X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Morfii
    Uzależniony
    • 2010
    • 529

Gwarancja...

Witam
    Mam trochę dziwne pytanko... kupiłem aparat z obiektywem kitowym... Proszę powiedzcie mi jak jest z gwarancją na aparat... tzn. np. psuje się aparat i chcę go zareklamować a nie mam już tego obiektywu co był w zestawie... Czy samo body wysłane do naprawy uznają ? Czy musi to być cały kupiony zestaw ?

Pytam bo chcę się pozbyć tego kita... i kupić coś innego... ale nie wiem czy "w razie czegoś" uznali by mi gwarancję

Z góry dzięki za info
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
  • niechcemisie
    Początki nałogu
    • 2010
    • 277

Puszk i obiektyw dwie rozne sprawy. Smialo mozesz kita sprzedac a w razie problemu zdajesz sama puszke i zaznaczasz to na protokole.
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Komentarz

• Shingo
      Zablokowany
      • 2010
      • 181

zakupując zestaw powinienes dostac kartę kartę gwar. na której jest napisane za masz canon xxxD + 18-55 bądz xxxD KIT cos w ten desen a nizej wymienone dwa numery seryjne, jeden do obiektywu drugi do body sprzedajesz co cchesz a gwarancje na drugi sprzęt wciaz masz.

Komentarz

• Morfii
        Uzależniony
        • 2010
        • 529

Dzięki Panowie za szybką odp. Powiem szczerze że aż tak bardzo gwarancji się nie przyglądałem :/ ale teraz chociaż jestem świadom co i jak
        Jeszcze raz THX
        było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5117

Ja się dołączę, ale z torchę inną kwestią. A jak chcę sprzedać obiektyw kitowy i przekazać gwarancję kupującemu to jak to z kolei rozwiązać... ??? W sumie muszę mieć przecież dowód zakupu i kartę gwrancyjną, a jest jedna...
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Shingo
            Zablokowany
            • 2010
            • 181

Zamieszczone przez Bangi
            Ja się dołączę, ale z torchę inną kwestią. A jak chcę sprzedać obiektyw kitowy i przekazać gwarancję kupującemu to jak to z kolei rozwiązać... ??? W sumie muszę mieć przecież dowód zakupu i kartę gwrancyjną, a jest jedna...
            ksero

Komentarz

• Morfii
              Uzależniony
              • 2010
              • 529

Bangi, ksero dowodu zakupu jest tym samym co paragon I praktycznie każdy paragon powinno się kserować bo po czasie blaknie... chyba że jest to faktura na papierze to co innego ona nie wyblaknie

Komentarz

• Bolek02
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 3225

Zamieszczone przez Morfii
                Bangi, ksero dowodu zakupu jest tym samym co paragon I praktycznie każdy paragon powinno się kserować bo po czasie blaknie... chyba że jest to faktura na papierze to co innego ona nie wyblaknie
                Może nie tym samym, ale zawiera wszelkie niezbędne dane do realizacji gwarancji i zawsze to można sprawdzić jakby co Co do wyblakłych paragonów to też nie ma problemu - wystarczy podgrzać specjalną lampą i wszystko da się odczytać.
                Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• wally666
                  • 2010
                  • 7

podepne sie pod temat Gwarancji:

chcialem kupic uzywany obiektyw (niewazne, canon czy sigma lub tamron) i sprzedajacy ma tylko podstemplowana karte gwarancyjna ale nie ma dowodu zakupu - czy gwarancja jest wazna bez dowodu zakupu/paragonu/faktury?

Komentarz

• Shingo
                    Zablokowany
                    • 2010
                    • 181

Zamieszczone przez wally666

chcialem kupic uzywany obiektyw (niewazne, canon czy sigma lub tamron) i sprzedajacy ma tylko podstemplowana karte gwarancyjna ale nie ma dowodu zakupu - czy gwarancja jest wazna bez dowodu zakupu/paragonu/faktury?
                    dowiedz się kiedy został zakupiony obiektyw , sprawdz czy wciaz podlega gwarancji czy juz nie, jezeli bedzie ci cos mowil o 2 latach gwarancji to ostrzegam Canon ma 1 rok gwarancji, jezeli ktos daje 2 lata to sklepu, a bez dowodu zakupu walczyc trzeba o ten rok, Sigma ma 2 lata albo 3 (zalezy od wersji czy to EX czy nie) jezeli nie ma dowodu zakupu to serwis i tak powinien to uznac ale wiem ze czesto wymagają tego, tamron niewiem jak z nim jest, nigdy nie korzystałem z ich serwisu i gwarancji

Komentarz

• jacek_73
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 2587

Zamieszczone przez wally666

może być problem...niestety. najlepiej podreptać do jakiegoś sklepu i wypytać sprzedawców jak to dokładnie wygląda, ale o ile pamięć mnie nie myli to zawsze chcą dowód zakupu.

(...)
                      2. uprawnienia z tytułu udzielonej gwarancji będą realizowane jedynie po przedstawieniu oryginału karty gwarancyjnej wystawionej przez sprzedającego.
                      (...)
                      9. Karta gwarancyjna bez wpisanej dokładnej nazwy i typu sprzętu, daty i miejsca sprzedaży, pieczęci i podpisu sprzedawcy jest nieważna.
                      (...)
                      np. tutaj nic nie jest napisane o paragonie.
                      Jestę fotografę
                      miszcz martwi się o podpis

Komentarz

Pracuję...