X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • termoman1256
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 22

przypominam że na cały sprzęt mam około 4000 zł, więc na 50d+50 1,4 + 580ex II mi nie starczy. głównie w tym wątku liczyłem na odpowiedź na pytanie który wybrac zestaw fotograficzny (canon 50d+50mm 1,4 vs canon 500d+50mm 1,8+SPEEDLITE 580 EX II), lub o jakąś tam zmianę, ale żeby nie przekraczało 4000 zł.

co do lampy błyskowej nie miałem z tym za bardzo styczności, więc czy jest to bardzo użyteczne?
    czasami mi się zdarzy robic zdjęcia w pomieszczeniach itd. ale ogólnie więcej robię plenerowo więc chyba by był lepszy aparat z lepszym obiektywem niż ta lampa.
    piszcie, piszcie bo dalej jestem w du...

Komentarz

• MC_
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 3444

Lampa w portrecie jest bardzo użyteczna.

I spokojnie, 430ex2 wystarczy co najmniej na początek.

Komentarz

• termoman1256
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 22

no wystarczy 430 ex II, a z canonem 50d i 50 1,4 nie zmieszcze się w tym około 4000 zł.......

czyli pozostaje mi wybierac między canon 50d+50mm 1,4 a canon 500d+50mm 1,8+SPEEDLITE 580 EX II ...
        no bo jakby zestaw miałby byc z lampą to chyba lepiej tego 580 ex II wziasc, bo cena się zamknie w tych 4k :P

Komentarz

• fotopawkas
          Bywalec
          • 2010
          • 203

z Metz 58 af-2 będzie ciut taniej, też dobrze i może wtedy wystarczy na 50/1.4 używkę
          50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
          suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
          wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

sigpic

Komentarz

• _igi
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2035

Robie portrety, spokojnie wystarcza mi 430 ex I, nie lubie swiatla z lampy i jest to najrzadziej uzywane akcesorium. Kup sobie toto, z 500 zl to kosztuje, reszte na 50d i 28/1,8. Kwestia preferencji, mz do portretu ten zakres jest bardziej uniwersalny. Kwestia preferencji.
            5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• ksx
              Początki nałogu
              • 2008
              • 290

50d to dobry sprzęt, ale w portrecie sporo jego cech będzie się opierniczać. Nie jest to przeszkodą, jeśli masz luźną kasę. Jeśli jej nie masz, to raczej bym celował w 500d. Do niego 50/1,4 plus jakiś zoom. Nawet nie najwyższych lotów kit drastycznie podniesie Ci funkcjonalność zestawu, bo jedna stałka to troszkę wąski zakres zastosowań, a portret to pojęcie szerokie. Lampę na początek bym odpuścił (kupisz jak uznasz że potrzebujesz), a jak już się upierasz, to 430 w zupełności wystarczy. 550, 580 są mocniejsze, ale nie sądzę aby ta moc była Ci niezbędna. Mogą też robić za mastera, ale na co master jak nie masz niewolnika?

Komentarz

• jacek_73
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 2587

Zamieszczone przez termoman1256
                (...)
                co do lampy błyskowej nie miałem z tym za bardzo styczności, więc czy jest to bardzo użyteczne?
                czasami mi się zdarzy robic zdjęcia w pomieszczeniach itd. ale ogólnie więcej robię plenerowo więc chyba by był lepszy aparat z lepszym obiektywem niż ta lampa.
                piszcie, piszcie bo dalej jestem w du...
                jak pofotografujesz trochę twarzy w plenerze to zobaczysz jak bardzo przydatna jest lampa. na Twoim miejscu bym się jednak nie spieszył z tym zakupem, równie dobrze możesz kupić ją za rok...nie wiem przyjdzie taki czas, że będziesz wiedział czego najbardziej Ci brak. w kwestii obiektywu - bierz 1.4 jak możesz o 1.8 w ogóle nie myśl! a do tego choćby i najtańszy kit za 100zł, bo samą 50 to nie ujedziesz...ale sam się przekonasz
                pozdrawiam.
                Jestę fotografę
                miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• termoman1256
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 22

no raczej wezmę 50d+50 1,4
                  jakoś sobie dam radę na razie, gdzieś na maj kupie sobie jakiegoś zooma jasnego, np. tego tamrona 17-50 2,8

tylko tak się zastanawiam, bo bym chciał się w fashion wkręcic, i czy ta lampa by jednak nie była dobrym rozwiązaniem...

Komentarz

• retter
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 432

Lampa to jeden z ostatnich szczebelków.
                    Najpierw opanuj szkło, korpus, blendę.

Później lampkę + kabelek.
                    szukaczka http://maciejko.net/cbsearch/

FaanBW

Komentarz

• Matt_K-K
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 322

Dokładnie.

50D - 2,5k
                      50 1.4 - 1k
                      za pozostałą kasę kit 18-55IS, blenda do doswietlania w plenerze i nie tylko oraz jakas karta pamieci, bo bez tego to ciezko

W dalszej kolejności lampa błyskowa. Poki co można sobie zmajstrować domowej roboty dyfuzor na flash wbudowany, albo wyrwać używaną lampę błyskową z regulowaną głowicą, najtańsze to 380ex i 420ex. Jeśli znajdziesz, to mogę też polecić chińskie lampy Yongnuo, występują w postaci 100% lamp manualnych oraz lamp z e-ttl. Są do dostania w cenie ok 200-300 zł, ich jakość jest przyzwoita, ponadto w przyszłości mogą się przydać np. do celów zdalnego wyzwalania. Podsumowując, z tych rzeczy które wymieniłem da się złożyć fajny zestaw na początek i przy sprzyjających wiatrach da się w 4000 zł zmieścić.

Komentarz

Pracuję...