X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • color
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 40

50D, 7D, a moze 50D + 5D mark II ?

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na forum i jeśli to nie ten dział proszę modów o wyrozumiałość, no wiec tak jak w temacie mam dylemat i chciałbym prosić o pomoc bardziej doświadczonych kolegów, chodzi mi o wasza opinie. Od dłuższego czasu przeglądam forum i byłem już prawie zdecydowany, ale ostatnie pojawienie się 7D namąciło mi trochę w głowie
    Od roku jestem posiadaczem zestawu 50d + C70-200 f4 is + T17-50 2.8 + C50 1.4 580EXII Pozbyłem się 2 ostatnich szkieł nazbierałem pieniążków i mam zamiar zainwestować w cos bardziej konkretnego no i tu zaczyna się mój problem.
    Fotografuje sport, głownie siatkówkę + piłkę nożna, ale ostatnio miałem przyjemność fotografować kilka ceremonii ślubnych i chciałbym pójść w tym kierunku. Podsumowałem swoje rozważania i wymyśliłem sobie 3 opcje:

Do wydania mam 15500zł a mój dylemat taki.

1) Zostawić 50D
    Zamienić 70-200 f4 is na wersje 2.8 is
    Dokupić 16-35 2.8 II
    24-70 2.8
    C10-22 3,5-4,5

2) Sprzedać 50d + 70-200 F4 is
    Nowe body 7D
    Dokupić 70-200 2.8 is
    24-70 2.8
    C10-20 3,5-4,5
    28 1.8 lub 50 1.4

3) Zostawić 50D +70-200 f4 is
    Dokupić 5d Mark II
    24-70 2.8
    28 1.8 + 50 1.4 czy sigma 12-24 do FF bądź C10-22 do cropa

Tak to mniej więcej widzę i nie mogę się zdecydować, za każda opcja przeważa inny argument. Prosiłbym was o podanie swojego typu i uzasadnienia kilka slow, jest kilka podobnych wątków jednak nie znalazłem w nich swojej odp. Tu mam prawie że konkretne pytanie, co byście wybrali na moim miejscu ewentualnie zmienili w jakimś zestawi? Będę wdzięczny za każdą wypowiedz i sugestie.
    ..buy everything before you get married
  • katharsis
    Bywalec
    • 2009
    • 185

polecam lekturę wątku "Sprzęt do ślubów", nawet po przeczytaniu ostatnich - powiedzmy - 30 stron można sobie wyrobić jakieś zdanie, oczywiście teoretyczne, bo praktyka przyjdzie z czasem. Reasumując tam panowie piszą, że po pierwsze: ff, po drugie: stałki, po trzecie: im jaśniej tym lepiej, a więc jest wybór pomiędzy 24L, 35L, 85L lub nie-L, 135L.
    Z mojego nie-ślubnego doświadczenia, aczkolwiek też związanego z fotografowaniem w ciemnicy absolutnej mogę Ci powiedzieć tylko, że f 2,8 to już jest dość ciemno zwłaszcza przy słabym świetle zastanym.

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

Zamieszczone przez color
      3) Zostawić 50D +70-200 f4 is
      Dokupić 5d Mark II
      24-70 2.8
      28 1.8 + 50 1.4 czy sigma 12-24 do FF bądź C10-22 do cropa
      Wybrałbym opcje nr 3. Zostawiasz sobie fajną puchę do sportu natomiast 5D będzie świetna do portretu, ślubów itp.

Komentarz

• mateuszkaratysz
        Początki nałogu
        • 2009
        • 330

OPCJA NR 3 to wg. mnie najlepszy wybór.

Do wypowiedzi przedmówcy dodam tylko, że jeśli zamierzasz fotografować ceremonie to dwa body są podstawą i zaworem bezpieczeństwa na wypadek gdyby jedno z nich odmówiło posłuszeństwa w tej szczególnej dla młodych chwili.

