X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 7Synek7
    Zablokowany
    • 2010
    • 16

400D czy warto dopłacac do 450D?

Tak jak w temacie czy warto dopłacać do 450d jeżeli mam okazje kupić zestaw 400D(body,kit,wszystkie papierki,pudełko,statyw)za 1000zł a za samo body 450d trzeba liczyć 1200zł.Dodam tylko że zaczynam z fotografią i oszczędność też się dla mnie liczy bo nie mam stałych dochodów.Czy warto zatem dopłacać te 300-400zł na 450D,jest o tyle lepszy jak dla amatora??
  • MatusP
    Początki nałogu
    • 2008
    • 442

Live View, 12-megowa (podobno trochę lepsza) matryca, pomiar punktowy, minimalnie większy korpus - pierwsze plusy dla 450d, które przychodzą mi na myśl. Jeśli chcesz kupić 400d z kitem, to na 90% będzie to stary kit, który jest dużo gorszy od nowego ze stabilizacją.
    Skoro jednak masz możliwość kupienia 400tki w zestawie za tysiąc złotych, to może warto się na to zdecydować i dokupić od razu 50/1.8 (i zapomnieć o tej ogniskowej w kicie, bo ten stary daje radę tylko w zakresie 18-35) - też będzie ok.
    Jest jeszcze 1000d - nie jest gorszy od 400d, a sprzedawany z nowym kitem. Zorientuj się w temacie, bo to może się okazać najlepsze wyjście.
    BLOG

Komentarz

• Kanghoy
      Bywalec
      • 2010
      • 209

Do tego świetny wyświetlacz LCD w 450(super odwzorowanie kolorów, czy ostrości, można spokojnie oceniać zdjęcie na wyświetlaczu) w porównaniu do 400tki(moim zdaniem nadaje się tylko do spojrzenia na histogram), użyteczne iso1600. Ale i tak szkła ważniejsze od puchy ;].
      google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Komentarz

• MatusP
        Początki nałogu
        • 2008
        • 442

Zamieszczone przez Kanghoy
        świetny wyświetlacz LCD w 450(super odwzorowanie kolorów, czy ostrości, można spokojnie oceniać zdjęcie na wyświetlaczu)
        Z tego, co wiem, to ten sam wyświetlacz, co w 40d, a tam jest on uważany za największą wadę
        BLOG

Komentarz

• Kanghoy
          Bywalec
          • 2010
          • 209

W 450d jest boski wyświetlacz, w 40d tragedia. mam 450d i 40d wiem co mówie.

Komentarz

• michael_key
            Fotografujący
            • 2009
            • 2129

Zamieszczone przez MatusP
            Z tego, co wiem, to ten sam wyświetlacz, co w 40d, a tam jest on uważany za największą wadę
            W 450D wyświetlacz jest dobry to w 40D jest tragedia.
            Wiem bo miałem obie puchy. Niby oba ten sam wymiar, ale jakby zupełnie inne konstrukcje.

Komentarz

• 7Synek7
              Zablokowany
              • 2010
              • 16

a jest jakiś w miarę przyzwoity obiektyw do 400D zamiast kita tak do 400zł czy za taką cenę to nie warto zamieniać kita?

Komentarz

• Kanghoy
                Bywalec
                • 2010
                • 209

450d ma lepiej odwzorowane kolory niż połowa laptopów...

Za taka kasę jedynie kit w wersji IS i 50 /1.8.

Komentarz

• MatusP
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 442

Zamieszczone przez michael_key
                  W 450D wyświetlacz jest dobry to w 40D jest tragedia.
                  Wiem bo miałem obie puchy. Niby oba ten sam wymiar, ale jakby zupełnie inne konstrukcje.
                  Zamieszczone przez Kanghoy
                  W 450d jest boski wyświetlacz, w 40d tragedia. mam 450d i 40d wiem co mówie.
                  Oj, sorry, zawsze myślałem, że to to samo...
                  BLOG

Komentarz

• jeff.lebowski
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 171

Ja zdecydowanie odradzam starego kita 18-55 bez stabilizacji. To był mój pierwszy obiektyw i o mało nie zniechęcił mnie do Canona. Jednak zamiast zmieniać system kupiłem Tamrona 17-50mm i różnica w zdjęciach była kolosalna. Nowy kit canona 18-55mm IS jest naprawdę dobrym szkłem biorąc pod uwagę pieniądze, które za niego płacisz.

Moja rada nie kupuj 400D z kitem, kup albo 400D body i dołóż kit IS albo jeszcze lepiej od razu 50mm 1.8 (zależy jakie zdjęcia chcesz głównie robić) albo dołóż parę złotych i kup 450D.
                    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Komentarz

• rosim
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 368

Mam 450D już prawie 2 lata i jak dla mnie jest to świetny aparat - w ogóle nie myślę na razie o jego wymianie, natomiast obiektywy zmieniałem już wiele razy.

Komentarz

• Cluer
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 192

czy 450 ma już pomiar punktowy światłą ?
                        wydaje mi się ze tak i to jest duuuuuża zaleta.
                        40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Komentarz

• Kanghoy
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 209

Tak, ma.

Komentarz

• Paviarotti
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 135

Ja bym dołożył, myślę, że warto. Do tego dołożyć jakąś tanią stałkę (50/1.8) i za taką cenę fajny zestaw.
                            5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Komentarz

• Bolek02
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 3225

Na początek kup body 450d i kita z IS-em. Napewno nie będziesz żałował. Różnica jest dość spora, bo to nowsze body niż 400D i jak Koledzy wcześniej pisali lepiej wyposażone.
                              Używałem tej puchy przez rok i nie było żadnych problemów.
                              Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

Pracuję...