OZNACZA, że nie trzeba ich kalibrować i profilować. Jedynie co mi się nie sprawdza to kolorymetr do kalibracji monitorów wide gamut. i1d2, spyder to kolorymetry. Do WG trzeba używać spektrofotometrów w rodzaju i1-pro.
Odróżnij kalibrację, wstępne ustawienie monitora i profilowanie. To są zupełnie różne rzeczy. Pytanie za 5 punktów - co masz poustawiane w menu monitora w zakładkach Color. Jakie wartości RGB ustawiłeś tam tym spyderem? (Podkreślam chodzi o "pokrętła" monitora dostępne tylko z menu monitora bezpośrednio)
Połóż gdzieś ten profil wygenerowany spyderem to się zobaczy co to za monitor.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
.
Poczytaj post: http://canon-board.info/showpost.php...6&postcount=74 u mnie to się w pełni potwierdza.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Dziekuje za chcec pomocy i link. Przeczytalem w przyszlosci czeka mnie zmiana kalibratora..Ależ zupełnie nie tak. Im lepszy monitor tym, zwykle, mniej "strojenia", kalibracji czy profilowanie potrzebuje. Ale to NIE OZNACZA, że nie trzeba ich kalibrować i profilować. Jedynie co mi się nie sprawdza to kolorymetr do kalibracji monitorów wide gamut. i1d2, spyder to kolorymetry. Do WG trzeba używać spektrofotometrów w rodzaju i1-pro.
Odróżnij kalibrację, wstępne ustawienie monitora i profilowanie. To są zupełnie różne rzeczy. Pytanie za 5 punktów - co masz poustawiane w menu monitora w zakładkach Color. Jakie wartości RGB ustawiłeś tam tym spyderem? (Podkreślam chodzi o "pokrętła" monitora dostępne tylko z menu monitora bezpośrednio)
Połóż gdzieś ten profil wygenerowany spyderem to się zobaczy co to za monitor.
.
.
Poczytaj post: http://canon-board.info/showpost.php...6&postcount=74 u mnie to się w pełni potwierdza.
Podsylam zrzuty z monitora tego o co pytales i nie tylko:
1. Ustawienia na 'pokretlach' monitora, aktywne mam sRGB ale innych lepszych nie widze.
Uploaded with ImageShack.us
2. Zrzut z pulpitu kalbratora, w takich parametrach ustawia mi profil.
3. Mozliwosci wyboru gamma itp, coz najlepiej wybrac?
4. I na koncu profil ustwiony Spyderem 3 Pro
Komentarz
-
1. Masz nieskalibrowany i nieoprofilowany monitor. Wogóle.
2. Przeczytaj instrukcje obsługi kalibratora. Nie mam siły pisać po raz setny na czym polega wstępne ustawienie monitora.
3. To NIE jest Wide Gamut - to nie jest nawet narrow gamut. Toto jest MNIEJSZE od sRGB - obrazek poniżej.
4. To co dałeś wygląda na profil generyczny - generic - a nie wynik pracy kalibratora.
.
.
i drugi obrazek na tle AdobeRGB i taniego wide gamut HP
Janusz,
-
-
Ok troche sie juz otrzasnolem po tym co napisales, myslalem ze nie mam zlego monitora, moze nie najlepszego ale nie czegos co jest ponizej sRGB..1. Masz nieskalibrowany i nieoprofilowany monitor. Wogóle.
2. Przeczytaj instrukcje obsługi kalibratora. Nie mam siły pisać po raz setny na czym polega wstępne ustawienie monitora.
3. To NIE jest Wide Gamut - to nie jest nawet narrow gamut. Toto jest MNIEJSZE od sRGB - obrazek poniżej.
4. To co dałeś wygląda na profil generyczny - generic - a nie wynik pracy kalibratora.
.
.
i drugi obrazek na tle AdobeRGB i taniego wide gamut HP
1. Jak to mozliwe skoro po kalibrowaniu widze roznice w kolorach, malo tego, moge ja sobie dowoli przestawiac -przed i po! Gdzie doczytales sie tej informacji w , czy moge wiedziec?
2. Niestety instrukcji nie posiadam, poszukam jakiegos manuala w sieci. Co do wstepnego ustawienia monitora to sie rozgladam za tym na forum, duzo pokrewnych tematow, na razie nic konkretnego nie znalazlem. Chyba to ale to troche juz wyzsza szkola jazdy: http://canon-board.info/showthread.p...e+point&page=2
3.Skoro to nie jest nawet narrow gamut to dlaczego chcac cos zmienic w ustawieniach monitora w OS ostrzega mnie, ze jesli cokolwiek zmienie to strace ten ktory mnam duzo lepszy 'wide gamut'..?? Moze ten monitor moze cos wiecej ale ja po prostu poslalem nie to co nalezy?
