X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zaraki Kenpachi
    Zablokowany
    • 2010
    • 28

Jaki aparat

Witam Administratorów i wszystkich użytkowników forum. Jestem nowy w świecie fotografii jak i na tym forum. Mam na dzieję, że bd tutaj spędzał dużo czasu oraz nauczę się dużo ciekawych rzeczy. Ale okej, do rzeczy.

Mam około 4 tysięcy zł do wydania na aparat. Myślałem nad EOS 50, +2 obiektywy i jakiś filtr, ale nie znam cen - mówiąc wprost nie mam pojęcia zbyt dużego o fotografowaniu. Aparat ma służyć do wszelkiego rodzaju zdjęć. Portrety, krajobrazy etc.
    Z waszą pomocą na pewno opanuję sztukę fotografii aparatem, poznam tajniki opcji i tym podobnych. Dziękuję z góry za wszelką pomoc
    Ostatnio edytowany przez Zaraki Kenpachi; 31196.
  • mateuszkaratysz
    Początki nałogu
    • 2009
    • 330

Body canon 50D kosztuje 3200 zł

co oznacza, że nie starczy Ci na żaden inny obiektyw poza kitowym 18-55 IS.

I Jeśli ma to być nowy sprzęt i chcesz żeby to był koniecznie 50D to nie pozostanie Ci nic innego jak 50D+18-55IS

Natomiast ja polecałbym inny zestaw:

II http://www.allegro.pl/item863753331_..._gw_f_vat.html + GRIP + filtry hoya UF , POLARYZACYJNY, POŁÓWKOWY

III LUB używany zestaw:

- body 40D http://www.allegro.pl/item871230843_canon_40d_body.html 1700zł
    - obiektyw canon 17-40 f4L http://http://www.allegro.pl/item870..._jak_nowy.html 2140zł
    PLUS FILTR UV HOYA

MASZ MOJE TRZY TYPY ZESTAWÓW Z TEGO WG MNIE TRZECI MIMO ŻE UŻYWANY BYŁBY NAJLEPSZY POD WZGLĘDEM JAKOŚCI DO CENY I OPTYKI> Masz BDB BODY I ELKE NA POKŁADZIE A TO JUŻ COŚ.

NATOMIAST DRUGI ZESTAW JEST IDEALNY DLA AMATORA KTÓRY W RĘKACH MA PIERWSZĄ LUSTRZANKĘ CYFROWĄ.
    Ostatnio edytowany przez mateuszkaratysz; 26061.

Komentarz

• Zaraki Kenpachi
      Zablokowany
      • 2010
      • 28

Po dłuższej rozmowie z rodzicami przeanalizowaliśmy, że bd miał do dyspozycji 5-5.5tys.
      Powiedzieli, że skoro mam takie ambicje, oraz, że ten aparat przyda nam się wszystkim, pomogą mi i dołożą się do kupna.
      #dodam iż 'bawiłem się' już fotografią, lecz był to poziom podstawowy. Ustawienia, menu, przysłona, migawka etc. Był to aparat mianowicie Lumix FZ-18. Jeśli dla cb to nie problem, mógłbyś podać gustowny zestaw eos 50, + jakieś obiektywy. Jaka jest cena, które najczęściej są używane.
      *tak samo z filtrami i w jaką lampę zainwestować.

Na dodatek : Cena finałowa nie jest na 100% pewna. Może delikatnie ulec zmianie. Dlatego proszę o wycenę każdej dodatkowej rzeczy. Z góry dziękuję bardzo.

Komentarz

• HuleLam
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1641

1. Body EOS 500D - cena "około" 2500zł. Ewentualnie możesz w takiej cenie trafić z obiektywem 18-55 IS, który warto mieć.
        2. Obiektyw podstawowy - albo 18-55 IS z zestawu, albo np. Tamron 17-50 (cena ok. 1400zł).
        3. Obiektyw dodatkowy tele - np. Canon EF-s 55-250 IS (cena ok.900zł), albo szerokokątny (sam musisz zdecydować), np. Tamron 11-18 za ok.900zł
        4. Jasny obiektyw portretowy* 50 f/1.8 - cena ok.400zł
        5. Jak wystarczy środków to lampa - albo Nissin 622 (cena ok.400zł) albo Canon 430EX II (cena ok. 950zł)

Ja bym kupował tak - najpierw pkt.1 albo 1+2, a potem w miarę potrzeb (i środków) resztę

zdRAWki
        * 50 mm to nie jest typowy obiektyw portetowy, ale dla APS-C można nim robić całkiem dobre portrety.
        Fotograf platoniczny

Komentarz

• MC_
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 3444

Ja z body to bym szukal w dobrym stanie uzywki 40D - ok. 2200zl. Wygodniej sie to trzyma i obsluguje niz serie trzycyfrowa.
          Poza tym zgadzam sie z powyzszym. Zdecydowanie zamiast kita bym bral Tamrona 17-50.

