X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gama
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 33

Słabe punkty 5d

Witam. Mam okazje za nieduże pieniądze kupić powystawowe 5d.
    Mam pytanie do właścicieli tego body. No co zwrócić szczególną uwagę przy oględzinach. Może ten typ ma jakiś słabe punkty, na które szczególnie trzeba zwrócić uwagę. Na budowie i foceniu nieco się znam, dlatego pytam o najczęstsze awarie tego aparatu. Z góry dziękuję za pomoc
    5DmkII + 24-105 + 50/1.4 + sigma 12-24 + 580EX II;Olympus E-500 + ZD 14-54 2,8-3,5 + ZD 40-150 3,5-4,5 + FL -50; Nokia E-7
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

wszystko w tym aparacie z wyjątkiem matrycy i plastyki to "słaby punkt"
    a serio to jak się znasz i będzie działać i zdjęcia robić to nie ma tam symptomów do sprawdzenia od razu - jedyne co można sprawdzić (oprócz oczywistych rzeczy widocznych gołym okiem typu pęknięcia obudowy, rysy itp) to wziąć laptopa i na normalnym ekranie sprawdzić czy nie ma BF lub FF.. i tyle w zasadzie..
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• gama
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 33

Zamieszczone przez arturs
      wszystko w tym aparacie z wyjątkiem matrycy i plastyki to "słaby punkt"
      a serio to jak się znasz i będzie działać i zdjęcia robić to nie ma tam symptomów do sprawdzenia od razu - jedyne co można sprawdzić (oprócz oczywistych rzeczy widocznych gołym okiem typu pęknięcia obudowy, rysy itp) to wziąć laptopa i na normalnym ekranie sprawdzić czy nie ma BF lub FF.. i tyle w zasadzie..
      ca masz na myśli z BF i FF?
      5DmkII + 24-105 + 50/1.4 + sigma 12-24 + 580EX II;Olympus E-500 + ZD 14-54 2,8-3,5 + ZD 40-150 3,5-4,5 + FL -50; Nokia E-7

Komentarz

• fahrenheit
        Początki nałogu
        • 2008
        • 360

front focus (FF) i back focus (BB) czy puszka nie ustawi Ci ostrości przed lub za obiektem.
        Bierzesz szkło o kartkowej (szerokości pojedyńczych cm) głębi ostrości i obserwujesz czy to gdzie celowałeś jest ostre czy ostrość jest +/- 2 cm za. Polecam do tego 50 1.4 albo 85 1.8

Komentarz

• gama
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 33

Zamieszczone przez fahrenheit
          front focus (FF) i back focus (BB) czy puszka nie ustawi Ci ostrości przed lub za obiektem.
          Bierzesz szkło o kartkowej (szerokości pojedyńczych cm) głębi ostrości i obserwujesz czy to gdzie celowałeś jest ostre czy ostrość jest +/- 2 cm za. Polecam do tego 50 1.4 albo 85 1.8
          Niby sprzęt jest na gwarancji. Jak coś nie tak będzie z AF to do serwisu.
          Nie wiem czy dobrze myślę . Cena jest naprawdę atrakcyjna

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

Zamieszczone przez gama
            Niby sprzęt jest na gwarancji. Jak coś nie tak będzie z AF to do serwisu.
            Nie wiem czy dobrze myślę . Cena jest naprawdę atrakcyjna
            co to znaczy atrakcyjna? jaki body ma przebieg?
            myślisz dobrze co do serwisu ale pytasz co można od razu sprawdzić to piszemy, zapobiegnie to potem postom na zaczynających się od słów "Witam.. kupiłem 5d i chyba coś źle ustawia ostrość..."
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• fahrenheit
              Początki nałogu
              • 2008
              • 360

ja Ci powiem co sprawdz jak to taka okazja - przebieg. Zawsze przy tej okazji polecam e-oko. Siedzą w centrum Warszawy i nie chce im się **** ruszyć żeby na Żytnią przejechać i sprawdzić przebieg. Nie wierz nikomu jak mówi,że używany mało. Takie co mało orały to kosztują krocie, albo schodzą poza allegro. Sezon na śluby się kończy (tzn chyba lekko mniej) to i puszek "w dobrej cenie" więcej.

Komentarz

• gama
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 33

Zamieszczone przez fahrenheit
                ja Ci powiem co sprawdz jak to taka okazja - przebieg. Zawsze przy tej okazji polecam e-oko. Siedzą w centrum Warszawy i nie chce im się **** ruszyć żeby na Żytnią przejechać i sprawdzić przebieg. Nie wierz nikomu jak mówi,że używany mało. Takie co mało orały to kosztują krocie, albo schodzą poza allegro. Sezon na śluby się kończy (tzn chyba lekko mniej) to i puszek "w dobrej cenie" więcej.
                Wielkie dzięki za rady. Mam jeszcze takie pytanie, czy w 5d jest dostęp do menu serwisowego by sprawdzić ilość klapnięć migawki? Dlaczego pytam. Przesiadam się z olka na conona i w ollku jest dostęp do menu serwisowego, i tam widać całą historię aparatu.

Komentarz

• fret
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1503

Jak jesteś z wawy, to masz dostęp do serwisu. Nie ma pewniejszej metody sprawdzenia przebiegu. Sprawdzają za darmo i od ręki.

Komentarz

• Mellan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1851

Zamieszczone przez gama
                    Wielkie dzięki za rady. Mam jeszcze takie pytanie, czy w 5d jest dostęp do menu serwisowego by sprawdzić ilość klapnięć migawki? Dlaczego pytam. Przesiadam się z olka na conona i w ollku jest dostęp do menu serwisowego, i tam widać całą historię aparatu.
                    W 5D nie ma innej metody na sprawdzenie przebiegu jak serwis na żytniej.
                    Z poziomu menu ani dostępnymi programami nie da się go ustalić.
                    C-F-K - forever

Komentarz

• gama
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 33

Zamieszczone przez fret
                      Jak jesteś z wawy, to masz dostęp do serwisu. Nie ma pewniejszej metody sprawdzenia przebiegu. Sprawdzają za darmo i od ręki.
                      Zgadza się. Tylko sprzedawca jest na Pradze a serwis po drugiej stronie Wisły. Nie wiem, czy będzie taki łaskawy i pozwoli jechać do serwisu. A w Olku jest to dostępne bez serwisu.

Komentarz

• Mellan
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1851

No skoro jest po drugiej stronie Wisły, to faktycznie się nie da...
                        A w canonku nie jest, tak ta piąteczka ma.
                        C-F-K - forever

Komentarz

• gama
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 33

Zamieszczone przez Mellan
                          No skoro jest po drugiej stronie Wisły, to faktycznie się nie da...
                          A w canonku nie jest, tak ta piąteczka ma.
                          Dzięki Ci dobry Człowieku

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Zamieszczone przez gama
                            .... powystawowe 5d....
                            Zamieszczone przez gama
                            ...... Cena jest naprawdę atrakcyjna
                            Powystawowe? Tego aparatu już nie ma na wystawach od roku. Chyba, że rok temu ściągnięty z wystawy przez... zbitą szybę. Jak cena "naprawdę atrakcyjna" to bym baaaaaardzo uważał.

Janusz,
                            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• galekeg
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 167

Po pierwsze "papiery" aparatu i następnie Żytnia (masz blisko).
                              Posłuchaj Janusza i bardzo uważaj.
                              I jeszcze popatrz na listy sprzętu kradzionego.
                              Ostatnio edytowany przez galekeg; 16819.
                              SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Komentarz

Pracuję...