X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • roshuu
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1107

T17-50 vs C17-55

Czy jest sens wydac 3x tyle dla is i usm canona? Korzystam z Tamrona juz jakis czas ale zastanawiam sie powaznie nad zmiana na Canona - bo is i usm.
    Mam wrazenie, ze Tamron glupieje gdy robi sie ciemniej..
    Roznica w cenie jest znaczna ale czytajac opinie o C17-55 odnosze wrazenie, ze z AF jest zdecydowanie lepiej.
    Czy ktos porownywal te 2 szkla w sytuacjach slub, wesele, imprezy?
    Aha mowimy o Tamronie bez stabilizacji.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
  • RomanS
    Uzależniony
    • 2007
    • 830

Jest. Uzywam C. 17-55/2.8 juz przeszlo dwa lata.

Komentarz

• Sunders
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2746

Zamieszczone przez roshuu
      Czy jest sens wydac 3x tyle dla is i usm canona? Korzystam z Tamrona juz jakis czas ale zastanawiam sie powaznie nad zmiana na Canona - bo is i usm.
      Roznica w cenie jest znaczna ale czytajac opinie o C17-55 odnosze wrazenie, ze z AF jest zdecydowanie lepiej.
      Teraz krotność różnicy w cenie to ok.2,3x więcej za canona :-).
      AF canona jest znacznie szybszy i praktycznie niesłyszalny, nie gubi się przy słabszym oświetleniu/AF tamrona jest jednym z najgłośniejszych jakie słyszałem i znacznie wolniejszy. Zdecydowałem się na canona bo miałem problemy z dobraniem dobrego egzemplarza, nie miałem okazji zaobserwować jego błądzenia przy słabszym oświetleniu-jeśli trafiłbym na dobry egzemplarz pewnie miałbym tamrona. Wiele zależy od tego jak duże znaczenie ma dla Ciebie szybkość AF i jego lepsze zachowanie przy słabszym oswietleniu
      http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• MatusP
        Początki nałogu
        • 2008
        • 442

Jeśli AF w Tamronie naprawdę cię nie satysfakcjonuje i dodatkowo chcesz mieć stabilizację, to rzeczywiście, jak najbardziej warto brać Canona. W przeciwnym razie - niekoniecznie.
        BLOG

Komentarz

• roshuu
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1107

Tamron jest cudnym szkielkiem w jasniejszych miejscach, w ciemniejszych bywa roznie. Licze na bezbledna i szybka prace wlasnie w tym drugim oswietleniu.
          Czy ktos z Was focil sluby i wesela Tamronem? Chcialbym zobaczyc jak wypada on w tego typu imprezach.

Komentarz

• Tomeksad2
            Bywalec
            • 2008
            • 211

Wprawdzie nie używałem 17-55 2,8, ale mam T 17-50 i mogę go porównać do 24-105. Wiadomo, że 17-55 a 24-105 to całkiem inne szkła pod względem budowy, światła czy zakresu, ale jeżeli chodzi o AF czy IS to podejrzewam, że są porównywalne. ( niech ktoś poprawi jeżeli się mylę ). Powiem tylko, że L-ka Af - em masakruje tamrona ( cicho, szybko, celnie ) i bardzo dobrze sobie radzi przy gorszym oświetleniu. Podejrzewam, że z 17-55 będzie tak samo. Oczywiście IS ( bardzo dobry ) to dodatkowy bonus. Ponieważ człowiek do dobrego łatwo się przyzwyczaja więc tamron, od kiedy kupiłem 24-105, leży w torbie, a L-kę zamieniam tylko z 50 - ką. Też się zastanawiałem czy to miało sens kupować takie drogie szkło, ale wystarczył jeden dzień i wątpliwości minęły.
            W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Komentarz