Komentarz

• iso
            Uzależniony
            • 2009
            • 547

jak na początek to 50d (lub 500d jeśli nie przeszkadzają ci jego kompaktowe wymiary) kit 18-55, i lampa (mam nissina di622 i spisuje się doskonale.). jak poczujesz że 55mm jest za krótkie to zastanów się nad jakimś lekkim tele. A na imprezy polecam fiszaja od Samyanga Na prawdę zaoszczędzisz kupę kasy kupując niedrogi sprzęt - a może się okazać że całkowicie spełniający Twoje wymagania. Często słyszę ludzi którzy mówią że kitem się nie da robić zdjęć..

Komentarz

• katharsis
              Bywalec
              • 2009
              • 185

Odpowiedz jeszcze sobie i nam na pytanie, czy zależy Ci na sprzęcie nowym, czy wolisz używany - wtedy kalkulacje będą wyglądały inaczej. A poza tym: czy poza 5,5 tys na start będziesz się w najbliższej przyszłości "dosprzętawiał", czy tego nie planujesz?

Komentarz

• Zaraki Kenpachi
                Zablokowany
                • 2010
                • 28

A poza tym: czy poza 5,5 tys na start będziesz się w najbliższej przyszłości "dosprzętawiał", czy tego nie planujesz?
                Tak, zamierzam iść w przyszłości w tym kierunku. Chcę być fotografem/grafikiem (robienie obróbek w PS etc.), Jeśli znalazłbym dobrą ofertę na allegro bądź gdzie indziej sprzętu używanego, to dlaczego nie. Lecz, przed zalicytowaniem z konsultuję się z wami

#wdł. wypowiedzi kolegi HuleLam najlepiej szukać Body EOS 500D
                Natomiast MC_ sugeruje 50D.

Teraz który jest lepszy.

Oto porównanie : http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4
                Sam nie wiem który. Proszę o radę.
                Ostatnio edytowany przez Zaraki Kenpachi; 31196.

Komentarz

• katharsis
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 185

Zamieszczone przez Zaraki Kenpachi
                  Czyli wdł. wypowiedzi kolegi HuleLam najlepiej szukać Body EOS 500D tak?
                  Natomiast MC_ sugeruje 50D.

Teraz który jest lepszy.

Oto porównanie : http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4
                  Sam nie wiem który. Proszę o radę.
                  W fotografii nie ma czegoś takiego jak "lepszy" - może być lepszy dla kogoś lub do czegoś. Najlepiej byłoby, gdybyś wziął oba body do ręki. Jeśli masz niewielkie dłonie - wygodniejszy będzie dla Ciebie mniejszy 500d. Jeśli masz duże ręce - masywny 50d powinien pasować Ci badziej. Producent pozycjinuje 500d jako entry-level, czyli sprzęt dla osób zaczynających zabawę z fotografią. To nowszy model, ma parę wodotrysków , w tym możliwość kręcenia filmów.
                  50d to model z 2008 roku, w założenii półprofesjonalny. Filmów nie kręci, ale ma lepszy wizjer od 500d, lepsze wyższe używalne iso, mokrokalibrację.

Ja bez wahania, o ile kasa pozwala, wzięłabym 50-tkę. Niestety ostateczneh decyzji nikt za Ciebie nie podejmie.

Komentarz

• iso
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 547

jeżeli naprawdę dopiero zaczynasz to weź 500d. Jeżeli masz naprawdę duże ręce to kup do tego grip. Dla samej wygody nie warto się pakować w 50d. Kup do tego kita i lampę. Jeżeli twoim zdjęciom będzie czegoś brakować odezwij się znów na forum, użytkownicy chętnie coś Ci doradzą. nie ma co porównywać 500 do 50 - to dwa różne segmenty każdy ma inne wady i zalety.

Komentarz

• Zaraki Kenpachi
                      Zablokowany
                      • 2010
                      • 28

Okej. Mniejsza z 50D. Ale jeśli mam do wyboru EOS 500D i EOS 40D body i powiedzmy kupiłbym któregoś z nich za 2400zł + zestaw w poniższym cytacie, to który będzie dla mnie bardziej 'komfortowy'? Dłoni w gruncie rzeczy nie mam małych. # Jeszcze jedno pytanie : mam w planach zrobienie zdjęć w moim mieście. Chcę fotografować architekturę, (najciekawsze miejsca) a następnie udostępnić je na wystawę w naszej galerii BWA - (...)Biuro Wystaw Artystycznych w Zielonej Górze to miejska galeria sztuki współczesnej.. Taki mam na ten czas pomysł. Z waszą pomocą i moją wiedzą, która dzięki waszej pomocy bd nieustanie wzrastać na pewno się uda.

