Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Jestem nowa na forum,nie wiem niestety czy taki watek juz kiedys sie pojawil, mam nadzieje, ze nie
Z gory mowie, ze jestem raczej amatorka fotografii, nie mniej jednak przyznaje, ze pasjonuje mnie robienie zdjec Duzo podrozuje, w tym roku planuje wyrawe koleja transsyberyjska az do Pekinu, zalezy mi na dobrej jakosci wykonowanych zdjec, krajobrazy jak sami se domyslacie sa na tej trasie niesamowite dlatego chcialabym jak najlepiej je uwiecznic
Moje obecne szklo na pewno nie zda egzaminu dlatego rozwazam teraz kupno nowego.
Pytanie o to czy ma byc to Sigma 17-70 czy 17-50 wzielo sie stad, ze wiem, ze np te zdjecia :
Byly robione jedna z tych dwoch Sigm, nie jestem jednak w stanie dowiedziec sie jaka, bo stracilam kontakt z osoba, ktora je wykonywala.
Czy jest jakis sposob zeby stwierdzic, ktorym z nich byl robione te zdjecia?
Jesli nie to moze chociaz wypowiecie sie, ktory z tych dwoch nadawalby sie bardziej na taka wyprawe.
Kurcze napisałem wiadomość chwile po północy i zniknęła, no nie ważne w każdym razie jeżeli oba zdjęcia zostały zrobione jednym obiektywem to tak jak mówi Adlatus, Exif drugiego zdjęcia wyświetla 55mm ogniskowej co wychodzi poza zakres 17-50 więc było robione 17-70.
Co do tych obiektywów to za dużo Ci nie powiem jednak jeżeli chodzi o zakres 17-50 to ludzie raczej częściej decydują się na tamrona, może pomyśl nad wersją tamrona ze stabilizacją (VC).
Pozdrawiam i życzę udanej podróży ,)
...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV
Ja równiez skłaniałbym się to Tamrona 17-50mm f/2.8 bardzo dobry obiektyw.... a jeżeli nadal chciałabyś wybierać pomiędzy Sigmami to moim zdaniem wybrałby 18-50mm f/2.8
Miałem S17-70 - świetny obiektyw ze względu na swoją uniwersalność. Niestety Tamron jest ostrzejszy i nie mydli od największej dziury, ale jest goooorzej wykonany od Sigmy (podpisuję się pod postem Zybi_S)
Za poprzednikami Tamron 17-50 Nie wiem tylko o co chodzi z tym wykonaniem, owszem nie jest to L canona ale nie oszukujmy się poza głośnym silnikiem niczego mu nie brak chyba ze ktoś zamierza rzucać nim po ścianach
Jako uzytkownik, moge zdecydowanie polecic Sigme 17-70. Mam jeszcze stara wersje, 2.8-4.5, ale musze powiedziec, ze spisuje sie rewelacyjnie. Uzywam go na wszelkich wyjazdach, w zeszlym roku byl ze mna w Maroku i mimo uzytkowania w ciezkich warunkach, spisal sie rewelacyjnie. Pustynia, zapylone ulice Marrakeszu i Fezu w niczym mu nie przeszkadzaly. Nie wciagnal ani jednego paprocha. Az sam bylem zaskoczony. Normalnie polecilbym swiatlo 2.8 jako bardziej uniwersalne, ale do fotografii podrozniczej, krajobrazow, moim zdaniem, nie bedzie ono niezbedne. A dodatkowe 20mm na koncu moze sie przydac, zeby wylonic kogos z tlumu albo strzelic jakis detal. Sigma daje tez chyba dluzsza gwarancje(2 lata vs rok dla Tamrona), dobry filtr UV oraz oslone i futeral(miekki) w komplecie.
Jako uzytkownik, moge zdecydowanie polecic Sigme 17-70. Mam jeszcze stara wersje, 2.8-4.5, (...)
A jeśli nowsza wersja nie jest ewidentnie skopana, to do bardzo dobrego obiektywu dochodzi stabilizacja (niech będzie skuteczna 2EV, ale zawsze) i światło 4 na dłuższym końcu. Jakby tak spojrzeć to otrzymujemy całkiem jasny obiektyw z poszerzonym zakresem i stabilizacją w przystępnej cenie. Na pewno pozycja godna zastanowienia.
