X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aztek
    Bywalec
    • 2009
    • 137

światło + lampa

Chciałem zapytać jakie oświetlenie polecacie do fotografii aktu . Myślałem nad zakupem lampy studyjnej ok 200w, chcę operować tylko 1 żrudłem światła . Lepiej w tym temacie sprawdzi się ( lampa + softbox , lampa + czasza , lampa +strumiennica , lampa + plaster miodu kierujący swiatło do przodu) . Inne propozycje jakie i dlaczego ...
  • aligator16
    Początki nałogu
    • 2008
    • 457

Polecam książkę freemana o oświetleniu w studio czy coś w podobie ;] Oświetlenie będzie podobne to co mody portretów, nie ma takiego czegoś jak oświetlenie do aktów ;]
    Jeżeli 1 lampa to ja bym brał min 300Ws, optymalnie byłaby by 600 - zależy jeszcze jakie pomieszczenie i czy chcesz uzyskiwać małą GO.
    I do tego wziąłbym dużą oktę, plus jakiś dish.

Komentarz

• sebfoto
      Początki nałogu
      • 2009
      • 380

Zamieszczone przez aligator16
      Polecam książkę freemana o oświetleniu w studio czy coś w podobie ;]
      Michael Freeman - Fotografia Studyjna, wyd. Naukowo-Techniczne, W-wa 1993
      EN: The Photographer's Studio Manual, wyd. Nicolas Enterpsises Limited, London
      Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Komentarz

• aztek
        Bywalec
        • 2009
        • 137

Jeżeli 1 lampa to ja bym brał min 300Ws, optymalnie byłaby by 600 - zależy jeszcze jakie pomieszczenie i czy chcesz uzyskiwać małą GO.
        pomieszczenie do zagospodarowania mam 4m x 9m wysokie ok 4,5m okno wschodnie 2m x 4m na wysokości 1m , okno zachodnie 1m x 2m na wysokości 3,5m świetny świetlik od godz 15 ...

wstępnie planowana Lampa światła ciągłego 500W
        Producent: Sun-Box Cena: 380.00 :-P

tak mała Go też wykorzystywana będzie dlatego pytam o strumiennice bo ma mocne ostre i prawie punktowe światło

Komentarz

Pracuję...