X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alv
    Bywalec
    • 2005
    • 122

Zamieszczone przez VDR
    Dlatego ten watek zatytulowalem [obalanie mitow] aby nowym osobom, ktore beda przeczesywac forum zaoszczedzic rozterek :>
    ...no to chyba w interesie wszystkich nowych osób, przeczesujących to zacne forum, czas obalic podstawowy mit. Zaoszczędzić im wielu rozterek. Podstawa to satysfakcja z własnych zdjęć. Hoty/deady/BF/FF/ syfy na matrycy/ zle dobrane szkła itd, itp....nie odbierajcie ludziem przyjemności robienia fot!!!
    Po takiej lekturze z kazdego amatora mozna zrobic "technokrate" robiacego testy z dekielka...brrrr...ohyda

Dajcie ludziom zyc i cieszyc sie z tego co maja
    skromny dorobek...www.pbase.com/alv32

Komentarz

• VDR
      Coś już napisał
      • 2005
      • 51

Zamieszczone przez Alv
      Zaoszczędzić im wielu rozterek. Podstawa to satysfakcja z własnych zdjęć.
      A tu sie nie zgodze do konca. O ile "hot" przy dlugich czasach to fakt i test dekielkowy, ktory zaproponowalem mial posluzyc do zrobienia
      jedynie statystyki -- jak duzo, przy jakim czasie, aby moc mniej wiecej oszacowac "jakiej klasy" jest dana matryca...
      O tyle BF/FF moze satysfakcje z wlasnych zdjec zepsuc -- tym bardziej jak ktos zapragnie potrenowac robale niz znajomych na grillu...I akurat tego problemu, ktory sie zdarza uzytkownikom bym nie ignorowal. Bo zonk moze byc duzy, jak ktos sie za makro po roku czasu wezmie...

Brudy na matrycy -- ten temat tez IMHO jest wazny, bo moj nowy aparat rowniez skladany byl w tartaku (wyszlo jak pojechalem pocpykac spadachroniarzy). Mile nie bylo -- satysfakcje diabli wzieli podczas stemplowania w GIMPie, a niestety byloooo co stemplowac I chcac nie chcac, czeka mnie czyszczenie tej "matrycy" bo na poczatku sierpnia Ketrzyn, pod koniec sierpnia Radom i jakos nie usmiecha mi sie kolejne stemplowanie w GIMPie.
      Ostatnio edytowany przez VDR; 2429.
      http://art.debesciak.net (w trakcie realizacji)...

Komentarz

• greg801
        Coś już napisał
        • 2005
        • 62

pozwole ze wtrace do tego tematu, a mianowicie jak zakupilem eosa 350D i zrobilem test przy zamknietym dekielku , patrze a tu dwa czerwone kropeczki mam, po miesiacu uzywania zrobilem znowu test patrze i nie ma tych czerwonych kropek hmm jak to mozna wytlumaczyc?

Komentarz

• krecio
          Początki nałogu
          • 2004
          • 470

CUD!!!!!
          pozdr.
          krecio

5D + 5D Mk III

Komentarz

• McKane
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2015

Zamieszczone przez greg801
            pozwole ze wtrace do tego tematu, a mianowicie jak zakupilem eosa 350D i zrobilem test przy zamknietym dekielku , patrze a tu dwa czerwone kropeczki mam, po miesiacu uzywania zrobilem znowu test patrze i nie ma tych czerwonych kropek hmm jak to mozna wytlumaczyc?
            To zupelnie nowa technologia Canona nazywajaca sie APR (Automatic Pixel Reparation)
            http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Pszczola
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1760

Test do bani! Pewnie dekielek byl felerny (niestandaryzowany) i nie trzyma parametrow.
              EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• greg801
                Coś już napisał
                • 2005
                • 62

Pszczola@ niby skad wiesz ze test do bani hehehe wiem ze zartujesz lol

Komentarz

• tomi
                  Coś już napisał
                  • 2004
                  • 66

patrze a tu dwa czerwone kropeczki mam, po miesiacu uzywania zrobilem znowu test patrze i nie ma tych czerwonych kropek hmm jak to mozna wytlumaczyc?
                  Miałem podobnie, choć dekielka nie fotografowałem:

a dlaczego się same naprawiają, to nie wiem, byle to i w przyszłości działało

Komentarz

• Darek_b
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 46

Zamieszczone przez Vitez
                    Nadal nie rozumiem... skraca ale z ilu do ilu? Bo w sporcie rozumiem - skrocenie z 1/30 do 1/500 moze dac wiele... jednak w astrofotografii czasy chyba siegaja 15 sekund i dluzej a tu juz wcale nie obowiazuje zasada ze jeden stopien iso to 1EV krocej .
                    Skraca czas naświetlania z wielu godzin do kilku, kilkunastu minut.
                    W astrofotografii czasy rzędu 15 sekund służą wyłącznie do sprawdzenia poprawności ostrzenia czy potwierdzenia właściwego kadru.
                    15 sek to naprawdę śmiesznie mało.
                    W 300d różnica między ISO800 a 1600 jest już przy tym drugim dyskfalifikująca ze względu na szumy.
                    EOS 6D + 5D mkII, Samyang 14mm /2.8, Samyang 35 mm/1.4, Sigma EX 50/1.4, C 24-105/4 IS, C70-200/4 IS, MTO 11CA -1000mm, Maksutow 127/1500mm

Komentarz

• Darek_b
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 46

Zamieszczone przez McKane
                      Pewnie dlatego ze niebosklon z pozoru nieruchomy w blizszym "kontakcie" okazuje sie nieslychanie zapierdzielac. ISO 800 skraca wiec uzywane czasy (cos jak w sporcie tylko zawodnikow jakby wiecej) nie powodujac jednoczesnie duzego zaszumienia zdjecia
                      Nie jest nieruchomy nawet pozornie (widziałeś wschód lub zachód Słońca?:grin: )
                      Aby zniwelować "zapierdzielanie" używa się montaży z prowadzeniem.
                      Wykonują jeden obrót na dobę .
                      EOS 6D + 5D mkII, Samyang 14mm /2.8, Samyang 35 mm/1.4, Sigma EX 50/1.4, C 24-105/4 IS, C70-200/4 IS, MTO 11CA -1000mm, Maksutow 127/1500mm

Komentarz

• McKane
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2015

Zamieszczone przez Darek_b
                        Nie jest nieruchomy nawet pozornie (widziałeś wschód lub zachód Słońca?:grin: )
                        Ja to wiem Patrzac po ksiezycu czy sloncu to widac idealnie. Ja jednak pisalem bardziej o gwiazdach (wiem wiem slonce to tez gwiazda) ktore dla laika stoja w miejscu
                        http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Darek_b
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 46

Zamieszczone przez McKane
                          Ja to wiem Patrzac po ksiezycu czy sloncu to widac idealnie. Ja jednak pisalem bardziej o gwiazdach (wiem wiem slonce to tez gwiazda) ktore dla laika stoja w miejscu
                          A gwiazdy nie zachodzą ?
                          Przecież to jest wywołane obrotem Ziemi.
                          Ale to już daleki OT .Sorry.

Komentarz

Pracuję...