X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 2marekm
    Początki nałogu
    • 2007
    • 419

Canon 50/1.4

Od jakiej "dziury" Wasza stałka Canon 50/1.4 jest ostra ?
    Czy jest jakaś inna alternatywa w stosunku do tego obiektywu ?
  • adamskladak
    Coś już napisał
    • 2008
    • 83

moja jest ostra od pelnej dziury ,ale nie robilem zadnych ksiazkowch testow
    zazwyczaj i tak przymykam do 1,8 albo mocniej gdyz nie zawsze uzywam az tak malej GO
    a co do alternatywy to masz:
    - tansza C (mialem dla mnie AF bylo za wolne)
    - drozsza C (nie mialem bo mnie niestac)
    - no jeszcze Sigme 1.4 niektorzy chwala ja (nie lubie nie firmowych obiektywow bo wiadomo jak to jest a do tego jest drozszy od C)

pozdrowienia
    Pozdrowienia
    -------------------
    CANON i szkielka

Komentarz

• trzeszcz6
      Bywalec
      • 2008
      • 188

ten którego używam czasem (nie mój) jest używalny od 1.4 oczywiście jak nie zrobię żadnego blędu i jest to trafione zdjęcie pzdr
      5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Komentarz

• E.3
        Bywalec
        • 2009
        • 141

Moja sztuka była bardzo akceptowalna od 1.4
        Jednak taka przysłona jest rzadko używana przeze mnie...

Alternatywa? Sigma 1.4 - wg. mnie znacznie solidniejsza, ale znacznie ciężej trafić dobry egzemplarz.
        Moje graty: EOS 350, 50 f/1.8 (plastik fantastik) i IT

Komentarz

• Maroos
          Bywalec
          • 2007
          • 101

Też się zastanawiam pomiędzy canonem a sigmą i sigma wygląda na solidniejszą, ale jest droższa.
          Można podpiąć do body w sigma pro centrum i pstryknąć sobie fotki.
          http://www.pomagamyjulkowi.zafriko.pl/kat/2__1__podatku

Komentarz

• Bolek02
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 3225

To całkiem przyzwoite szkło od 1,4 - rysuje poprawnie i dość rzadko chybia. Jak ktoś przymyka do 1,8 i więcej ,to lepiej kupić dużo tańszą wersje 1,8
            Osobiście miałem, używałem na 50D i był ostry od pełnej dziury.
            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• E.3
              Bywalec
              • 2009
              • 141

Przymykanie to nie powód do kupna wersji 1.8, bo przecież jest jeszcze kwestia szybkości i celności af. Kwestia czy ktoś jest w stanie dołożyć taką kwotę na rzecz af'u, f/1.4 i trochę lepszej budowy.

Komentarz

• marekb
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2273

Zamieszczone przez E.3
                Przymykanie to nie powód do kupna wersji 1.8, bo przecież jest jeszcze kwestia szybkości i celności af. Kwestia czy ktoś jest w stanie dołożyć taką kwotę na rzecz af'u, f/1.4 i trochę lepszej budowy.
                z tym rzymykaniem to prawda, ale co do szybkości to chyba mówisz o super-warunkach bo ja własnie głównie ze wzgledu na problemy z ostrzeniem prawie tego szkła nie używam

Komentarz

• E.3
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 141

Zamieszczone przez marekb
                  z tym rzymykaniem to prawda, ale co do szybkości to chyba mówisz o super-warunkach bo ja własnie głównie ze wzgledu na problemy z ostrzeniem prawie tego szkła nie używam
                  Z mojego doświadczenia powiem, że szkiełko całkiem dobrze sobie radzi z szybkim i celnym ustawieniem ostrości... chyba że nie trafiłem na równie złe warunki co Ty.

btw. mówimy o wersji 1.4?

Komentarz

• ghrond
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 138

Zamieszczone przez E.3
                    Z mojego doświadczenia powiem, że szkiełko całkiem dobrze sobie radzi z szybkim i celnym ustawieniem ostrości... chyba że nie trafiłem na równie złe warunki co Ty.

myślę, że Markowi chodziło np o wywijańce weselne. miałem ostatnio okazję porównać w takich warunkach 50 1.4 z 50L. Do tego czasu myślałem, że 50 1.4 to fajne szkło
                    my space: fotografia koncertowa | blog | uex

Komentarz

• Bolek02
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 3225

Zamieszczone przez E.3

Tak szkiełko dobrze sobie radzi przy portretach, ale ten AF to jednak do demonów szybkości nie należy
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez E.3
                      Faktycznie 1,4 jest konstrukcyjnie porządnie wykonany i znacznie solidniejszy od 1,8 ale na zdjęciach tego nie widać
                      Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181. Powód: Automerged Doublepost
                      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• maxpawel
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 120

Przez kilka lat używałem C 50/1,4 i rok temu, pod wpływem opinii kilku ludzi i własnym próbom kupiłem Sigmę 50/1,4. Zrobiłem sobie test równoległy na 5D2 i 1DMkIII. Zdjęcia z tego testu jakiś czas wisiały do pobrania, każdy mógł sam sobie zobaczyć. No i... szybko sprzedałem obiektyw Canona.
                        Na optyczne.pl (abstrahując od zróżnicowanej opinii na temat ich testów albo raczej komentarzy do nich) są poniższe wykresy MTF

Canon EF 50/1,4 USM:

Sigma 50/1,4 EX DG HSM:

Dopiero przy otworze f16 parametry obu obiektywów dadzą się porównać. Zresztą Canon zaczął ponoc pracować nad nowym obiektywem tej klasy, który mógłby konkurować z Sigmą. Sorry

Komentarz

• Przemek_PC
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2456

W kwestii C50 1,4 a 1,8 ile listków przysłony ma 1,4? Czy tak jak 1,8 5 listków a co za tym idzie produkuje pięciokątne bliki ?

Komentarz

• maxpawel
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 120

C50/1,4 ma 8 listków a Sigma 50/1,4 ma 9 listków

Komentarz

• C80
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 855

Zamieszczone przez Bolek02
                              Jak ktoś przymyka do 1,8 i więcej ,to lepiej kupić dużo tańszą wersje 1,8
                              To byłoby logiczne gdyby w 50/1.8 na f/1.8 uzyskiwalo się identyczne efekty jak na 50/1.4 przymkniętym do f/1.8. Ale 50/1.8 tez przeważnie trzeba przymknąć, żeby uzyskac dobry efekt i "żyletkę".

Nie wiem jak w innych egzeplarzach, ale u mnie i u kumpla ostrość widze od ok. f/2.2, poniżej mydło.

Z jasnym szkłem jest jak z szybkim Audi, na codzień nie jeździ się 220 km/h. Ale czasami...
                              [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

Pracuję...