Zamieszczone przez HuleLam
                      1. Body EOS 500D - cena "około" 2500zł. Ewentualnie możesz w takiej cenie trafić z obiektywem 18-55 IS, który warto mieć.
                      2. Obiektyw podstawowy - albo 18-55 IS z zestawu, albo np. Tamron 17-50 (cena ok. 1400zł).
                      3. Obiektyw dodatkowy tele - np. Canon EF-s 55-250 IS (cena ok.900zł), albo szerokokątny (sam musisz zdecydować), np. Tamron 11-18 za ok.900zł
                      4. Jasny obiektyw portretowy* 50 f/1.8 - cena ok.400zł
                      5. Jak wystarczy środków to lampa - albo Nissin 622 (cena ok.400zł) albo Canon 430EX II (cena ok. 950zł)

Ja bym kupował tak - najpierw pkt.1 albo 1+2, a potem w miarę potrzeb (i środków) resztę

zdRAWki
                      * 50 mm to nie jest typowy obiektyw portetowy, ale dla APS-C można nim robić całkiem dobre portrety.

Komentarz

• iso
                        Uzależniony
                        • 2009
                        • 547

idź do sklepu weź w łapę oba. 40d jest cięższy i większy, tak po krótce.

Komentarz

• katharsis
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 185

Okej. Mniejsza z 50D. Ale jeśli mam do wyboru EOS 500D i EOS 40D body i powiedzmy kupiłbym któregoś z nich za 2400zł + zestaw w poniższym cytacie, to który będzie dla mnie bardziej 'komfortowy'? Dłoni w gruncie rzeczy nie mam małych.
                          z tego, co jest na Allegro, ten zestaw jest grzechu wart:

Masz tam body, kit 17-85 IS i świetne tele 70-200, a do tego jeszcze systemową lampę 430-tkę.

Chcę fotografować architekturę, (najciekawsze miejsca) a następnie udostępnić je na wystawę w naszej galerii BWA - (...)Biuro Wystaw Artystycznych w Zielonej Górze to miejska galeria sztuki współczesnej.. Taki mam na ten czas pomysł. Z waszą pomocą i moją wiedzą, która dzięki waszej pomocy bd nieustanie wzrastać na pewno się uda.
                          Do architektury przydałby Ci sie jakiś szeroki kąt typu Canon ef-s 10-22. A co do wystawy - wysoko mierzysz. Popieram jak najbardziej śmiałe plany i pomysły, ale najpierw skompletuj sprzet i naucz się z niego korzystać

Zamieszczone przez iso
                          idź do sklepu weź w łapę oba. 40d jest cięższy i większy, tak po krótce.
                          40d nie weźmie do rąk, bo już go nie ma w sprzedaży. Korpus 50d ma wymiary i wagę takie jak 40d, więc jakby co może posłużyć do porównań.

Komentarz

• mateuszkaratysz
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 330

Po dłuższej rozmowie z rodzicami przeanalizowaliśmy, że bd miał do dyspozycji 5-5.5tys.
                            Powiedzieli, że skoro mam takie ambicje, oraz, że ten aparat przyda nam się wszystkim, pomogą mi i dołożą się do kupna.
                            #dodam iż 'bawiłem się' już fotografią, lecz był to poziom podstawowy. Ustawienia, menu, przysłona, migawka etc. Był to aparat mianowicie Lumix FZ-18. Jeśli dla cb to nie problem, mógłbyś podać gustowny zestaw eos 50, + jakieś obiektywy. Jaka jest cena, które najczęściej są używane.
                            *tak samo z filtrami i w jaką lampę zainwestować.

Na dodatek : Cena finałowa nie jest na 100% pewna. Może delikatnie ulec zmianie. Dlatego proszę o wycenę każdej dodatkowej rzeczy. Z góry dziękuję bardzo.

jeśli masz 5,5 tysiąca to proponuje następujący zestaw który posłuży Ci przez wiele lat a odkrywanie wszystkich sztuczek i możłiwości zajmie Ci wiele godzin pracy:

BODY canon 50D nowe 3100zł
                            obiektyw canon 70-200 f4 L używany 1700zł nowy 2000zł
                            obiektyw canon 50 f1.8 400zł
                            do tego filtr UV HOYA
                            Lampa błyskowa TUMAX386 400zł

całość 5600 oczywiście przy zakupie wszystkiego u jednego sprzedawcy np na allegro można negocjować i sprzeda Ci za 5500zł.

Taki zestaw to idealna sprawa do walki w plenerze i wszelkich impreza okolicznościowych. Na pewno Cie nie zawiedzie.

Osobiście kiedy moja 400D zakończy żywot przesiadam się na 50/60D i zestaw dwóch Elek.

Komentarz

• ds74
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 241

Zamieszczone przez katharsis
                              40d nie weźmie do rąk, bo już go nie ma w sprzedaży. Korpus 50d ma wymiary i wagę takie jak 40d, więc jakby co może posłużyć do porównań.
                              W MM w Kielcach leży za 2999. W RTVEUROAGD chyba też.

Komentarz

Pracuję...