Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
obecnie mam samsunga gx10. Mam troche starszego manualnego sprzetu ale postanowiłem sie zautofokusować. Rozgląędam się za dobrą portretówką i do sigmy nie mam zaufania a to w sumie jedynak w systemie pentaxa.
Postanowiłem że raczej sie wysprzedam ze sprzetu i wezme - jak w temacie - 500D albo D90 z jakąś 50-tką.
Prosze o poradę doswiadczonych w tych sprawach - który sprzęt bedzie lepszy - bo ja tak nie bardzo w tych systemach
cześć, doświadczony nie jestem ale zaproponuje Ci:
poszukaj może przykładowych zdjęć obiektywów, które Cię interesują żeby zobaczyć jak rysują każdej z firm. do portretu ze standardu w Canonie masz tanie 50mm 1,8 trochę droższe 85mm 1,8 itd.
Jak masz manualne to też jest adapter na m42, do nikona również.
moim zdaniem, przechodząc z samsunga bardziej byłbym ku D90 pod względem gabarytów uszczelnień, funkcjonalności itd. ten samsung to odpowiednik pentaxa k10d wiec podobna klasa co ten nikon. C500D to klasa trochę niższa.
kwestia podstawowa jest, co rozumiesz przez portretowke. domyslam sie, ze chodzilo o 50mm, ale w tej kategorii czesto pojawia sie tez 85mm.
propozycja: jesli pod 50mm to Nikon, bo jego 50/1.8 jest fajniejsze optycznie niz canonowskie. opcja jest tez pentaksowski 50/1.4, bo przy posiadanym korpusie jest to dobra cenowo alternatywa.
jesli pod 85mm, to tu bez dwoch zdan Canon (i moze nawet 450D, jesli cena obiektywu by miala nadwyrezac budzet).
zastanawiałem się nad ogniskową ; 85 jest super ale prześledziłem wątki z najlepszymi zdjeciami z 85 i 50 1.4 usm i zdecyduje się chyba jednak na 50 bo jest jaśniejsza a ja i tak jestem skazany na cropa wiec ogniskowa wyjdzie dobra.
Nie miałe mstycznosci z tym szkłem pentaxa ale jest podejrzanie tanie, a i u wielu pentaxiarzy jest nie często spotykane, raczej ta sigma
Jelsi Ktoś ma jeszcze jakies opinie i rady to bede wdzieczny, za dotychczasowe też dziękuje
To całkiem fajny obiektyw, choć poprzednik SMC Pentax F 50/1.4 był chyba nawet ciut lepszy. Pentax nigdy nie wypuścił lipnej pięćdziesiątki, nawet kitowy manualny SMC Pentax M 50/2.0 był optycznie bardzo przyzwoity.
Jest tylko jedna wada.... AF. Do Canona EF 50/1.4 USM ma się on nijak.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
nie wiem czy jest sens w takim razie zmieniać cały system. Mam revuenon 55 1.2 i naprawde jestem zadowolony - tylko że za czesto nie trafiam z tą ostroscią pomimo matówki z klinem i rastrem a coraz czesciej zdjęcie MUSI być dobre.
Ten Reuve to z mocowaniem M42 czy Pentax K ?
Nie wiem jak jest w Samsungach ale każdy aparat Pentaxa z AF (nie licząc tzw "kastratów" czyli puszek z okrojonym Bagnetem KAF) potwierdza ostrość z manualnymi szkłami z bagnetem Pentax K lub Pentax KA (z automatyczną, napędzaną elektrycznie przysłoną). W przypadku szkiełek M42 wystarczy podłożyć kawałek folii aluminiowej przy wkręcaniu w body, tak aby zewrzeć styki znajdujące się na bagnecie.
ten revue potwierdza ostrosc i jest na kaf. Ale szkła jakie mam na m42 - aparat potwierdza ostrosc ze wszystkimi. Problem polega na tym że jest to zbyt wolny mechanizm, trzeba kilka razy przejechać po płaszczyźnie żeby potwierdził - za wolne. Chciałem przyspieszyc matówką z mikrorastrem i klinem - jest lepiej ale dalej nie to co bym chciał - nie po to płaciłem fure hajsu za śwatło 1.2 żeby teraz to przymykać do 2.0 bo w takim przypadku jest ok. Wole mieć pewne 1.4 niż niepewne 1.2 - za dużo wstydu sie już najadłem przez nietrafiona ostrosc
mam wrażenie że to nie rozwiąże problemu, zresztą nie jestem fanem LV, lubie popatrzeć przez wizjer. Z gx10 jestem bardzo zadowolony - nie miałem co prawda okazji bawic sie dłużej niczym innym ale że to dobry aparat potwierdzają też inni. Przekonaliście mnie że warto sie zaopatrzyć w 50mm do systemu pentaxa aczkolwiek bedzie troche głupio jak pewnego dnia zamarzy mi sie 85mm
ten revue potwierdza ostrosc i jest na kaf. Ale szkła jakie mam na m42 - aparat potwierdza ostrosc ze wszystkimi. Problem polega na tym że jest to zbyt wolny mechanizm, trzeba kilka razy przejechać po płaszczyźnie żeby potwierdził - za wolne.
Rozwiązaniem jest ustawić aparat w tryb AF. Wówczas nie wyzwoli migawki dopóki nie ma ostrości, jeśli drgniesz i ostrość się zgubi to też blokuje migawkę. Ja tak używam swojego Pentaka (analog) ale zgodzę się że do szybkości działania współczesnych układów AF ma się to nijak :-) Do portretu, landszaftu czy architektury starcza, street też tak robiłem, ale typowej reporterki już bym nie chciał :-)
Jeśli brakuje Ci tylko 50-tki z AF pomyśl o tych F lub FA, jeśli chcesz mieć całość szklarni z AF to ja jednak systemu Pentax/Samsung nie polecam. Szkiełka owszem, bardzo fajne optycznie ale koszmarnie drogie i w nie za dużym wyborze.
Do M42 najlepszy wydaje się Canon.
to jest ten patent którego mi brakowało, poki co po testach w domowych warunkach jest super, przetestuje jeszcze w świetle dziennym na kimś ale to jest super, tego motywu nie znałem.
Zobaczymy czy to wystarczy do pracy.
Co do szklarni - jak zaczynałem to stwierdziłem że bedzie mnie stac tylko na zabawe z manualnymi słoikami. Wybrałem pentaxa, nie ze wzgledu na m42, które też mam i używam - też z zenitem i jestem bardzo zadowolony ale na stare szkła pod K - mimo wszystko z tym adapterem m24 jest udręka niemiłosierna. Dzis natomiast pojawia sie już potrzeba zdjęcia z dobrą ostrością na 100%, raczej 50mm wystarczy - zobaczymy jaka.
Komentarz