X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MC_
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3444

Gwoli ścisłości, to w Sony stabilizacja sama się dezaktywuje na statywie.

Komentarz

• dziobolek
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2634

Zamieszczone przez MC_
      Niom, także samo jak i w wielu nowszych obiektywach...

Pozdrówka!
      "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
      Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
      tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• Flar
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 26

Zamieszczone przez MC_
        W którym ? Bo w A700 i A850 jest wyraźnie zaznaczone by wyłączyć stabilizację podczas robienia zdjęć ze statywu. Do tego służy przełącznik z tyłu korpusu.

Komentarz

• MC_
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 3444

Miałem A700 prawie 2 lata. Nigdy stabilizacji nie wyłączałem.
          A informacja, iż aparat sam wyłącza stabilizację na statywie pochodzi z Sony, ze sprawdzonego źródła.

Komentarz

• Flar
            Dopiero zaczyna
            • 2011
            • 26

No ja miałem też ok 2,5 roku oba w/w i na statywie musiałem wyłączać bo wychodziły właśnie rozmyte zdjęcia
            Jak niby stabilizacja miała by rozpoznać czy jest na statywie ?

Komentarz

• MC_
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3444

Przez to, że skoro rozpoznaje drgania to może i rozpoznać brak drgań.

Komentarz

• dzidofon
                Początki nałogu
                • 2010
                • 280

Zamieszczone przez K_S
                czy znajdę w aparacie tą mikroregulację i czy sam dam radę tego dokonać?
                Tak, znajdziesz. Otwórz instrukcję obsługi, tam jest napisane jak dokonać regulacji. Trochę z tym zabawy, zwłaszcza w przypadku zoomów, o czym zresztą jest tu osobny wątek.
                300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Komentarz

• miszak
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 641

Zamieszczone przez K_S
                  Bo ja nie potrafię chyba mimo tylu przeczytanych artukułów zrozumieć jednej z podstaw a mianowicie: Jeżeli ustawię przesłone na 2.8 to ostrość jest wtedy w mniejszej cześci zdjęcia a robiąc zdjęcie całej osobie lub kilku osobom chcę aby cali na zdjęciu byli ostrzy czyli muszę przesłone ustawić więcej niż te 2.8 ?.
                  Tak ale jednocześnie przymykając szkło powinieneś wzmocnić swiatło aby utrzymac pozostałe parametry na tym samym poziomie. Mogłeś zwiększyc ISO zamiast tego. Zmiana jednego parametru pociaga za sobą zmianę innego. Ni ejest ich tak dużo - przesłona, czas, ISO więc to tylko chwila nauki i podstawy sa opanowane.
                  KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Komentarz

• K_S
                    • 2011
                    • 11

Iso już dowaliłem 1000 bo gdzieś wyczytałem że jeszcze nie będzie szumów.. Poczekam na dziewczynę i poćwiczę może z lampą.. błysnę ją o sufit, jest biały lekko pod kątem do przodu, zobaczymy.

Komentarz

• dzidofon
                      Początki nałogu
                      • 2010
                      • 280

Szumy są ZAWSZE ;-))). Chodzi o to, że na mniejszych ISO są zdecydowanie mniejsze. Ale w 50D na ISO 1000 da się robić przyzwoite zdjęcia. Problem MZ pojawia się wtedy, jak użytkownik zamiast cieszyć się robieniem fotek zaczyna doszukiwać się na siłę mankamentów sprzętowych ;-))).
                      300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Komentarz

Pracuję...