X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alcardo
    • 2010
    • 5

3 obiektywy

Witam wszystkich

Mam mały problem podjęciem decyzji zakupu obiektywy do fotografowania ptaków, samolotów(pokazy ) itp. Zastanawiam się nad trzema obiektywami:

1. Sigma AF 170-500 mm f/5,0-6,3 APO DG
    2. Sigma AF 150-500 mm f/5-6,3 APO DG OS HSM
    3. Tamron SP AF 200-500 mm f/5-6,3 Di LD IF

Szukałem jakiś testów ale nic nie mogłem znaleźć.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

p.s.
    Jeśli ktoś ma inną propozycję w podobnej cenie to chętnie
  • comatus
    Uzależniony
    • 2006
    • 725

Sigma 150-500 --> http://optyczne.pl/index.html?test=o...wu&test_ob=133

Tamron --> http://www.photozone.de/canon-eos/29...report--review

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Zamieszczone przez Alcardo
      Witam wszystkich

Mam mały problem podjęciem decyzji zakupu obiektywy do fotografowania ptaków, samolotów(pokazy ) itp. Zastanawiam się nad trzema obiektywami:

1. Sigma AF 170-500 mm f/5,0-6,3 APO DG
      2. Sigma AF 150-500 mm f/5-6,3 APO DG OS HSM
      3. Tamron SP AF 200-500 mm f/5-6,3 Di LD IF

Szukałem jakiś testów ale nic nie mogłem znaleźć.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

p.s.
      Jeśli ktoś ma inną propozycję w podobnej cenie to chętnie
      Nie wiem w jakiej cenie są te, ale jak chcesz raz a dobrze to Canon 100-400...
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• Alcardo
        • 2010
        • 5

Wolałbym ogniskową zaczynająca się w granicach 200.
        Do 200 mam 70-200 f/4L.

ceny:
        1. ~2900 zł
        2. ~4k
        3. 4.1k niekiedy +

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez Alcardo
          Wolałbym ogniskową zaczynająca się w granicach 200.
          Do 200 mam 70-200 f/4L.

ceny:
          1. ~2900 zł
          2. ~4k
          3. 4.1k niekiedy +
          Ale jakoś strasznie by Ci przeszkadzało posiadanie zooma zaczynającego się od 100 ? Nie sądzę... Te 100-400 to inna liga, w wymienionych przez Ciebie szkłach 500 mm i tak jest średnio użyteczne - 100-400 będzie droższy niż 4.1k ale warty wydatku.
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• jotes25
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3608

Dozbierać niewielką (?) różnicę do 300/4 L IS lub 400/5.6 L (i ewentualny konwerter 1.4x). Te obiektywy są warte każdej złotówki. Raczej nie wydałbym więcej niż 1000 złotych na żadną sigmę czy tamrona...

Komentarz

• Alcardo
              • 2010
              • 5

oczywiście zgadzam się, że to inna liga bo to "L" ale będę musiał dołożyć 1k+

Komentarz

• Wyspa Bahama
                Zablokowany
                • 2010
                • 196

Dozbierać niewielką (?) różnicę do 300/4 L IS lub 400/5.6 L (i ewentualny konwerter 1.4x). Te obiektywy są warte każdej złotówki. Raczej nie wydałbym więcej niż 1000 złotych na żadną sigmę czy tamrona...
                tez tak dlugo sadzilem , dopoki nie sprobowalem tamrona.

np taki 70-200 /2,8 bije na glowe wlasnosciami optycznymi L ki o tym samym zakresie ogniskowych. nie ma IS ale tanszy 2 - 3 razy.
                a wiec taniej i lepszy rysunek - co za sens wiec przeplacac na pancerna obudowe - czy jest ona rzeczywiscie tego warta. i potrzebna?

przeciez ogladajac zdjecie nikt nie badzie je chwalil za pancerna obudowe obiektywu czy cicha prace AF , a jedynie za jakosc rysunku.

wyjasniam , ze nie mam akurat tego obiektywu , wiec nie dlatego chwale . staram sie byc obiektywny i nie ulegac obiegowym pogladom.