• fotomih
              Bywalec
              • 2009
              • 167

Miałem kiedyś wiertarkę T17-50. Denerwował mnie AF w ciemnicy. Już C17-85 ma powalająco lepszy AF...mimo to nie kupiłem go.
              Dla moich amatorskich zastosowań spokojnie wystarczał, jakość zdjęć rewelacyjna... ale i tak przyszła pora na zmianę (tyle że dla mnie sprzęt foto to gadget i ciekawostka a nie źródło zarobku).
              Moja galeria CB

Komentarz

• Jasper
                Bywalec
                • 2008
                • 152

Miałem oba i powiem, że Canon to zupełnie inna półka. Problem jest w tym aby uzbierać tyle kasy ale jeśli chodzi o jakośc ( nie tylko IS czy USM ) to na pewno warto.

Komentarz

• greg7878
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 219

...a 17-55 nie
                  Miałem przez chwilę tego Tamrona , mimo dużych wątpliwości ( kasa ! ) zamieniłem na C17-55 2.8 i zdecydowanie nie żałuję.
                  Kultura pracy , AF i IS są takie , jakich bym sobie życzył w każdym szkle.
                  Jm mniej światła , tym większa różnica - w porównaniu do Tamiego .

No i
                  Zamieszczone przez Tomeksad2
                  ... człowiek do dobrego łatwo się przyzwyczaja ...
                  6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Komentarz

• robaczek
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 61

Miałem C17-85IS którego to zamieniłem na T17-50 bo zależało mi głównie na jakości fotek kosztem właśnie "wiertarki" i stabilizacji. Faktem jest że AF Tamrona potrafi zgubić się w ciemnośći j jak przejedzie po ogniskowej w górę i dół w np ciszy kościoła to ho ho będzie słychać dźwięk jak u dentysty.
                    Ja po zakupie C24-105 ciułam kaskę na wymianę tamiego na C10-22.
                    Masz kasę bierz C nie masz kasy bierz T, bo jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.

Komentarz

• mateuszkaratysz
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 330

Czy ktos porownywal te 2 szkla w sytuacjach slub, wesele, imprezy?
                      Aha mowimy o Tamronie bez stabilizacji.
                      OPINIE KTÓRE CZYTAŁEŚ SĄ SŁUSZNE. Obiektywy Canona nawet te pozbawione silnika ultrasonic i Image stabilizera mają bardziej trafny AF niż sigmy czy tamrony.

Komentarz

• roshuu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1107

dzieki Panowie - utwierdziliscie mnie w moich przekonaniach

Komentarz

• moher
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 143

Mam przyjemność korzystać z C17-55 i deklasuje T17-50 jeśli chodzi o AF, i zachowanie w słabym oświetleniu. Jeśli tego Ci brakuje, a pieniądze masz odłożone, to nie będziesz żałował
                          C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42

Komentarz

• Sunders
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2746

dzieki Panowie - utwierdziliscie mnie w moich przekonaniach
                            roshuu, wyrażaj się jaśniej, zmieniasz tamrona na canona czy nie :-)
                            http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• chrislab
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 374

17-55/2.8 to w tym zakresie najlepsze szklo jakie kiedykolwiek miałem. Niestety przejście na pełną klatkę spowodowało potrzebę wymiany tegoż szkła na 17-40 i 24-70. Jednak zdjęcia z tamtego obiektywu z 40D wychodziły rewelacyjnie. Jedynie IS mi się zbytnio nie przydawał - niewiele dawał i zwykle z tego powodu miałem wyłączony. Także jeżeli zmieniasz dla IS-a, to możesz być rozczarowany. Z kolei AF działał świetnie, cicho i celnie. Ostrość obiektywu jest też nie do pobicia. Kolega kiedyś kupił T17-50/2.8, bo chciał coś taniego - sprzedał szybciej, niż kupił. To szkło poza ceną nie ma żadnych zalet, chyba,że trafi się superwyjątkowy egzemplarz, ale gdzie go wybrać?
                              Także jeżeli masz crop-a to polecam 17-55/2.8 IS - nic lepszego nie znajdziesz.
                              -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Komentarz

Pracuję...