Co do s17-50/2.8 - lekko polecieli chłopaki cenowo :neutral:
Miałem 17-70 w drugiej wersji. Stabilizacja jako tako skopana nie była, ale denerwujące było to, że po zrobieniu zdjęcia jeszcze przez minutę cały system pozostawał w stanie gotowości, pożerając baterie. Od strony budowy i wykonania moim zdaniem piątka, nawet z lekkim plusem. Optycznie już trochę słabiej, z C550 bardzo lubił nie trafiać, obraz na brzegach taki sobie w centrum przyzwoity, ale czasem po prostu mi się zdjęcia jakoś nie widziały. Tak jak pisali poprzednicy-czasem mydełko. Za to bardzo mi się podobało to tzw. makro - przy ładnym oświetleniu robienie kwiatków z małych odległości dawało na prawdę dużo frajdy, ładny obrazek i ciekawe efekty. Myślę, że generalnie można polecić, szczególnie gdy cena nie jest już tak wywindowana jak na początku.
Co do 17-50 nic nie powiem, bo nie znam. Dziś używam systemowego 17-55 i właściwie go nie zdejmuję. 2.8 daje nieco więcej możliwości jeśli się chce i potrafi wykorzystać węższą GO. Zależy kto co lubi. Nie wiem czy obrazek z krótszej sigmy mocno się różni na jej korzyść, ale jeśli nie to wyboru akurat 17-70 na pewno nie będziesz żałować.
Myślę, że musisz sobie postawić pytanie co tak na prawdę chcesz osiągnąć przez zamianę, i jaki obiektyw ma taka sigma ewentualnie zastąpić. Bo tego nie wiemy chyba? Podstawowe pytanie - czy to ma sens i czy warto...
Oczywiscie, ze ma to sens i, ze warto ;-) obecnie uzywam kita, poniewaz sprzedalam jakis czas temu tamrona 18-200. mam tez szklo Canona 50mm f/1.8.
Slyszalam, ze tamrony lepiej wspolpracuja z canonami niz sigmy, ktos moze cos na ten temat powiedziec? mam canona 500D. Jeszcze jedno pytanie, orientujecie sie moze jakie "macro" wychodzi tamronem 17-50? przyzwoite ?
To ja dodam od siebie tylko tyle, że osobiście, z perspektywy czasu, doszedłem do wniosku, zakup S17-70 był efektem złapania się w amatorską pułapkę "zamień kita, bo kit jest do d." Nie twierdzę, że S17-70 jest złym obiektywem (tak jak i C18-55IS nie jest) ale ogromnego przeskoku (pamiętając o ogromnej różnicy w cenie) nie doznałem, a był pewien niedosyt. Z drugiej strony, jeśli jakość budowy, napęd USM (to jest akurat spora zaleta) i szerszy, bardzo uniwersalny zakres ogniskowych to mocno pożądane przez Ciebie cechy, to jak najbardziej masz rację. Ma to sens, myślę że nie będziesz żałować.
Co do tego co lepiej współpracuje z Canonem to pewno jest tyle opinii ilu użytkowników. Jak jest z Tamronem to nie wiem, wielu pisze także tu na forum że serwis jest tragiczny. Za to z serwisem Sigmy sam korespondowałem, wielu chwali także efekty ewentualnej kalibracji, więc można by to potraktować jako punkt na plus.
To ja dodam od siebie tylko tyle, że osobiście, z perspektywy czasu, doszedłem do wniosku, zakup S17-70 był efektem złapania się w amatorską pułapkę "zamień kita, bo kit jest do d." Nie twierdzę, że S17-70 jest złym obiektywem (tak jak i C18-55IS nie jest) ale ogromnego przeskoku (pamiętając o ogromnej różnicy w cenie) nie doznałem, a był pewien niedosyt.
niestety ale muszę ci przyznać rację , mnie najbardziej wkurza częste nietrafianie sigmy , doszło do tego że od jakieś czasu przeprosiłem kita IS i robie nim fotki , przynajmniej mam pewność że AF częściej trafi . A obiektyw był kalibrowany w serwisie w Gdyni . Niby jet Ok , ale w gorszym świetle za często pudłuje :-?
Komentarz