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

Zamieszczone przez Wyspa Bahama
                  np taki 70-200 /2,8 bije na glowe wlasnosciami optycznymi L ki o tym samym zakresie
                  Bez takich żartów - f/4 IS to sobie może...
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Poza tym ten wspomniany w pierwszy poście do 70-200 ma się zupełnie nijak - raczej podły jest...
                  Ostatnio edytowany przez Krzychu; 475. Powód: Automerged Doublepost
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• Wyspa Bahama
                    Zablokowany
                    • 2010
                    • 196

Bez takich żartów - f/4 IS to sobie może...
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Poza tym ten wspomniany w pierwszy poście do 70-200 ma się zupełnie nijak - raczej podły jest...

odnioslem sie do wypowiedzi poprzednika iz nie wydalby wiecej niz 1000 zl na ZADNA sigme czy tamrona.

podalem pierwszy lepszy przyklad w ktorym L-ki nie podskocza jakoscia odwzorowania. Takich przykladow jest wiecej.

na dlugich stalkach L , rzeczywiscie canon nie ma konkurencji - ale te obiektywy to cena rzedu ok 20-30 k pln i wiecej .

L nie gwarantuje niczego poza szszelna , pancerna obudowa - jakosc optyczna nie zawsze nalezy do nieporownywalnych w danej klasie ogniskowych. Niektore z L maja zupelnie nieproporcjonalny stosunek ceny do jakosci . Na krotszych ognioskowych znajdziesz zawsze jakas sigme lub tamrona lepszego optycznie i tanszego. nie ta obudowa ( zgoda choc sa i wyjatki , s potrafi zrobic i ladnie mechanicznie obiektywy ) i nie tak cichy af za to jakosc rysunku lepsza.

Sigma ma rowniez wysmienite i drogie obiektywy.
                    Nie najlepsze opinie o sigmie , szczegolnie o jej AF biora sie stad, iz po sigme czesto siegaja kupujacy ze wzgledow oszczednosciowych , kupujac jednak obiektywy tansze ale i nieco slabsze. Rowniez N i C jak i kazdy inny producent maja w swojej ofercie obiektywy slabe.
                    Sigma jak kazdy inny producent , robi i wysmienite i slabsze obiektywy.

Komentarz

• Krzychu
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3611

Zamieszczone przez Wyspa Bahama
                      podalem pierwszy lepszy przyklad w ktorym L-ki nie podskocza jakoscia odwzorowania. Takich przykladow jest wiecej.
                      .
                      A ja podałem przykład który akurat Twój przykład wciąga nosem, tylko raczyłeś go pominąć milczeniem w swoich rozważaniach... Generalnie nie widzę ani u T ani u S obiektywu który byłby bez patrzenia na cenę lepszy od konkurencji u C - pod wieloma względami - kolorów również (już kiedyś pisałem ostrość nie jest najważniejsza).
                      Pozdrowienia,
                      KZ
                      KZ Aviation Photography

Komentarz

• Wyspa Bahama
                        Zablokowany
                        • 2010
                        • 196

A ja podałem przykład który akurat Twój przykład wciąga nosem, tylko raczyłeś go pominąć milczeniem w swoich rozważaniach... Generalnie nie widzę ani u T ani u S obiektywu który byłby bez patrzenia na cenę lepszy od konkurencji u C - pod wieloma względami - kolorów również (już kiedyś pisałem ostrość nie jest najważniejsza).
                        moze skonkretyzujemy.
                        akurat mam pod reka wyniki pomiarow optycznych wyminionych obiektywow robione przez niezalezne laboratorium w D. Sa do znalezienia w sieci ale akurat mam na wydruku wiec zacytuje.
                        Obiektyw optycznie idealny osiagnalby 100%

