X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysiekw
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 15

Ot taki kłopot...;)

Jako że szanowna lepsza połowa raczyła wygrać konkurs foto u siebie w pracy pojawilo się w domowym budżecie 3kpln na zakupy foto w jednym z warszawskich salonów.

suma mała nie jest ale z drugiej strony nie oszałamia również.
    Dotychczasowe zasoby sprzętowe to wykaz w stopce.
    i pytanie co kupić

1 opcja - zamienić body na 50d (4setka ma już ponad 50k płapnięć i oznaki zmęczenia po 4 latach tłuczenia się po świecie)

2 opcja - 17-40/f4

3 opcja - 85/1,8 plus szpeje, pierdółki i jakieś drobiazgi foto.
    ww opcje są równorzędne a kolejność całkowicie przypadkowa

Focimy od czasu do czasu imprezy dla znajomych i rodziny, wesela, trochę widoczków i potomka głównie ostatnimi czasy.

Co byście wybrali?confused:
    17-40/4, 24-70/4, 70-200/4
    35/2, 50/1,4, 85/1,8
  • MariuszJ
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1697

Zamieszczone przez krzysiekw
    Jako że szanowna lepsza połowa raczyła wygrać konkurs foto u siebie w pracy pojawilo się w domowym budżecie 3kpln na zakupy foto w jednym z warszawskich salonów.

suma mała nie jest ale z drugiej strony nie oszałamia również.
    Dotychczasowe zasoby sprzętowe to wykaz w stopce.
    i pytanie co kupić

1 opcja - zamienić body na 50d (4setka ma już ponad 50k płapnięć i oznaki zmęczenia po 4 latach tłuczenia się po świecie)

2 opcja - 17-40/f4

3 opcja - 85/1,8 plus szpeje, pierdółki i jakieś drobiazgi foto.
    ww opcje są równorzędne a kolejność całkowicie przypadkowa

Focimy od czasu do czasu imprezy dla znajomych i rodziny, wesela, trochę widoczków i potomka głównie ostatnimi czasy.

Co byście wybrali?confused:
    Ad.1 Ale chodzi ta 400-tka? Jak chodzi, to po co Ci druga?
    Ad.2 Lepiej daj na sieroty.
    Ad.3 Też kiepski pomysł, biorąc pod uwagę że masz 75/2.8 i świetny, uniwersalny 70-200/4

Ja bym cropowe UWA kupił, chyba że nie robisz takich zdjęć.
    Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• golek
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 16

Zamieszczone przez MariuszJ
      Ad.1 Ale chodzi ta 400-tka? Jak chodzi, to po co Ci druga?
      Ad.2 Lepiej daj na sieroty.
      Ad.3 Też kiepski pomysł, biorąc pod uwagę że masz 75/2.8 i świetny, uniwersalny 70-200/4
      Ja bym cropowe UWA kupił, chyba że nie robisz takich zdjęć.
      masz cropa i najszersze szkło zaczynajace sie od 28x1,6. więc albo 10-22 jak nie zamierzasz niedługo zmieniać na FF albo to 17-40 jako minimum szerokiego

dawno dawno temu mialem zestaw 20d i ten sam tamron, po tygodniu musiałem dokupic chociaż KITA, bo w krajobrazach i w pomieszczeniach było bardzo wąsko.

g.
      5dmkII, 17-40/4 24-105/4 70-300/L 50/1,8

zdjęcia i blog: http://pawel.goleman.pl/

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12158

ja bym jakis szeroki kat bral. z tym ze nie 17-40, bo to w cropie jest proteza standardowego zooma, na dodatek ani ostra ani wypasiona zakresowo

ja bym kombinowal w desen 10-22 albo 17-55/15-85, z czego raczej w ta druga pare.

jesli ta kasa jest w gotowce, to moze bardziej w 15-85, bo wtedy zostanie pare groszy do skarbonki "na nowe body, gdyby 400D sie zdechlo".
        www albo tez flickr

Komentarz

• MariuszJ
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1697

Krzysiek, masz ten problem, że posiadasz sensowny zestaw i wszelkie poprawki będą tylko kosmetyką. Jedynie rozwiązanie z UWA wnosi coś nowego.

