X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gixxxer
    Bywalec
    • 2009
    • 128

Jak przechowujecie dane ???

Jak wygląda u Was proces od zrobienia zdjęcia do przechowania danych (po rozliczeniu z klientem)

Inaczej mówiąc - jaką drogę przebywa plik, jaką prowadzicie selekcję, jakie zostawiacie pliki, jak i w jaki sposób prowadzicie w PC-cie porządki tak, aby zajmując minimum miejsca na HD bardzo szybko odnaleźć konkretne zdjęcie

Zgrywacie fotki na DVD/HD ??? W jaki sposób przechowujecie dane i w jakiej formie (raw, jpeg, wywołany jpeg ... )

Sorki za lawinę pytań, ale od jakiegoś czasu prowadzę żonglerkę na dwóch komputerach i dwóch dyskach przenośnych i z biegiem czasu jest coraz gorzej z odnajdywaniem zdjęć.
  • gixxxer
    Bywalec
    • 2009
    • 128

jak długo i na czym trzymacie kopie zapasowe

Komentarz

• Tezet-gdynia
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1283

U mnie kazdy zrzut karty wyglada tak - katalogami:

1) RAW
      2.a) wstepna obrobka jpg/tiff z rawa pionowe - full res
      2.b) wstepna obrobka jpg/tiff z rawa poziome - full res
      3) jpg/tiff po dokladnej obrobce - full res - czesc zdjec
      4) jpg zmniejszone do 800px na dluzszym boku - calosc
      5) jpg po selekcji do galerii - 800px na dluzszym boku - czesc zdjec
      6) jpg po selekcji go galerii - 800px - wrzucone w rar - calosc

Calosc na dwoch dyskach - jeden w stacjonarce, drugi w laptopie Moze chore, bo polowa niektorym moze sie wydawac niepotrzebna, ale teraz powierzchnie dyskowe sa na tyle tanie ze nie patrze czy jeden zrzut z karty zajmie mi 2gb czy 6gb. Skonczy sie miejsce, to dokupi sie dysk/i
      www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• bebesky
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1231

Zamieszczone przez gixxxer
        z biegiem czasu jest coraz gorzej z odnajdywaniem zdjęć.
        żeby to ułatwić wymyślili coś takiego jak możliwość dodania do każdego zdjęcia opisu i tzw słów kluczowych.

Komentarz

• mk307
          Początki nałogu
          • 2007
          • 277

Ja trochę prościej, RAW obróbka do JPG, podzielenie na foldery z fazy imprezy, Kopia na DVD, archiwum segregator, zostawiam na HDD tylko wybrane fotki przekazane dla klienta końcowego, więcej lub mniej w zależności od rodzaju zlecenia.
          Canon FF i słoików kilka

Komentarz

• dr_bonzo
            Coś już napisał
            • 2009
            • 74

Zamieszczone przez bebesky
            żeby to ułatwić wymyślili coś takiego jak możliwość dodania do każdego zdjęcia opisu i tzw słów kluczowych.
            Jak czym i gdzie - bo doszedłem do tego samego punktu i sie nie znam

Komentarz

Pracuję...