X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rajax
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 20

Jakie oprogramowanie do obróbki

Witam. Zakupiełm 40D bez pudełka i płyt CD. Pytanie w jakie oprogramowanie się zaopatrzyć. Chodzi mi o obróbke zdjęć, i potrzebuje chyba czegoś żeby RAW-y zrzucać do kompa, bo czuytnika CF nie mam.
    Słyszałem o Photoshopie oczywiście, tylko czy nie zgine w tych milionach opcji. To raczej instalka na stacjonarny, ale chciałbym tez coś co moge z pedriva odpalać, bo mam laptopa którego bede zabierał na podróże, ale niestety za wiele nie chce tam instalować, bo miejsca mało, a fotki jeszcze musza wejść.
    Canon 40D. Tamron 17-50 VC
  • MariuszJ
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1697

Zamieszczone przez rajax
    Witam. Zakupiełm 40D bez pudełka i płyt CD. Pytanie w jakie oprogramowanie się zaopatrzyć. Chodzi mi o obróbke zdjęć, i potrzebuje chyba czegoś żeby RAW-y zrzucać do kompa, bo czuytnika CF nie mam.
    Słyszałem o Photoshopie oczywiście, tylko czy nie zgine w tych milionach opcji. To raczej instalka na stacjonarny, ale chciałbym tez coś co moge z pedriva odpalać, bo mam laptopa którego bede zabierał na podróże, ale niestety za wiele nie chce tam instalować, bo miejsca mało, a fotki jeszcze musza wejść.
    Eos utility do zrzucania zdjęć, DPP do obróbki. Jest na płycie, której nie masz. Nie powinienem Ci nic polecać w tym duchu, ale niektórzy po prostu kopiują tę płytę od znajomego.
    Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• malkontent
      Początki nałogu
      • 2007
      • 299

Zamieszczone przez MariuszJ
      Eos utility do zrzucania zdjęć, DPP do obróbki. Jest na płycie, której nie masz. Nie powinienem Ci nic polecać w tym duchu, ale niektórzy po prostu kopiują tę płytę od znajomego.
      Można też poszukać w podforum Software. Jest tam sporo linków do darmowego oprogramowania, także jest opisany sposób jak ściągnąć najnowszą wersję DPP jeżeli nie ma się płytki z instalatorem.

Komentarz

• rajax
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 20

Ok. Jako że nie mam płytek to czy te programy o których piszecie są najbardziej optymalne, czy może inne programy licencjonowane sa lepsze. Bo jezeli tak to jakie, zawsze costam sobie znajdę w necie

Komentarz

• najeli
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 992

Weź lepiej te 30zł zainwestuj w czytnik ;-)
          www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
          C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• sadi31
            Zablokowany
            • 2009
            • 21

Zamieszczone przez rajax
            znajdz program w wersji portable - bez koniecznosci instalowania
            do canonów dobry jest pakiet canon viever, canon utilities - do pobrania ze strony canona
            camera raw, photoshop, lightroom, gimp, acdsee,

Komentarz

• martyna_p
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 49

Do zrzucania zdjęć, to najszybciej i najlepiej mieć czytnik. A do obróbki to albo DPP, albo Ligtroom, choć i w Picassie można rawy obrobić (ale nie polecam)

Komentarz

• allxages
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2549

Zamieszczone przez rajax
                Ok. Jako że nie mam płytek to czy te programy o których piszecie są najbardziej optymalne, czy może inne programy licencjonowane sa lepsze. Bo jezeli tak to jakie, zawsze costam sobie znajdę w necie
                A aparat też znalazłeś u kogoś w plecaku?!

Komentarz

• dziobolek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2634

Lightroom 3 beta chwilowo free do testów, ogólnie Lightroom lub DxO Optics pro 6 polecam.

Pozdrówka!
                  "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                  Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                  tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• deffik
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 54

@Rajax

a potem update'y do najnowszej wersji. Przynajmniej będzie legalnie.

Komentarz

• rajax
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 20

Zamieszczone przez allxages
                      A aparat też znalazłeś u kogoś w plecaku?!
                      A co trzeba być od razu bandytą, żeby program z netu ściągnąć ???
                      Jak jesteś tak od razu z PIS'u to kupiłem za 1650 zł

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc.

Komentarz

• allxages
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2549

Zamieszczone przez rajax
                        Jak jesteś tak od razu z PIS'u to kupiłem za 1650 zł
                        Kupiłeś aparat bez pudełka i bez CD i jeszcze szukasz pirackiego oprogramowania. No sorry, ale dziwisz się że to wygląda dość "podejrzanie"?

Komentarz

• dziobolek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2634

Zamieszczone przez allxages
                          Kupiłeś aparat bez pudełka i bez CD i jeszcze szukasz pirackiego oprogramowania. No sorry, ale dziwisz się że to wygląda dość "podejrzanie"?
                          I co z tego że bez pudełka, to od razu kradziej i bandyta???
                          Ja swoje też wyrzuciłem.
                          Wiesz, ja tam nigdzie nie widzę nic o pirackim oprogramowaniu.
                          Ja też, zanim zdecyduję się na zakup, wolę przetestować wersję próbną
                          których to pełno w sieci i można sobie coś tam ściągnąć,
                          co nie jest równoznaczne z piractwem.

Pozdrówka!
                          "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                          Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                          tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• allxages
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2549

Jeżeli
                            może inne programy licencjonowane sa lepsze. Bo jezeli tak to jakie, zawsze costam sobie znajdę w necie
                            i

Jak jesteś tak od razu z PIS'u
                            nie sugeruje Ci nic o nielegalnym licencjonowanym oprogramowaniu, to ktoś jest naiwny. Możliwe, że ja.

A jeżeli mam racje (no niech autor pytania teraz zaprzeczy, przecież wiadomo że napewno nie o to mu chodziło), to dodając ton jego wypowiedzi, który świadczy o około 15 latach na tej planecie, łatwo idzie mi uwierzyć że tak samo jak łatwo ściąga się kradzione oprogramowanie, tak samo łatwo kupuje się kradziony sprzęt.

Przepraszam za brak wiary w ludzi.

PS. Rozumiem wyrzucanie pudełek, sam bym tak robił gdyby nie fakt że przy odsprzedaży większość lubi te pudełka układać na strychu. Wyrzucanie płyt CD nie rozumiem.

Komentarz

• rajax
                              Dopiero zaczyna
                              • 2010
                              • 20

Głupi kolego jestes i tyle. Jak to mówisz, "Przepraszam za brak wiary w ludzi".

Jak byś był trochę sprytniejszy, to widział byś że podstawą tego czy sprzęt jest legalny, jest dowód zakupu i gwarancja, którą POSIADAM ! Jeżeli brak pudełka i płyt CD jest dla Ciebie wyznacznikiem tego że jestem paserem, to lecz się, lub zapisz do partii Jarka Kaczyńskiego. Zresztą piszesz nie na temat w moim poście i zmuszasz innych do tego, także mnie. Co do wieku to przemnóż swoje śmieszne wyliczenia razy dwa, jezeli potrafisz.

Jak juz inni zauważyli, nie ma nic złego w tym jak sobie potestuję wersję danego programu za free. A co zrobie potem to moja sprawa.

Dzięki za wypowiedzi na temat. Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...