Komentarz

• _igi
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2035

Ja bym wybrał opcję trzecią, z małym ale - zamieniłbym zooma 24-70 na stałki, tak, żeby pokryć szeroki kąt, standard i tele, czyli mniej więcej 28/1,8, 50/1,4 (albo L), 85/1,8, do tego jakieś UWA pod crop'a i jest fajnie.
          5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• color
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 40

Dziekuje wszystkim za odp, opcja nr 3 byla moim faworytem jednak nigdy niemialem okazji pobawic sie markiem II. a 7d mialem okazje pomacac. Pozostala mi wiec jedynie kwestia szkiel no i rozdzielenia ich miedzy FF a body.

Komentarz

• _igi
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2035

Generalnie, UWA bym zostawił na crop'ie - duży wybór niezłych jakościowo i przystępnych cenowo obiektywów (Sigma 10-20 f/4-5,6, Tokina 10-24)

Do FF, wziąłbym stałki - 28/1,8, 50/1,4, 85/1,8, ewentualnie jakieś szkiełko 135mm, np. 135/2,8 softfocus i jest bajka. O ile lubisz stałki
              5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• color
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 40

Generalnie jestem jak najbardziej za stalkami, tylko przyzwyczajenie do zooma mowi mi ze moge nie zdazyc ze zmiana szkła w trakcie ceremonii, wiem ze to zalezy od wielu czynnikow ale ciekawy jestem czy jest jakas taka ogniskowa przy ktorej wiekszosc slubniakow pracuje w kosciele, np 50? 25? 85? hmm..

Komentarz

• mieszko_1vp
                  Zablokowany
                  • 2009
                  • 618

50mm zrobiłem ślub-bez zmiany na inne szkło-ale kościół był duży i zoom nożny.ale chyba najbardziej uniwersalna ogniskowa to 24mm,lub 35mm-oczywiście f 1.4

Komentarz

• Sunders
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2746

Zamieszczone przez mieszko_1vp
                    50mm zrobiłem ślub-bez zmiany na inne szkło-ale kościół był duży i zoom nożny.ale chyba najbardziej uniwersalna ogniskowa to 24mm,lub 35mm-oczywiście f 1.4
                    A zwykle "robiąc ślub", który ze swoich obiektywów do której puszki podpinasz?Który do 5d a który do 40d?
                    http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• mieszko_1vp
                      Zablokowany
                      • 2009
                      • 618

40-tką jeszcze nie robiłem-ale jak miałem 50-tkę to wymieniałem wszystko co miałem-i tak w zasadzie Para Młoda dostawała foty z 5d-a crob był tak na wszelki wypadek-gdyby coś się stało...myślę że 40-tka pożyje jeszcze ze 3 miechy i wolę dołozyć 2 tys i kupić stara piątkę-na tych szkłach co mam podpinanie do cropa-to bezsens

Komentarz

• Sunders
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 2746

na tych szkłach co mam podpinanie do cropa-to bezsens
                        Czyli podpinałeś 24L i 35L do 40D i uważasz, że to kompletnie nie ma sensu

Komentarz

• mieszko_1vp
                          Zablokowany
                          • 2009
                          • 618

nigdy nie miałem 35L -ale robienie ultra jasnymi szkłami zdjęć na cropie nie daje takich efektów plastycznych jak pod FF...dlatego 40-tka pójdzie do "żyda"

Komentarz

• gietrzy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 5727

pójdzie do "żyda"
                            Się pisze z dużej litery

BTW. kompletnie się z tobą nie zgadzam i bardzo miło wspominam 85L na cropie.
                            the silence is deafening

Komentarz

• Sunders
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2746

Zamieszczone przez gietrzy
                              BTW. kompletnie się z tobą nie zgadzam i bardzo miło wspominam 85L na cropie.
                              85mm na kropie to wiem jak działa. Interesuje mnie 24L i 35L na kropie, czy naprawdę nie warto

Komentarz

Pracuję...