4.Gdzie odnalezc wynik pracy kalibratora?Komentarz
-
-
W Windows w panelu sterowania masz "Zarządzanie Kolorem".
JAKI PROFIL jest ustawiony jako defaultowy dla Monitora. Zobacz i połóż TEN defaultowy profil w necie. (Jest w katalogu Windows->system32->spool->drivers->color). Profil generyczny to nie jest profil wygenerowany przez kalibrator. To profil przygotowany przez producenta monitora jako jakaś średnia z produkcji. Nie twierdzę, że Twój monitor nie jest wide gamut. Profil który udostępniłeś zdecydowanie nie jest WG.
Nie posiadam Spydera ale zawsze jednym z pierwszych etapów profilowania jest ustawienie jasności, kontrastu i regulacja kanałów RGB w monitorze. Powinieneś wybrać Custom RGB i w programie od spydera ustawić kanały RGB. To musi być coś zbliżonego to tego poniżej (to jest z i1d2)
.
.
i PRZECZYTAJ
...
....
PS> OS ostrzega "w standardzie" na zasadzie "czy na pewno wiesz co robisz?". Sorry ale Ty, jak widać, nie wiesz więc OS słusznie Cię ostrzega.
...
...
...
I KASUJ linki do obrazków z cytatu.
Janusz,
-
[QUOTE=Janusz Body;856320]W Windows w panelu sterowania masz "Zarządzanie Kolorem".
JAKI PROFIL jest ustawiony jako defaultowy dla Monitora. Zobacz i połóż TEN defaultowy profil w necie. (Jest w katalogu Windows->system32->spool->drivers->color). Profil generyczny to nie jest profil wygenerowany przez kalibrator. To profil przygotowany przez producenta monitora jako jakaś średnia z produkcji. Nie twierdzę, że Twój monitor nie jest wide gamut. Profil który udostępniłeś zdecydowanie nie jest WG.
To jest moj aktualny zrzut ze strony zarzadzania kolorem:
A tu podsylam ostatni profil oznaczony jako defaultowy:
A tu jest ten co byl w zarzadzaniu kolorow ponizej default, dodaje go dla pewnosci ze zamieszaczm wszystko co konieczne.
Nie posiadam Spydera ale zawsze jednym z pierwszych etapów profilowania jest ustawienie jasności, kontrastu i regulacja kanałów RGB w monitorze. Powinieneś wybrać Custom RGB i w programie od spydera ustawić kanały RGB. To musi być coś zbliżonego to tego poniżej (to jest z i1d2)
Po przeczytaniu paru wiecej postow zabralem sie do kalibrowania/profilowania raz jeszcze. Jak wyczytalem najpierw nalezy ustawic kolory, jasnosc, kontrast 'z reki' a pozniej polaczyc kalibrator aby ustawic profil, tak zrobilem. U mnie kolory kontrast czy jasnosc nie da sie ustawic softem Spydera 3 Pro, kolory zrobilem to z poziomu ustawien monitora, i wyglada to teraz tak:
Z poziomu OS win7 ustawilm kontrast czy jasnosc. Chyba jednak powinienem to zrobic podobnie, z poziomu monitora, tak..?Komentarz
-
Przepraszam za balagan w ostatnim poscie, nie opanowalem jeszcze dosyatecznie cytowania maili w odpowiedzi.Komentarz
-
Poniżej Twoje profile - dość mocno różne od poprzedniego. Nie wiem jak nazywa profile spyder ale generic = ogólny, pospolity i tak nazywa się zwykle profile przygotowane przez producenta dla całej serii/typu papieru czy monitora.
Ustawianie R G B w monitorze na oko bez przyrządu "niezabardzomasens".
.
.
Ten spyder nie ma jakiejś opcji typu "advanced"? Jeśli tak to zapewne tam jest ustawianie RGB
Janusz,
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Nie mam pojęcia, ostatni raz Spydera dotykałem z dwa lata temu i softu już dawno nie mam na kompie - nie wiem czy coś się przełączało, ale na pewno ustawianie ustawianie temperatury bieli za pomocą zmiany wag RGB tam było...Komentarz
-
http://spyder.datacolor.com/download...User_Guide.pdf str. 44.
Color industry expert, Datacolor, provides exceptional color management tools like Spyder calibrators for visual creators and color critical work.
googlami ok 30 sek. żeby do tego dotrzeć.
Janusz,

Komentarz