X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mateuszkaratysz
    Początki nałogu
    • 2009
    • 330

40D wymiana LCD

Zastanawiał się ktoś nad techniczną możliwością wymiany głównego LCD, w 40D na tego z 50D ?

Pytałem na Żytniej, oni nie podejmują się wykonania takiej usługi. Uzasadnienia nie było, ale wiadomo, że chodzi o politykę firmy.
  • Chuck
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 44

A 40 i 50D różnią się tylko panelem LCD czy jest jeszcze moduł odpowiadający za inne rozdzielczości 230/920 ?
    1. ma zawsze racje,
    2. Jeśli nie ma racji patrz pkt.1

Komentarz

• mateuszkaratysz
      Początki nałogu
      • 2009
      • 330

panele mają po 3 cale różnią się rozdzielczością. Nie jestem elektrotechnikiem, więc nie wchodzę w szczegóły, ale sądzę, że jest to do zrobienia.

Chciałem się dowiedzieć na forum czy ktoś już coś z tym kombinował, niebawem odwiedzę nieautoryzowany serwis w Poznaniu, i się przekonam.

Być może Canon zabezpieczył się przed tego typu działaniem ze strony użytkowników i wsadził do środka coś co nie pozwoli na wymianę LCD.

Komentarz

• 4kwiatek
        Bywalec
        • 2006
        • 230

Hi...
        Zamieszczone przez mateuszkaratysz
        panele mają po 3 cale różnią się rozdzielczością. Nie jestem elektrotechnikiem, więc nie wchodzę w szczegóły, ale sądzę, że jest to do zrobienia.

Chciałem się dowiedzieć na forum czy ktoś już coś z tym kombinował, niebawem odwiedzę nieautoryzowany serwis w Poznaniu, i się przekonam.

Być może Canon zabezpieczył się przed tego typu działaniem ze strony użytkowników i wsadził do środka coś co nie pozwoli na wymianę LCD.
        Myślę że C nie musiał się "zabezpieczać". C jak sądzę - nie produkuje tych paneli. Tym samym konstrukcja aparatu jest dedykowana mechanicznie i elektrycznie pod konkretny model (a często modele kilku firm trzecich). Dodatkowo - jak każdy wyświetlacz - ten też wymaga fragmentu kodu zwanego driverem. Tak więc podejrzewam że dodatkowo musiałbyś zmodyfikować też kod aparatu. Oczywiście to ciągle uproszczenie które zakłada że sterownik obrazu jest zintegrowany z wyświetlaczem i łączy go ta sama magistrala w obu aparatach z płytą główną (co znowu nie jest oczywiste)

Pozdrawiam...

P.S. W firmie gdzie pracuję - używamy zarówno paneli robionych dla nas, jak i takich które są "z półki" . Zapewniam Ciebie że jest w czym wybierać na rynku.

Komentarz

• irekaro
          Początki nałogu
          • 2007
          • 262

ten temat już dawno temu ktoś poruszył- i wyszło, że się nie da.
          canon

Komentarz

• marecky
            Bywalec
            • 2010
            • 128

Możliwość wymiany zapewne istnieje, ale taniej wyjdzie kupić 50d.:wink:

Komentarz

• zieli33
              Bywalec
              • 2010
              • 193

Digic 3 vs Digic 4
              powodzenia
              C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Komentarz

Pracuję...