X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maxiumus
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 25

Pomoc - Jaki szeroki kąt?

Na wstępie przepraszam,ze pisze częściowo bez polskich znakow (nie posiadam systemu ani klaw. polskiej)

Witam, potrzebuje pomocy w wyborze/opinii/zaleceniu obiektywu szerokokątnego.Zapewne wielu z Was miala styczność z szerokokątnymi obiektywami.Pod uwage biorę następujące obiektywy:

Canon 10-22 mm f/3.5-f/4.5 EF-S USM
    Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM
    Sigma 12-24 mm f/4.5-f/5.6 DG EX ASP IF HSM

Dodam, ze nie fotografuje ślubów i rzadko kiedy ludzi.Szeroki potrzebowałbym amatorsko do pejzaży lub architektury.
    Co byście drodzy forumowicze doradzili przy tym wyborze,o ile to możliwe chcialbym o przedstawienie wedle własnego wyboru za/i przeciw. A dodam, iż obecnie posiadam matryce APS-C (moze kiedys FF).

Dziękuje z góry za porady i wskazówki.
    Ostatnio edytowany przez Maxiumus; 30412.
    EoS 50D Lens: C10-22, C17-85 IS USM, C70-200 f/4 , C50 1.8, kilka filterków, jakiś statiwik, plecaczek i kanapki
  • dariusz_32
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 22

Polecam Sigmę 10-20 4,0-5,6 za dobrą jakość i bardzo korzystną cenę.
    Ostatnio edytowany przez dariusz_32; 19231.
    50D+Sigma 10-20+Tamron 17-50+Canon 50 1.8 II+Sigma 50 1.4+Canon 85+430 EXII

Komentarz

• fotoluk
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 25

jeśli są plany zmiany body na FF to zostaje Sigma 12-24 mm f/4.5-f/5.6 DG EX ASP IF HSM do landchaftów w sam raz.

Komentarz

• mikee
        Coś już napisał
        • 2006
        • 56

Co myslicie o Tamronie 10-24mm? Nie warto brac go pod uwage?
        Wg mnie jest to ciekawa opcja.
        50D, S17-70 HSM, C50/1.8

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Maxiumus
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 25

Janusz dziękuje za podane linki jednakże po przeczytaniu wszystkiego co sie w nich znajduje. Informacje według mnie odnośnie mojego problemu są nikle.

W zakresie powyżej 22mm posiadam juz obiektyw, jak i posiadam tele oraz stalkę. Mnie teraz interesuje uzupełnienie kompletu o, któryś z w/w obiektywów (ponieważ nie widzę innej alternatywy w tym przedziale). Ty mi podajesz llinki do tematów np. "tani szeroki..." w którym opisywane sa obiektywy od 15mm,17mm.

Chodzi mi głównie o spostrzeżenia ludzi na temat w/w obiektywów względem siebie. Osób które miały styczność z w/w obiektywami i mogą coś doradzić od siebie. Własne spostrzeżenia...niemniej Janusz dziękuje za poświecenie i czas.

Powiem, ze gotówka w tym przypadku nie gra roli - czy to 12-24 czy 10-22. Chciałbym sie dowiedzieć jak z jakością obrazu oraz rozdzielczością tych trzech szkieł. Ale nie chce jakiś testów czytać z optyczne czy gdzie indziej. Wolałbym wiedzę z życia niz książki - a za taka uważam opinie użytkowników w/w szkła/kieł. Dlatego zwracam sie do Was użytkowników forum o pomoc.

Najcenniejsze wypowiedzi byłyby, który i dlaczego...Jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie gdyz nie znalazłem tutaj na forum podobnego tematu (a proszę uwierzyć,ze szukałem)
            EoS 50D Lens: C10-22, C17-85 IS USM, C70-200 f/4 , C50 1.8, kilka filterków, jakiś statiwik, plecaczek i kanapki

Komentarz

• tomidlo
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 17

Polecam C 10-22
              Używam od kilku miesięcy, jestem bardzo zadowolony.

Komentarz

• Sunders
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 2746

Jak ma być i pod APS-C i pod FF, to z podanych tylko sigma 12-24. Gdyby miało być tylko pod APS-c to wziąłbym canona.
                http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Maxiumus
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 25

Sunders, a dlaczego wybrałbyś Canona?

Komentarz

• Sunders
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2746

Canon ze względu na mniejszą AC i lepszą ostrość.
                    http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Chris_11
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 572

Zamieszczone przez Sunders
                      Canon ze względu na mniejszą AC i lepszą ostrość.
                      ...szybkość, kolory.
                      Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• rostek andrzej
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 218

Widzę, że każdy radzi co innego. To by oznaczało, że którego byś nie wybrał będziesz zadowolony:wink:
                        Ja cykam C10-22 i nie zamieniłbym go ani na sigmę, ani na tamrona. :wink: ale współczuję wyboru

Komentarz

• Maxiumus
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 25

No niestety wybór przede mną nie jest łatwy i oczywisty. Dlatego do Was zwróciłem sie o pomoc. Do ludzi doświadczonych i mających poparcie praktyczne. Testy testami ale nie ma to jak opinia osoby użytkującej...

Będę wdzięczny za kazda opinie i recenzje.

Komentarz

• StaszekAlkata
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 33

Dlatego do Was zwróciłem sie o pomoc. Do ludzi doświadczonych i mających poparcie praktyczne.
                            Tyle, że mało kto testował wystarczająco długo kilka obiektywów z tego samego zakresu ogniskowych. Osobiście przyłączam się do zadowolonych użytkowników Canona 10-22. Jest szybki, celny i cichy. To wszystko jest jednak mało znaczące przy jego ostrości i barwach zdjęć jakie można z niego uzyskać. Bardzo go lubię, polecam.

Komentarz

• koraf
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1748

Wg mnie jeżeli sam nie przetestujesz tych szkieł to jeszcze wiele stron zostanie napisane a i tak nie będziesz zdecydowany ;-), gdyż wybór jest trudny a Ty sam najlepiej znasz swoje preferencje :-D.

Komentarz

Pracuję...