X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bonio61
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 19

Standardowy zoom do 50D

To mój pierwszy post witam wszystkich
    Mam pytanie jaki obiektyw do +/-2600 zł aparat c50d
    Na razie zdjęcia w domu plus jakieś spacery, to powrót do zabawy w fotografię , po 20-letniej przerwie, więc to pierwsza lustrzanka
    forum śledzę od roku, jednak nie mogę się zdecydować co do obiektywu ,
    moje typy to T17-50 lub C17-40
    Może macie inne propozycje
  • Sunders
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2746

Używany canon 17-55/2,8IS USM lub nowa sigma 17-70/2,8-4,0DC Macro OS HSM
    http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Bonio61
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 19

chcę kupić obiektyw nowy , na c 17-55 nie mam tyle kasy

Komentarz

• mk307
          Początki nałogu
          • 2007
          • 277

Może powrót do macierzy 18-55 Kit, tanio pewnie, i zawsze można coś lepszego sobie dokupić.
          Canon FF i słoików kilka

Komentarz

• Merde
            Grzeczny i układny podpis
            • 2008
            • 7756

To kup kita 18-55 IS, będziesz miał nowego i wystarczy kasy
            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Manaj
              Coś już napisał
              • 2009
              • 50

Merde , spróboj przeczytać jego post jeszcze raz powoli i ze zrozumieniem

T 17-50. Zdecydowanie polecam - miałem na poprzednim systemie i pamiętam że nie żałowałem ani złotówki wydanej na ten obiektyw.

Komentarz

• Bonio61
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 19

większość z Was po zakupie kita wymieniała go na coś lepszego więc po co płacić dwa razy mam na obiektyw około 2600 myślę że wymyślicie coś do tej sumy tylko nie 70-200 ten mam zamiar nabyć troszkę póżniej

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Zamieszczone przez Manaj
                  Merde , spróboj przeczytać jego post jeszcze raz powoli i ze zrozumieniem
                  Czytam i rozumiem. Dostał najlepszą możliwą radę (używane 17-55/2.8 IS), z której skorzystać nie chce.
                  Dlatego proponuję jako alternatywę rozwiązanie minimalizujące stratę. Na te 4 stówki (gdzieś tyle teraz ten kit kosztuje?) można machnąć ręką, wszystko inne mieszczące się w zakładanym budżecie będzie albo ciemne (17-40), albo mechanicznie lipa (jak np. ten Tamron).
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• fret
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1503

Zamieszczone przez Bonio61
                    większość z Was po zakupie kita wymieniała go na coś lepszego więc po co płacić dwa razy mam na obiektyw około 2600 myślę że wymyślicie coś do tej sumy tylko nie 70-200 ten mam zamiar nabyć troszkę póżniej
                    Kupując kit i wymieniając go nieco później, dajesz sobie szansę na racjonalny wybór późniejszego szkła. Poznasz wady i zalety kita, zobaczysz czego Ci najbardziej brakuje (szybkości AF, światła, ogniskowych) i kupisz obiektyw spełniający TWOJE oczekiwania, a nie oczekiwania doradców. Moim zdaniem pomijanie etapu kita nie ma sensu i może byc kosztowne, w każdym razie kosztowniejsze niż max 100zł, które możesz stracić na kicie.
                    Ed.: doczytałem, że sporo zdjęć robisz w domu. W takim razie poleciłbym na początek lampę błyskową. Zostanie jeszcze na 50/1,8 na spacery
                    Ostatnio edytowany przez fret; 10441.

Komentarz

• poszukiwacz2006
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 824

Używanego c 17-55 2.8 is usm można kupić z aktualną gwarancją za ok.2600-2800 PLN. Jeżeli miałbym doradzać to właśnie poleciłbym ten obiektyw. Nie wiem czemu autor watku upiera się przy zakupie nowego szkła. Może ma ku temu jakies racjonalne powody.
                      Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
                      hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

Pracuję...