X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • macgaw
    Bywalec
    • 2008
    • 115

autofocus w 400d

witam.
    mam pytanie. ostatnimi czasy mniej uzywalem aparatu ale postanowilem wyjsc do parku z dzieckiem i troszke popstrykac.........
    powiedzmy ze zdjecia juz troszke robie ... ale ostatnio mam pewne problemy z zalapaniem ostrosci (tu modelem jest corka)

kiedy robie zdjecie w pozycji poziomej.... ostrze srodkowym punktem i jest w miare ok...... prawie zawsze trafia i jest dobrze....

problem pojawia sie gdzi obracam aparat w pion i ostrze punktami na bokach....
    prawie zadne zdjecie nie jest ostre??....
    w zasadzie zauwazylem ze dobrze ostrze tylko srodkowy punkcik.... a wszystkie dookola sie myla....

najlepsze bo np na statywie jest to samo... wyostrzone jest cos zawsze obok
    czy ktos mial podobny przypadek?
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II
  • ArtMoon
    Bywalec
    • 2007
    • 113

Hej! Moja corka ma 400d i z bocznymi jest podobnie, rzadko trafiaja tam gdzie powinny, uzywa tylko centralnego. Pzdr!
    http://www.maxmodels.pl/artmoon.html

Komentarz

• zaitsev
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1660

Zamieszczone przez macgaw
      problem pojawia sie gdzi obracam aparat w pion i ostrze punktami na bokach....
      prawie zadne zdjecie nie jest ostre??....
      w zasadzie zauwazylem ze dobrze ostrze tylko srodkowy punkcik.... a wszystkie dookola sie myla....
      Taki to już urok tej puszki...

Komentarz

• ds74
        Bywalec
        • 2009
        • 241

W moim 40d trafiają dobrze wszystkie oprócz 2 najbardziej skrajnych. Pewnie ma na to wpływ też i to że szkła mają różną ostrość w środku i po brzegach kadru.

Komentarz

• zbyszekjan
          Początki nałogu
          • 2007
          • 348

Zamieszczone przez ds74
          W moim 40d trafiają dobrze wszystkie oprócz 2 najbardziej skrajnych. Pewnie ma na to wpływ też i to że szkła mają różną ostrość w środku i po brzegach kadru.
          40D ma wszystkie krzyżowe, natomiast 400D tylko środkowy, zaś z bocznymi różnie bywa.
          pozdrawiam

Komentarz

• ds74
            Bywalec
            • 2009
            • 241

Krzyżowe czy nie, skrajne, boczne nie ostrzą najlepiej.

Komentarz

• zbyszekjan
              Początki nałogu
              • 2007
              • 348

W mojej pięćdziesiątce skrajne punkty ostrzą nie gorzej niż środkowy
              pozdrawiam

Komentarz

• ds74
                Bywalec
                • 2009
                • 241

Jedyne co mi przychodzi na myśl, to ze używam głównie szkieł m42 przez adapter z dandelionem. Może to jest przyczyna. Ale kolega 400d używa chyba ze szkłami canona z af.

Komentarz

• _igi
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2035

400D po prostu ma taki autofocus, że daje radę jedynie środkowy. W sumie jak używałem tej puchy, i jak ją sobie czasem podepnę pod szkiełko, to tylko środkowy punkt. Na 40D powoli poznaję dobroć kilku punktów ostrzenia (chociaż bardziej się one przydają do punktowego pomiaru światła ;P). Więc sumując - używaj środkowego, przy pionowych ujęciach to nie problem
                  5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• macgaw
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 115

uzywalem cale 2 lata wiec i pouzywam dalej....

ale jeszcze jedno..
                    jest ten wizjer na ktorym jest 9 pol ostrzenia....

czy to znaczy ze np w 40d lub 50d mozna sobie wybrac punkty ktore maja ostrzyc??
                    robiac zdjecie powiedzmy w pionie... czy moze mi ostrzyc w ustawieniach recznych powiedzmy gorny punkt i srodkowy??

sorki za pytanie moze to deczko glupie, no ale nie wiem tego
                    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Komentarz

• ds74
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 241

Albo wszystkie w automacie, albo jeden wybrany. Czyli chyba tak samo jak w 400 tylko o 2 punkty więcej.

Komentarz

• Skylines
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 204

Oba modele mają chyba po 9 punktów o ile się nie mylę...fakt że ja używam w 90% przypadków 50mm ale środkowy ostrzy najdokładniej
                        EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Komentarz

Pracuję...