X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawelxt77
    • 2011
    • 8

17-85 czy 24-105L do 50D ??

Witam, czy ktoś z użytkowników miał lub ma oba obiektywy na 50D ?
    czy dla 50-85mm kąt będzie taki sam lub bardzo zbliżony , i czy 24-105L będzie
    dobrze pracować z APS-C ? na 50-85mm najważniejsze ,
    ogólnie ?
  • miszak
    Uzależniony
    • 2009
    • 641

Ogólnie i szczególnie nie ma co porównywać. Chociaż uważam, ze 17-85 jest obiektywem lepszym niż opisują to testy to 24-105 jest obiektywem innej klasy. W zakresie 50-85 działa z APS-C a dlaczego by nie?
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Komentarz

• krisnrj
      Początki nałogu
      • 2010
      • 365

Ja do 50D mam 17-85 - nie ma tragedii, ale myślę o 24-105 a raczej czekam aż się zrobi pogoda, co widać za oknem właśnie się dzieje i ruszam na zakupy a swój wrzucam na giełdę, ewentualnie 17-40 sobie sprawię bo jednak bardzo dużo fot strzelam na szerokim końcu. Jak Cię stać to nie ma co dyskutować tym bardziej, że nie jesteś zainteresowany w szerokości, jeśli kasa jest ważna, ale jej nie masz, a chcesz zakresu 50-85 to przez jakiś czas 17-85 będzie dla Ciebie ok. szczególnie że najgorzej jest na samym 17mm.
      Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Komentarz

• zoom2
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 24

jak mysłisz o 24-105 L to moze pomysl o 17-55/2,8.
        Pod cropa moim zdaniem wygodniejszy zakres ogniskowych.
        Ale Ok. Tracisz uniwerslaność i możliwości z FF.

Komentarz

• krisnrj
          Początki nałogu
          • 2010
          • 365

No tak, ale cena za 17-55 jest jednak wygórowana za to zyskujesz światło 2,8.
          Dodatkowo dochodzi do tego 'porównania' 15-85 (ja osobiście bym nie wziął), ale to też spora kwota i brak możliwości dla FF.

Komentarz

• zoom2
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 24

O braku możliwości na FF pisałem. Cena 17-55/2,8 i 24-105L jest porównywalna. Ale teraz zauważyłem, że kolega szuka w zakresie 50-85mm.
            Więc moja rada może być bez sensu, bo ja myślę pełna klatką i domyślnie od razu przeliczam ogniskową. Dla mnie zakres 50-85mm to dla cropa będzie ca. 30-55. Dlatego polecilem 17-55/2,8
            A jak facet chce zakres 50-85mm ale mysli cropem to moja rada o kant d... potłuc.

Komentarz

• krisnrj
              Początki nałogu
              • 2010
              • 365

Racja,
              a to o braku FF moje odnośiło się do 15-85 bo to też EF-S, czy o czymś nie wiem?

Albo kup zestaw 50 1,8 plus 85 1,8 ;]
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              I fakt cena porównywalna ale jednak L wykonana lepiej, tym bardziej że to 'nowsza' 24-70 a przynajmniej tak ją opisują...
              Ostatnio edytowany przez krisnrj; 37510. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• pawelxt77
                • 2011
                • 8

Dzięki za zainteresowanie , ale mnie duży kąt nie jest zbyt potrzebny , chodzi o opinie osób które miały te obydwa obiektywy , i informacje czy przy 85mm obiektyw 17-85 będzie miał taki sam kąt jak 24-105 ,?

Komentarz

• krisnrj
                  Początki nałogu
                  • 2010
                  • 365

Nie rozumiem,
                  pomimo że jeden to EF-S a drugi to EF to oba mają tak samo liczoną (podaną) ogniskową, więc ustawiając w obu tak samo pierścień będziesz mieć ten sam kąt.
                  nie zamieszałem (się)?
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  tyle że dla 17-85 będzie gorzej optycznie i ciemniej (f5,6)
                  Ostatnio edytowany przez krisnrj; 37510. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• sprocket73
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 489

Zamieszczone przez pawelxt77
                    Dzięki za zainteresowanie , ale mnie duży kąt nie jest zbyt potrzebny , chodzi o opinie osób które miały te obydwa obiektywy , i informacje czy przy 85mm obiektyw 17-85 będzie miał taki sam kąt jak 24-105 ,?
                    pytasz czy przy takiej samej ogniskowej na tym samym body będą te same kąty ?
                    oczywiście że tak
                    SPROCKET
                    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
                    Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• miszak
                      Uzależniony
                      • 2009
                      • 641

Ja miałem 17-85 i 24-105. Różnica na długim końcu jest wyraźna. Światło 4 w stosunku do 5,6 daje zupełnie inną plastykę. Elka jest ciut ostrzejsza. 24-105 urzekł mnie również innym ddaniem barw. 17-85 jest ok biorąc pod uwagę to ile kosztuje.
                      KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Komentarz

• robaczek
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 61

Miałem C17-85 i zamieniłem na C24-105 i C10-22. O C17-85 napiszę tak - jaka cena taka jakość. Jeśli masz kasiorkę na eLę to się nie zastanawiaj.

Komentarz

• Bart3k
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 316

17-85 sobie podaruj... miałem i dzięki bogu już nie mam... masakra. Lka to zupełnie inna bajka... chociaż moim zdaniem będzie ci brakowało na cropie jednak 17-24 w pomieszczeniach brakuje
                          Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Komentarz

• ElSor
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 504

17-85 z tego co widze to jedni narzekaja a inni mowia ze adekwatna jakosc do ceny - mozliwe ze trafilem na kiepski egzemplarz bo dla mnie to bylo jedno z najgorszych szkiel jakie mialem.
                            Lepsze w tej cenie jest 28-135IS - moze warto takze nim sie zainteresowac, choc z 2giej strony majac fundusze na Lke nie warto sie zastanawiac nad "kitami".
                            Innym rownie dobrym pomyslem, jak juz ktos tutaj wspomnial, bylby zakup stalek 50 i 85mm no ale wtedy traci sie uniwersalnosc i zakres 28-50, 50-85 i ew >85 zyskujac cos czego nie zastapi stale swiatlo czy IS - przyslane f/1.8 (1.4)
                            A490+SDK
                            Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

• pawelxt77
                              • 2011
                              • 8

jeżeli miałeś 24-105L jak wygląda AF ? czy tak samo na APS-C potrafi złapać na 6-9punktów np przy dobrym swietle jak 17-85 ? i jak jest z GO czy przy 80mm
                              L-ka na APS-C zaoferuje taką GO jak 17-85 ?

Komentarz

Pracuję...