X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • HuleLam
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1641

Zamieszczone przez Janusz Body
    Że co? Metz robił lampy błyskowe jak Canona nie było na świecie. W świecie lamp błyskowych Metz jest naprawdę numerem 1 i to z dużym odstępem przed innymi.
    Był. Przed E-TTLami, SCA i innymi wynalazkami. Teraz jest "jednym z niezależnych". No, "młotki" nadal mają najlepsze.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Komentarz

• Chris_11
      Uzależniony
      • 2006
      • 572

Zamieszczone przez aloevera
      odbiegliśmy trochę od tematu bo szukam nieco tańszej lampy niż dinderi więc ponawiam swoje pytanie. Do wszystkich :-D
      Jeśli używasz amatorsko i nie masz wielkich wymagań, to tak, jak pisali - kup tego Nissina lub Canona 420EX. Będziesz zadowolona.
      Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• aloevera
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 15

Jeszcze raz ogromnie dziękuję wszystkim, trochę mi się rozjaśniło

Komentarz

• axk
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2027

Zamieszczone przez Patryk_mirek
          Dobrym rozwiązaniem dla ambitnego amatora jest również zakup używanej, starszej, a w niczym nie ustępującej nowym modelom, lampy np Canon Speedlite (...) 540ez...
          Brak systemu E-TTL to jedna z głównych (ale nie jedyna) różnic pomiędzy 540EZ a jej nowszym odpowiednikiem w postaci 580EX i chociażby dla tego stwierdzenie "w niczym nie ustępującej nowym modelom" jest w tym przypadku dalekie od prawdy.
          EOS + Speedlite

Komentarz

• talarczyk
            Początki nałogu
            • 2008
            • 399

Zamieszczone przez axk
            Brak systemu E-TTL to jedna z głównych (ale nie jedyna) różnic pomiędzy 540EZ a jej nowszym odpowiednikiem w postaci 580EX i chociażby dla tego stwierdzenie "w niczym nie ustępującej nowym modelom" jest w tym przypadku dalekie od prawdy.
            A 540ex? Wg. tabelek lepsza od 430-tki, dodatkowo, nawet jeśli padnie palnik można ją wykorzystywać jako sam sterownik master do wyzwalania innych ex-ów.

Komentarz

• sebcio80
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2655

Zamieszczone przez talarczyk
              A 540ex? Wg. tabelek lepsza od 430-tki, dodatkowo, nawet jeśli padnie palnik można ją wykorzystywać jako sam sterownik master do wyzwalania innych ex-ów.
              raczej nie mozna, bo to palnikiem emitowany jest sygnal IR
              Moje wątki na forum: sport | fashion
              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez talarczyk
                A skąd żeś wziął 540EX ? Może 550EX ?
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• talarczyk
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 399

Zamieszczone przez Krzychu
                  A skąd żeś wziął 540EX ? Może 550EX ?
                  Pardon, mój błąd - chodziło mi oczywiście o 550-tke ale jak mawia mój wychowawca "wiadomo o co chodzi "

Zamieszczone przez sebcio80
                  raczej nie mozna, bo to palnikiem emitowany jest sygnal IR
                  trochę odbiegam od tematu ale wydawało mi się, że 5xxEX sterują błyskiem podobnie jak ST-E2, przez "czerwony plastik". Prawdopodobnie jestem jednak w błędzie

Komentarz

• dinderi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3028

Zamieszczone przez dinderi
                    Jeśi mozna podepne sie. I ja stoję przed wyborem lampy. Zastanawiam się czy Metz 58 AF-1, czy Speedlight 580EX II. Cena w zasadzie ta sama, funkcjonalnośc równiez. Metz jest trochę silniejszy i ma dodatkowy palnik, co przemawia na jego korzyśc. Nie mam doświadczenia w nowoczesnych sprzetach więc opinia na temat "tej pary" byłaby dla mnie bardzo cenna. (Nissin'a nie biore pod uwagę.) Zastosowanie amatorskie, ale szczególnie istotne dla mnie jest kompatybilność i uzytkowośc "na lata".
                    Czy będzie nietaktem jeszcze raz poprosić o choć jedną, konkretną wypowiedź na zadane przez mnie pytanie. Z góry bardzo dziękuję.
                    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• sebcio80
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2655

jezeli cena jest podoba to tylko 580EX II - dodatkowy palnik to zaden plus, o wiele lepsze efekty uzyskasz wyciegajac wbudowana biala karteczke do gory

inne plusy to:
                      - masz pewnosc idealnej wspolpreacy z przyszlymi puszkami Canona
                      - jak kiedys bedziesz potrzebowal kupic nowe pocketwizardy z przeniesieniem ETTL to tylko lampy Canona, innych producentow nie dzialaja, podejrzewam ze to jakas umowa miedzy Canonem i pocketwizard
                      - swietne mocowanie lampy na body, zadnego krecenia koleczkiem
                      - 580EX II jest wykonana po prostu swietnie
                      - palnik w lewo i prawo o 180 stopnie (nie wiem jak ma Metz)
                      Moje wątki na forum: sport | fashion
                      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Desperado
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 47

to się podepnę jeszcze pod temat.

Czy możecie coś polecić na początek do 500 zł na śluby i własnego zagospodarowania? Może ten Nissin już wspominany, czy coś może jeszcze...
                        np. 430ex II używana? czy 420 ?

z góry dziękuję...

i jeszcze poradę w czym może mi się przydać błysk na drugą kurtynę na ślubie...?

PZDr

Komentarz

• andrewjohn
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 349

Zamieszczone przez Desperado
                          to się podepnę jeszcze pod temat.

Czy możecie coś polecić na początek do 500 zł na śluby i własnego zagospodarowania? Może ten Nissin już wspominany, czy coś może jeszcze...
                          np. 430ex II używana? czy 420 ?

z góry dziękuję...

i jeszcze poradę w czym może mi się przydać błysk na drugą kurtynę na ślubie...?

PZDr
                          Ja za 450 zł kupiłem własnie Nissina Di622. Jak na moje (amatorskie) potrzeby jest całkiem w porządku. Myslę,że na śluby teś by wystraczył...
                          Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

• Chris_11
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 572

Może być problem ze znalezieniem 430ex za 500zł, ale jeśli uda Ci się wysupłać trochę więcej (ok. 600-700zł) to ja bym celował w 430ex.
                            Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• Desperado
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 47

Zamieszczone przez Chris_11
                              Może być problem ze znalezieniem 430ex za 500zł, ale jeśli uda Ci się wysupłać trochę więcej (ok. 600-700zł) to ja bym celował w 430ex.
                              w porównaniu do wspomnianych nissinów i metzów? (tak w sumie szczerze mówiąc to też się w tą stronę skłaniam )

a co z tą kurtyną?

Komentarz

• trzeszcz6
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 188

Zamieszczone przez Desperado

PZDr
                                błysk na drugą kurtynę jest niezastąpiony jeżeli chcesz aby na zdjęciu zarejestrowało się też inne światło poza światłem lampy.
                                przykład :
                                ciemny klub ale z możliwością wykorzystania światła zastanego czas 1/15 s 30 mm z ręki bym nie utrzymał raczej
                                5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Komentarz

Pracuję...