X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • allenik

Problem z tyrybem P w EOS 350D

Na wstepnie jako nowy uzytkownik chcialbym wszystkich przywitac

Mam nadzieje ze dacie mi pare wskazowek odnosnie mojego problemu z aparatem.

Mianowicie, mam EOSa 350D, wgrany firmware 1.0.3. W trybie P nie moge wlaczyc lampy, ustawic ISO ani balansu bieli, jakmy menu P bylo oGraniczone.

Co moze byc nie tak ? Macie jakies sugestie ?

Pozdrawiam
  • roshuu
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1107

Czesc,

a mozesz wejsc do menu? Czy nie dzialaja Ci przyciski w tym trybie?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• NawaShibari
      Coś już napisał
      • 2008
      • 59

Może "gałka" od przełącznika ci przeskoczyła o jedną pozycję - tryb P tak naprawdę uruchamia "zielony kwadracik" itd - czytałem gdzieś już o tym na CB - ale z funkcji "szukaj" skorzystaj sam

Komentarz

• andrewjohn
        Początki nałogu
        • 2008
        • 349

A czy przed wgraniem nowego firmwaru nie było tych problemów? Może spróbuj wgrać go jeszcze raz.
        Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

• allenik

W menu moge wejsc. Tak w trybie P wyglada, porownywalem z aparatem kumpla to w porownaniu moje jest jakies ograniczone, nie ma 2 gich ustawien aparatu. Zgadza sie ? Powinna byc jeszcze u gory zakladka aparat2.

Z wgraniem firmwar'a nie bylo problemow.

Co zrobic by ta 2ga zakladka ustawien aparat sie pojawila w menu ?

Komentarz

• NawaShibari
            Coś już napisał
            • 2008
            • 59

Jestem prawie pewien że przeskoczyła ci "gałka"... prawie robi jednak różnicę.
            Podobny problem był opisany w wątku:

Wygląda to tak jakby zamiast trybu P włączał się zielony kwadracik - przestaw na następny (Av bodajże) i zobacz, czy zachowuje się jak w trybie P.
            jak nic nie zdziałasz - polecam serwis. Jako serwisant sprzętu elektronicznego (trochę innego niż aparaty foto) widywałem wiele spapranego sprzętu przez użytkowników, którzy coś grzebali - a gdyby oddali do nas, mieliby naprawione od ręki za darmo (gwarancja), albo za niewielką opłatą (na pewno mniejszą niż wartość nowego sprzętu). Tymczasem dostali z powrotem nienaprawiony z przyczyny "ingerencja własna".
            Pozdrawiam,

Komentarz

• allenik

Pozostale tryby dzialaja normalnie. Czyli mozna ustawiac iso, lampe, balans- tylko w P nie mozna nic ustawic. Chyba bez wizyty w jakims serwisie sie nie obedzie

Komentarz

• roshuu
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1107

Zamieszczone przez allenik
                W menu moge wejsc. Tak w trybie P wyglada, porownywalem z aparatem kumpla to w porownaniu moje jest jakies ograniczone, nie ma 2 gich ustawien aparatu. Zgadza sie ? Powinna byc jeszcze u gory zakladka aparat2.

Z wgraniem firmwar'a nie bylo problemow.

Co zrobic by ta 2ga zakladka ustawien aparat sie pojawila w menu ?
                Ewidentnie widac, ze sa to opcje z menu programu auto. Tak jak napisali przedmowcy wygladan a to ze przeskoczylo Ci "koleczko". Ustaw aparat na tryb AV i zerknij na wyswietlacz - jesli oprocz ilosc mozliwych zdjec do wykonania nie bedzie zadnych innych informacji tj. o przeslonie i czasie przytrzymaj przycisk migawki do polowy lapiac ostrosc na dowolnym obiebscie - jesli teraz na wyswietlaczu pojawi sie info o przeslonie i czasie to mozesz byc na 100% pewnien ze przeskoczyl Ci przelacznik. W samym trybie AV powinna byc informacja o przeslonie od samego poczatku

Komentarz

• allenik

A jak to naprawic ?

Tylko serwis wchodzi w gre ?

Komentarz

• roshuu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1107

A jak to naprawic ?

Tylko serwis wchodzi w gre ?
                    A sprawdziles tak jak Ci proponowalem? Czy przed wgrywaniem softu miales taki problem? Moze przekreciles za ostro kolko?
                    Czy serwis hmm.. w zaleznosci ile za to policza Jak masz odwage to sam mozesz zaryzykowac i rozkrecic puche i przestawic o 1 stopien kolko ustawien.

Komentarz

• allenik

Przed wgraniem softu byl ten sam problem, miedzy innymi dlatego go wgralem bo myslalem ze nowy soft go rozwiaze, ale niestety nic to nie dalo.

Komentarz

• ds74
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 241

A czy wyświetlacz w 350 nie informuje w jakim trybie pracuje aparat (P, Av, Tv itd)? Trudno sprawdzić czy to co na wyświetlaczu pokrywa się z gałką? A jak niema takiej możliwości (nie znam tego modelu) to może w exifie?
                        Ostatnio edytowany przez ds74; 23869.

Komentarz

• roshuu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1107

Przed wgraniem softu byl ten sam problem, miedzy innymi dlatego go wgralem bo myslalem ze nowy soft go rozwiaze, ale niestety nic to nie dalo.
                          no to masz odpowiedz

Komentarz

• allenik

Ok, dziekuje wszystkim za pomoc

Czas poszukac jakiegos serwisu by mi to naprawili :/
                            Ostatnio edytowany przez Gość; 30852.

Komentarz

Pracuję...