Stary kit nie zachwyci w portrecie. Żeby się nie zniechęcić trzeba kupić 50/1,8 (ok 400 zł). Ustawić tryb Av, przysłona 2,8; czas 1/100 lub krócej, tylko środkowe pole AF, ostrość "na rzęsy". Jest szansa, że w ogóle coś wyjdzie. A portret przez duże P to już zupełnie inna jazda ale na to przyjdzie czas...
X
-
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200 -
-
Dajcie się może autorce wypowiedzieć, niech nam opowie jak te portrety robi, skoro pisała, że ustawiała różne parametry to niech powie jak i co ustawiała, czy na zombie czy wizjerem celowała a potem zacznijmy jej doradzać co ma kupić. Sądzę, że kitem powinna uzyskać nie gorsze efekty jak uzyskiwała kompaktem a potem to się będzie dalej szkolić. Na razie wiemy, że prawdopodobnie ma poruszone fotki, więc albo ustawia za długie czasy albo nie potrafi utrzymać aparatu przy twarzy jak należy. Prosiłbym autorkę o dalsze informacje, co i jak robi.EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSMKomentarz
-
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
-
Kocham to forum...
poruszone zdjęcia - kup stałkę, Tamrona Nieśmiertelnego, pełną klatkę, kup kup kup
Entuzjastyczny NeofitaKomentarz
-
-
marfot, a że tak nieśmiało się wtrącę, na Av to se aparat sam ustawia czas jaki mu wyjdzie w zależności od ilości światła dostępnego
.
Tajemnico, raczej jestem za tym, o czym wspomina MariuszJ. Na zakupy czas przyjdzie...kiedyś. Dziś korzystaj z tego co masz, ale korzystaj z tego w przyzwoitych warunkach, czyli miej światło. Idź w plener, a życie stanie się ciekawsze. "ekspozycja bez tajemnic" Petersona pozwoli zrozumieć kilka ważnych aspektów, które dziś powodują, że masz "zamazane" zdjęcia.Komentarz
-
[QUOTE=tajemnica;920266]Canon sx100is to mój poprzedni aparat cyfrowym,którego używałam przed zakupem lustrzanki.
Obecny obiektyw to Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6
Zdjęcia nie są całkiem rozmazane,są tak jakby " poruszone" co taje straszny efekt..
Jakie książki polecacie? najlepiej wybrałabym się na jakiś kurs,ale w zasięgu mojego miasta nie ma nic takiego. Jestem z Piekar Śląskich,może znacie jakieś kursy,warsztaty w tych rejonach: Bytom,katowice,chorzów?
prosze o wszelkie uwagi co i jak robić,pozdrawiam.
QUOTE]
Kurs, kursem a fotografia nie jest aż tak trudna. Wystarczy poznać podstawowe zasady fotografii a do tego wystarczy kolega który na tym się zna i pokaże co i jak ustawiać i kiedy. Nawet tym kitem bez Isa można pobawić się i zrobic przyzwoite zdjęcia.Komentarz
-
jesli kolezanka przeczytala instrukcje, to powinna wiedziec jakie parametry odpowiadaja za glebie ostrosci a ktore za czas naswietlenia
jesli nie posiadasz statywu to uzyj krzesla stolu itp do zrobienia zdjec prubnych ustaw niskie f srednie f i wysokie
puznije sprawdz jakosc tych zdjec, tylko nie wciskaj spustu sama ustaw sobie fokus na jakims przedmiocie i uzyj samowyzwalaczaKomentarz
-
Polecam : http://fotoedukacja.edu.pl szkoła organizuje kursy fotografii cyfrowej. Myślę, że na tym kursie dowiesz się dlaczego robisz rozmazane zdjęcia i uzyskasz wiedzę odnośnie obsługi aparatu cyfrowego. Jest teoria i praktyka, więc jak to się mówi : dwa w jednym. Potem możesz się dalej dokształcać książkami. Pozdrawiam.Komentarz
-
Komentarz
-
To dołącz do klubu fanów CB...
Jak pierwszy raz w życiu moja młoda kuzynka wzięła lustrzankę do ręki to mogę Ci autorko wątku zagwarantować, że 95% było rozmazanych, a pozostałe 5% prześwietlonych.
Tryb M okazał się zbyt trudny. Jednak tryb Av okazał się niesamowity. Następnie była zabawa na Tv i na końcu robienie długich naświetleń za pomocą M.
Zrób sobie mały teścik: połóż puszkę/ołówek cokolwiek na biurku, przy zapalonym świetle. Poszukaj takiego czegoś jak ISO w aparacie, te ustaw na 800 (w razie bezpieczeństwa).
Etap pierwszy,
Będąc w Av wysuń obiektyw do 55mm przesłona ustawi się na 5.6 i spróbuj wycelować w powiedzmy puszkę.
Etap drugi
Ustaw Av, wysuń obiektyw do 55 mm i za pomocą kółka przesłonę ustaw na 8. Zrób zdjęcie.
Przeżuć zdjęcia na kompa i sprawdź różnicę
Odnośnie ISO:
1. 100 w piękny słoneczny dzień
2. 200-400 dzień pochmurny/deszczowy
3. powyżej 400 w innych warunkachKomentarz
-
No i kolezanke przestraszyliscie
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |Komentarz
Komentarz