X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rosim
    Początki nałogu
    • 2005
    • 368

Pejzaż górski - polar

Witam, moje pytanie będzie krótkie - w jaki sposób poprawić kontrast zdjęcia, na przykład takiego:

wykonanego w górach w warunkach mniejszej przejrzystości powietrza? Stosowanie polara? A może inny filtr? Proszę o podpowiedź.
  • RomanS
    Uzależniony
    • 2007
    • 830

Radzilbym szary filtr polowkowy o bardzo plynnym przejsciu.

Komentarz

• caveman
      Bywalec
      • 2007
      • 239

Generalnie to polar nic nie pomoże na zachmurzone niebo. Generalnie polar daje najlepsze efekty nie dość że na "niebieskim" niebie ale jeszcze odpowienio ustawiony w stosunku do słońca.
      W tym przypadku, tak jak napisał RomanS, najlepiej zdałby egzamin szary filtr połówkowy. Powiedziałbym natomiast, że taki o "ostrym" przejściu i najlepiej jeszcze Cokin, coby nie mieć zawsze podziału 50:50.

Komentarz

• Amok
        Początki nałogu
        • 2008
        • 256

jak kolega napisał wyżej [RomanS]
        filtr połówkowy szary-gradacyjny i powinno być dużo lepiej
        a reszta to kwestia umiejętności obróbki
        / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
        http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
        http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Komentarz

• sprocket73
          Początki nałogu
          • 2008
          • 489

Filtr polaryzacyjny to super sprawa do górskich widoczków. Nie tylko niebieskie niebo i białe chmurki, ale i bardzo żywe kolory zieleni na trawie, drzewach (szczególnie liściastych), lub żółtoczerwone barwy jesieni. Tylko że do filtra polaryzacyjnego musi być bezchmurne niebo, chociaż częściowo. Przy zachmurzeniu całkowitym światło jest tak rozproszone, że polar nie daje żadnego efektu i tylko zabiera światło.
          SPROCKET
          80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
          Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• zaitsev
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1660

Tutaj by wystarczył RAW..

Komentarz

• airhead
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2495

w tym wypadku niewiele da się zrobić, bo tu brak przejrzystości powietrza dał ten brak kontrastu
              jakbyś robił na czarno-białym filmie, poleciłbym filtr pomarańczowy
              więc wiele się nie wymyśli
              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• patricko
                Zablokowany
                • 2009
                • 43

szara polowka z miekkim przejsciem + zabawa z rawem (kontrasty w swiatlach i cieniach, swiatlo wypelniajace)

Komentarz

• rosim
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 368

Mogę prosić o podpowiedź co do konkretnewgo filtra, tj. ew. firmy i przede wszystkim oznaczenia? Nigdy nie stosowałem szarych połówek, a w opisach sklepowych są np. filtry szare, ale brak dalszego wskazania, czy sa to filtry połówkowe, czy szare, ale nie połówkowe.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Aha, myślę o filtrze nakręcanym na gwint (bez przejściówek), nie przeszkada mi podział kadru 1/2, dlatego prosze nie wskazywać prostokątnych filtrów firmy Cookin
                  Ostatnio edytowany przez rosim; 1086. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• patricko
                    Zablokowany
                    • 2009
                    • 43

Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

wybo jest spory od bardzo drogich heliopanow i b&W po hoya- najlepszy stosunek ceny do jakosci; podstawowa sprawa to musisz wybrac dla siebei krotnosc filtra

Komentarz

Pracuję...