X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adrian1115
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 23

Matówka 40D

Witam
    Mam pytanie a mianowicie mam w 40D zainstalowaną matówkę ef-d z siatką ale jest pewien problem ponieważ jest tak duże ziarno że ciężko patrzeć przez wizjer. Czy to wina matówki a może czegoś innego ? Czy wymiana matówki na standardową zmieni coś na lepsze ? Proszę o odpowiedź czy tak ma być.
  • Bogdan56_Ch
    Początki nałogu
    • 2007
    • 377

Bez wątpienia zmieni to na tyle, że będzie jasny i czysty obraz w podglądzie.

Komentarz

• RomanS
      Uzależniony
      • 2007
      • 830

Zamieszczone przez adrian1115
      Witam
      Mam pytanie a mianowicie mam w 40D zainstalowaną matówkę ef-d z siatką ale jest pewien problem ponieważ jest tak duże ziarno że ciężko patrzeć przez wizjer. Czy to wina matówki a może czegoś innego ? Czy wymiana matówki na standardową zmieni coś na lepsze ? Proszę o odpowiedź czy tak ma być.
      Mialem to matowke w 50D, sam ja zainstalowalem po jakims czasie uzywania standardowej i nie mialem takich odczuc jak Ty. Czy orygonalna canona jest Twoja? A moze ktos cos z nia robil?

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez Bogdan56_Ch
        Bez wątpienia zmieni to na tyle, że będzie jasny i czysty obraz w podglądzie.
        AFAIK matówka z liniami ma taką samą jasność jak matówka standardowa.
        Wyraźnie ciemniejsza (z obiektywami >f/2.8) jest matówka precyzyjna Ef-s.
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• zieli33
          Bywalec
          • 2010
          • 193

Tyle tematów o matówkach, że nie wiedziałem pod który się podpiąć.
          Nabyłem chińską matówkę z klinem do 40D (Celletch / Travor).
          Klin jest przesunięty względem centralnego punktu AF. Da się z tym coś zrobić, czy trzeba z tym żyć? Wchodzi w grę jakaś regulacja czy inne cuda?
          C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Komentarz

Pracuję...