X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Polaco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1135

Zamieszczone przez kavoo
    Nie mam pojecia, nie zdazylem az tak dokladnie swojej Sigmy przetestowac zanim ja na setke zmienilem ;-) Ale w jakims stopniu jakosc na pewno spadnie, nie ma sie co oszukiwac.
    No dobra, to powiedz chociaz jaka maksymalna przyslone uzyles i jakie efekty miales. Sam jestem ciekaw bo nigdy nie slyszalem zeby ktos mowil ze mu zabraklo GO...

A do zadajacego pytanie: Nie bralbym EF-S, chyba ze tylko chcesz zobaczyc na czym to wszystko polega i pozniej zmienic albo cos dokupic. To szklo jeszcze nie jest do konca przetestowane i jest bardzo malo opinii na jego temat...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Komentarz

• kavoo
      Zablokowany
      • 2004
      • 1173

Zamieszczone przez Polaco
      No dobra, to powiedz chociaz jaka maksymalna przyslone uzyles i jakie efekty miales.
      Jesli chodzi o testy mozliwosci szkla to nie pamietam, chyba cos tam probowalem sfocic przy f/32 z lampa (wbudowana), ale z dala od skali 1:1. Mam w domu RAWy bizuterii (bez lampy blyskowej) robione przy f/11, i AFAIR bylo bardzo dobrze (choc GO malutko).

Zamieszczone przez Polaco
      Sam jestem ciekaw bo nigdy nie slyszalem zeby ktos mowil ze mu zabraklo GO...
      To chyba wylacznie z wlascicielami kompaktow rozmawiasz ;-) U mnie przy minimalnej przyslonie (f/32) i odleglosci ostrzenia 31cm (skala 1:1) GO wynosi niecale 8mm... to wg ciebie duzo?

Komentarz

• Polaco
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1135

Zamieszczone przez kavoo
        To chyba wylacznie z wlascicielami kompaktow rozmawiasz ;-) U mnie przy minimalnej przyslonie (f/32) i odleglosci ostrzenia 31cm (skala 1:1) GO wynosi niecale 8mm... to wg ciebie duzo?
        Duzo czy nie duzo to jest pojecie wzgledne, dla niektorych te 8 mm to juz jest za duzo (widzialem kiedys na FredMiranda rewelacyjne zdjecia mrowej - GO ok. 1 mm). Dla innych 8 mm nadal bedzie za malo, ale czy wtedy nie lepiej zwiekszyc glebie innymi sposobami zamiast przymykaniem przyslony ?? No chociazby odsuwajac sie troche od obiektu...
        Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
        Troche moich knotow

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez tomay
          zeby trafic z ostroscia w ogniskowych powyzej 200 (a dopiero tu jest makro 1:2) to robala trzeba przykleic i absolutnie bezwietrzna pogoda no i duzooo ustawiania statywu (przewaznie robal zdazy zwiac)
          Polecam zainwestowac w glowice kulowa z wyzwalaniem joystickowym - 322RC . Latwo mozna namierzyc robala , wycelowac i usztywnic zanim ucieknie.
          Troche gorzej z dopasowywaniem dlugosci nog ale tez juz sa statywy z dopasowywaniem joystickowym a nie zaciskowym/klamrowym.

Takze jestem baardzo ciekaw, jak to kolega jacam robi ze mu tak ladnie to wychodzi )
          O ile dobrze pamietam to statyw z mocowaniem bocznym, M, lampa z rozpraszaczem, 1/60, f20, wezyk.
          Probowalem tak dzisiaj ale zbyt goraco, po jednym rozlozeniu statywu schowalem go w cholere bo po 5 minutach przymierzania i dopasowywania bylem mokry od potu jak spod prysznica - pogoda nie na takie zabawy 8) .

Komentarz

Pracuję...