X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marta55555

Problem

Moja znajoma zostawiła koleżankom aparat 400d wraz z kitem i po oddaniu aparat nie czyta karty (problemem są wgniecione druciki), bardzo wolno się włącza a kit jest wygięty ( http://img686.imageshack.us/img686/6084/dsc5093.jpg , ledwo da się zmieniać ogniskową a o manualnym ustawieniu ostrości można pomarzyć). Teraz moje pytanie : Ile będzie kosztowała naprawa? Czy mogą to wymienić na gwarancji?
  • mc_iek
    Uzależniony
    • 2008
    • 790

Obiektyw wygląda tak, jak po upadku aparatu na "twarz". W przypadku mojego kita pomogło wyciągnięcie go z jednoczesnym obróceniem, ale to metoda dobra dla desperata. Uszkodzone gniazdo karty to ewidentny błąd użytkownika. Ani jedno, ani drugie nie jest objęte gwarancją.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• deejay24h
      Bywalec
      • 2007
      • 168

Dobry zwyczaj nie pożyczaj.
      Canon. skromnie: http://www.gregfoto.pl/gallery

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

1. http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3 - Punkt 4.
        2. http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3 - Punkt 3.
        3. http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20
        4. http://canon-board.info/showthread.php?t=17120

Komentarz

• evangelion69
          Bywalec
          • 2009
          • 135

tylko serwis... a obiektyw może robić foty tilt shift....
          sigpic

Komentarz

• zaitsev
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1660

Zamieszczone przez Marta55555
            Moja znajoma zostawiła koleżankom aparat 400d wraz z kitem i po oddaniu aparat nie czyta karty (problemem są wgniecione druciki), bardzo wolno się włącza a kit jest wygięty ( http://img686.imageshack.us/img686/6084/dsc5093.jpg , ledwo da się zmieniać ogniskową a o manualnym ustawieniu ostrości można pomarzyć). Teraz moje pytanie : Ile będzie kosztowała naprawa? Czy mogą to wymienić na gwarancji?
            Za to impreza chyba udana.
            Gwarancja nie obejmuje takich zniszczeń...

Komentarz

• tomek20stencel5
              Coś już napisał
              • 2009
              • 51

Ja bym radził tak: spróbuj jakoś styki wyprostować (na pewno się da - ja nie jeden raz prostowałem pin procesora i dało się - może lepsze dojście, ale przy odrobinie cierpliwości uda się. Co do kita to radzę: spróbuj przekręcić jak ktoś wyżej mówił, jeżeli się nie uda, wyrzuć na śmietnik i kup nowego. No i już ktoś mówił: dobry zwyczaj nie pożyczaj.

[down] Ale zgodnie napisaliśmy
              30D + 28-70 2.8

Komentarz

• elrobsono
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 27

No niezła impreza musiała być

Można spróbować delikatnie wyprostować druciki, ale łatwo je złamać.

Jeśli chodzi o kita to terapia szokowa z wyciąganiem na siłę, a jeśli się nie uda to na śmietnik z nim i kupić nowego, albo jakiś porządny obiektyw. Wyjdzie taniej i efektywniej niż naprawa.

Komentarz

• MC_
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 3444

Tak jak koledzy napisali. Gwarancja tych zniszczen nie obejmie.
                  Obiektyw musial spasc, albo ktos w niego uderzyl.
                  Piny sa powyginane pewnie od wkladania niewlasciwie karty.

Kolezanki kupuja Ci nowy obiektyw i placa za naprawe aparatu :-)

Komentarz

• 1Digital
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 35

Nie chciałbym mieć takich koleżanek.
                    Gdybym coś od kogoś pożyczył i miał oddać w takim stanie to chyba zapadłbym się pod ziemię ze wstydu.

Komentarz

• Husky
                      Zablokowany
                      • 2009
                      • 409

Kto wódeczke pije - ten przygody ma...
                      Ostatnio edytowany przez Husky; 29806.

Komentarz

• zaitsev
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1660

Zamieszczone przez 1Digital
                        Nie chciałbym mieć takich koleżanek.
                        Takich, które wygną Ci kita i będą chciały mieć włożoną kartę na siłę?

Komentarz

• Marta55555

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zaznaczam że to nie moje koleżanki ale mojej znajomej i obiecały pokryć koszty naprawy.

Vitez przepraszam za błędy ( i te ortograficzne i regulaminowe) ale pisałam szybko bo koleżanka jest zrozpaczona i nie wiedziała co robić.

Poradziłam jej żeby odgięła te druciki w które wkłada się kartę a body zawiozła do naprawy. Nie wiem tylko co z tym kitem... wątpię żeby koleżanki miały tyle kasy żeby jeszcze dokładać na nowy obiektyw. Spróbuję 'zreperować' go tym desperackim sposobem który opisywaliście.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.

Komentarz

• Merde
                            Grzeczny i układny podpis
                            • 2008
                            • 7756

wątpię żeby koleżanki miały tyle kasy żeby jeszcze dokładać na nowy obiektyw.
                            Ten kit to akurat ze stówkę jest wart, więc nie przesadzajmy.
                            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• MacGyver
                              Cenzor
                              • 2006
                              • 7043

Poradziłam jej żeby odgięła te druciki w które wkłada się kartę a body zawiozła do naprawy.
                              A po co to w ogóle ruszać, skoro ma iść do serwisu ?
                              Nie wiem tylko co z tym kitem... wątpię żeby koleżanki miały tyle kasy żeby jeszcze dokładać na nowy obiektyw.
                              Ten KIT będzie tańszy od od wymiany gniazda. która kosztuje jakoś 300 - 400 zł.
                              Spróbuję 'zreperować' go tym desperackim sposobem który opisywaliście.
                              Próbować można ale raczej skończy się to zakupem innego egzemplarza.
                              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...