pomierzone z C5d mk2 - rowniez dla c1ds - tendencyjnie dla c1d mkII , mkIII

c 70-200/2,8 L Is 66%
                        T 70-200/2.8 87%

najwyzszy jaki pomierzono to 88,5% dla sigmy 105 macro

pomierzone z c450d/50d - czyli aps-c

c 70-200/4,0 L IS 80,5%
                        c 70-200/2,8 L Is 81%
                        T 70-200/2,8 88%
                        S 70-200/2,8 82,5%

wiem, zawsze mozna watpic w metode pomiarowa.
                        Ja nieraz przegladam wyniki tego laboratorium i od lat dobrze pokrywaja sie z moimi obserwacjami.
                        Zobacz na optycznych - dawno nie zagladalem , ale chyba ten T 70-200 tez zostal wysmienicie oceniony.

w klasie apc-c najwyzej pomierzono c 200/2,8 L II -91,5%
                        S 105 dg macro pomierzono 90,5% - a wiec o przepasci jakosciowej nie moze byc mowy - przeciwnie , przy przepascie cenowej - wiem to nie te same ogniskowe.
                        Zmierzam ku temu ze zarowno T jak I S maja w programie wysmienite optycznie obiektywy.

Komentarz

• pawciolbn
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 653

Nie mam porównania na FF, ale na 40D używam w robocie zarówno Sigma 150-500 mm f/5-6.3 DG OS HSM, jak i Sigma 50-500 mm f/4-6.3 APO EX DG oraz ostatnio wypożyczony z roboty do domu Canon EF 100-400 f/4.5-6.5L IS USM.

Porównując te trzy modele pod względem wykonania, gabarytów i jakości sprzętu, to wygrywa C 100-400. Stosuję to głównie w foto przyrodniczej. Odzwierciedlenie szczegółów, szybkość i precyzja AF w przypadku Canona przeważa. Moim zdaniem, jeśli wchodzi w grę cena ok 5k PLN, to nawet się nie ma co zastanawiać. Zwłaszcza, że piszesz o foto ptaków i samolotów, a te nie zawsze łapiesz na ziemi, przeważnie w locie, a tu dobra stabilizacja przy np. panningu jest istotna. link do testu C 100-400 masz TU
                          5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• ambaw
                            • 2009
                            • 11

Witam.
                            Przerywając rozważania na temat jakości obrazu, ostrości i wyników testów C i S oraz T - to według mnie przy wspomnianym zastosowaniu (fotografia ptaków, samoloty) pancerna obudowa "L"-ki jak najbardziej się przydaje - i to według mnie jest bardzo ważny argument przy zakupu obiektywu.
                            Pozdrawiam
                            http://www.e-bielecki.pl/

Komentarz

• Wyspa Bahama
                              Zablokowany
                              • 2010
                              • 196

Witam.
                              Przerywając rozważania na temat jakości obrazu, ostrości i wyników testów C i S oraz T - to według mnie przy wspomnianym zastosowaniu (fotografia ptaków, samoloty) pancerna obudowa "L"-ki jak najbardziej się przydaje - i to według mnie jest bardzo ważny argument przy zakupu obiektywu.
                              Pozdrawia
                              mozesz wyjasnic dlaczego przy fotografowaniu samolotow pancerna obudowa sie przydaje ?.

Zreszta S tez ma w programie obiektywy o "pancernej" obudowie.

Jasne im szeczlniejsza i solidniejsa obudowa tym lepiej - to jest niezaprzeczalna zaleta ( ale nie zawsze ) L-ek. natomiast z jakoscia optyczna nie koniecznie L jest synonimem najlepszych wlasnosci optycznych.

Zgoda - na b dlugich stalkach tak.

Istnieje L-ka chyba 28-300 .
                              Obiektyw o najslabszych wlasnosciach optycznych wogole jakie kiedykolwiek pomierzono. Obudowa tez pancerna.

ja tam wole ostre zdjecie z lekkiego obiektywu niz mydlo z pancernej obudowy a i wypadniecie dysku mniej prawdopodobne :-D:-D:-D

Komentarz

Pracuję...