Przy tym uważam, że Tamron (o ile nie masz z nim kłopotów) jest wystarczającym obiektywem w zakresie standardowym (z niestety brakiem na szerokim kącie), więc dokupowanie "uniwersala" (17-55 czy 15-85) IMHO mija się z celem. Chyba że sprzedasz tego Tamrona - bo stanie się lekko bezużyteczny.

Dla mnie punkt przepięcia w okolicach cropowego 20-kilka mm (około 35mm efektywne) jest trochę niewygodny, ale Ty jesteś przyzwyczajony przez swój tandem kit-Tamron więc - UWA aż się prosi. Jakie - a to już inni niech pomogą
          Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12158

Zamieszczone przez MariuszJ
            Przy tym uważam, że Tamron (o ile nie masz z nim kłopotów) jest wystarczającym obiektywem w zakresie standardowym (z niestety brakiem na szerokim kącie), więc dokupowanie "uniwersala" (17-55 czy 15-85) IMHO mija się z celem. Chyba że sprzedasz tego Tamrona - bo stanie się lekko bezużyteczny.
            zgadzam sie z tym ostatnim.

bo o sensie zmiany 28-75 na zoom z prawdziwym szerokim katem to naprawde nie ma co dyskutowac, zwlaszcza jesli mowimy o klepaniu do kotleta. mozliwosc szybkiego zjechania z 50 do 17 mm to super sprawa...
            www albo tez flickr

Komentarz

• tormentor
              Bywalec
              • 2007
              • 218

Tez uwazam, ze 17-40/4 to bezsens. Chyba, ze 5D w bliskich planach.

Z UWA pod cropa bym jeszcze radzil sie zastanowic nad Tokina 11-16/2.8, ew. Sigma 10-20/3.5 (ta nowsza).

A skoro sklep daje... 3k.... Jakby tego Tamrona sprzedac i wziac Canona 17-55/2.8 IS ?
              FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
              Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
              "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Komentarz

• MariuszJ
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1697

Sklep daje 3k to niech weźmie Tamrona i kita w rozliczeniu za 17-55 + gadżety do wypełnienia ceny. I to jest chyba najlepsza opcja.
                Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• gavin
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 1339

5Dmk1

Komentarz

• AMMarshall
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 671

Zamieszczone przez gavin
                    5Dmk1
                    Zamieszczone przez krzysiekw
                    (...) pojawilo się w domowym budżecie 3kpln na zakupy foto w jednym z warszawskich salonów.
                    (...)
                    Kasa jest do wydania w konkretnym salonie na nowy sprzęt, więc 5D mkI z pewnością odpada.
                    Adam Marczak Marshall
                    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• gavin
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 1339

aaa sorrrrrrryyyyy nie doczytałem, no to rzeczywiście 15-85

Komentarz

• tormentor
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 218

Ew. Kupic 17-55/2.8 IS... sprzedac, dolozyc i dorwac 5D mk I
                        FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
                        Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
                        "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Komentarz

• evangelion69
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 135

Ja bym kasę przewalutował na gotówkę (kup sprzęt a potem zwróć do sklepu) i kupił 5d
                          sigpic

Komentarz

• AMMarshall
                            Uzależniony
                            • 2009
                            • 671

Zamieszczone przez evangelion69
                            Ja bym kasę przewalutował na gotówkę (kup sprzęt a potem zwróć do sklepu) i kupił 5d
                            Mało etyczne trochę IMO takie "przewalutowanie"...
                            Adam Marczak Marshall
                            Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• najeli
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 992

z 28 na szerokim brałabym koniecznie 10-22, ale mam trochę inny zakres fotografii ;-)
                              ew 50/1.4 + 85/1.8

kusiłaby mnie też mimo wszystko zmiana body, xxd pod względem ergonomii ma naprawdę wiele zalet
                              www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
                              C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

Pracuję...