X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JACOB1000
    • 2010
    • 4

pstrykalem kilka na av i tv, a zdjecia mnie interesuja bardziej przyciemnione albo BW

Komentarz

• jacek_73
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 2587

Zamieszczone przez JACOB1000
      pstrykalem kilka na av i tv, a zdjecia mnie interesuja bardziej przyciemnione albo BW
      dlatego też najlepiej zapisywać pliki w rawach, by w chwili pstrykania skupić się tylko i wyłącznie na ujęciu, a ściemniać czy co tam sobie chcesz, wykonując w programie graficznym na spokojnie w domu...ale o tym już kolega leopold wspominał...
      Pozdrawiam.
      Jestę fotografę
      miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• leopold
        Bywalec
        • 2009
        • 125

Zamieszczone przez JACOB1000
        Witam jeszcze raz
        Pomimo ogromnych możliwości post-processingu, najlepsze zdjęcia wychodzą wtedy, gdy już ekspozycja "cyfrowego negatywu" jest optymalna. O ile stosując zapis w formacie RAW można praktycznie dowolnie zmieniać podczas obróbki balans bieli, to ekspozycji zrobionej z obcięciami nie da się naprawić. Dlatego niezwykle pomocne jest korzystanie na bieżąco podczas fotografowania z podglądu histogramu zdjęcia, gdyż od razu widać, czy histogram nie jest obcięty (albo, oczywiście, czy jest obcięty, ale zgodnie z naszymi oczekiwaniami lub wymaganiami - np. w LDR zdjęcia sylwetkowe pod światło albo w HDR kolejne zdjęcia z serii). Dlatego, wg. mnie, najkorzystniej jest ustawić sobie tak wyświetlacz, by obok obrazka wyświetlany był jego histogram i podstawowe parametry ekspozycji.

Pozdrawia Leopold

Komentarz

• AMMarshall
          Uzależniony
          • 2009
          • 671

Zamieszczone przez leopold
          (...) Dlatego, wg. mnie, najkorzystniej jest ustawić sobie tak wyświetlacz, by obok obrazka wyświetlany był jego histogram i podstawowe parametry ekspozycji.

Przyciski: Podgląd zdjęć > Info > Info [aż do podglądu z histogramem]

Tak jak poprzednicy polecam postudiowanie sobie instrukcji przede wszystkim!
          Adam Marczak Marshall
          Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

Pracuję...