X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piciu81
    • 2010
    • 14

który Tamron??

Hejka
    Przymierzam się do zakupu szkła,wiem że będzie to Tamron 17-50, tylko nie wiem czy VC czy nie? jedni piszą że dobry VC, inni że bez lepszy, sam już nie wiem kurcze :P
    co byście radzili? dodam że body to 40d
    40D+BG-2EN+S 17-50 f/2.8+T 28-75 f/2.8+C 70-210 f/4+coś na FD+...searching:-D
  • zaitsev
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1660

Optycznie są praktycznie takie same.
    Wszystko zależy czy potrzebujesz stabilizacji czy nie.
    Zresztą było 150 razy.

Komentarz

• Quise
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 25

Ja kupiłem wersje bez stabilizacji, do zdjęć "z ręki" mi wystarcza póki co, a jak będziesz używał statywu to ta stabilizacja wydaje się zbędna. Takie moje zdanie

Komentarz

• mar_ko
        Bywalec
        • 2010
        • 143

Ja kupiłem niedawno używanego (ale jeszcze na gwarancji) 17-50 bez VC. Też miałem dylemat, ale po kilkunastu dniach używania powiem tak - stabilizacji mi nie brak. (A kilkaset PLN-ów zostało w kieszenie). Zdjęcia jakie zrobiłem w większości wyszły zadowalająco (dla mnie). Te które nie wyszły zadowalająco to z mojej winy. Obiektyw sprawdza się idealnie. Światło 2.8 robi swoje - szczególnie w Błędnych Skałach :-D

Komentarz

• MatusP
          Początki nałogu
          • 2008
          • 442

Moim zdaniem: jak nówka - stabilizowany, używka - zwykły. Różnica w cenie nówek jest IMO zbyt mała, żeby nie dopłacić do VC.
          BLOG

Komentarz

• Bolek02
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 3225

Zamieszczone przez mar_ko
            Ja kupiłem niedawno używanego (ale jeszcze na gwarancji) 17-50 bez VC. Też miałem dylemat, ale po kilkunastu dniach używania powiem tak - stabilizacji mi nie brak. (A kilkaset PLN-ów zostało w kieszenie). Zdjęcia jakie zrobiłem w większości wyszły zadowalająco (dla mnie). Te które nie wyszły zadowalająco to z mojej winy. Obiektyw sprawdza się idealnie. Światło 2.8 robi swoje - szczególnie w Błędnych Skałach :-D
            Uczyniłem tak samo i nie żałuje - mój w momencie zakupu miał 2 m-ce, żadnych śladów uzywalności i ostry jak diabli. Stabilizacji w tym zakresie mi nie brakuje
            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• W0LF
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 23

Ja mam T 17-50 bez stabilizacji. Zakładając że optycznie są idantyczne... To polecam wersje ze stabilizacją ze względu na jakość wykonania. Dokładnie chodzi o gumę na obudowie od zmiany ogniskowej, rozciągneła się zwiekszająć obwód ok. o 1 cm. Wiadomo na zdjęcia nie ma to wpływu ale drażni ...

Komentarz

• namoamo
                Uzależniony
                • 2009
                • 928

Tak, ja co prawda wyboru nie mialem bo były tylko z VC ale potwierdzam budowę, solidna, masywna "loszka" :-)
                Flickr

Komentarz

• gadget_zary
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1046

W0LF to akurat jest chyba bolączką nie tylko 17-50 bez VC.
                  Znajomy ma 28-75 i ma podobny problem.

Komentarz

• W0LF
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 23

Zamieszczone przez gadget_zary
                    W0LF to akurat jest chyba bolączką nie tylko 17-50 bez VC.
                    Znajomy ma 28-75 i ma podobny problem.
                    wiem
                    28-75 tez mam i robi sie to samo, mam go krócej wiec poki co "bańka" jest mniejsza

Komentarz

• grsi
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 49

obiektyw ze stabilizacją ma zmienioną i lepszą optykę (inny układ soczewek) poprawia aberrację chromatyczną i ostrzy na całym kadrze

Komentarz

Pracuję...